close-pop-up.svg

Pussføljetongen: Er ikke mur vedlikeholdsfri?

En murfasade er vedlikeholdsvennlig, men det er ingenting som er helt vedlikeholdsfritt. Her har du noen tips til vårrengjøringen på overflater med mur- og pussmaterialer.

Når våren kommer skal vinterens skitt og støv fjernes – også på en murfasade. Puss og murmaterialer transporterer både fuktighet og vanndamp. Selv om det er langt mellom de store vedlikeholdstiltakene på et murhus, samles både skitt og støv på overflatene.

Unngå fukt- og frostskader

På skyggefulle steder, i overgangen mellom bakke og fasade og på steder med jevn nedfukting, danner skitt og fuktighet grobunn for sopp og alger. Lar du disse utvikle seg, fører det til fukt- og frostskader.
Når du maler grunnmuren eller fasaden din, er det også viktig at den rengjøres ordentlig. Da hindrer du fuktoppsamling, og du får god heft mellom gammel og ny maling. Det er lurt jevnlig å ta en grundig vask for å få bort sopp, og på utsatte områder bruker du sopp- og algedreper før du maler.

Forebyggende arbeid

Mens du vasker er det lurt å sjekke status, og reparere og forbedre der det er et problem.

 • Har du god nok drenering rundt huset?

Husk at det bør være fall 1:50 bort fra huset. Du kan gjerne bruke rullestein, løs Leca e.l. inntil grunnmuren for å sørge for god drenering av overflatevann. 

 • Går fasadepussen din helt ned mot bakken?

Du bør benytte anbefalte sokkelløsninger. 

 • Har du busker/vekster tett inntil veggen?

Dette bør du rett og slett unngå. 

 • Har du gode beslagsløsninger som sålebenk, gesims/parapet og sokkel?

Du bør sørge for gode løsninger.

 • Blir fuktigheten ledet bort?

Fjern eventuelt mose- og algevekst og annet som stenger.

 • Er taknedløpet ditt ødelagt?

Det bør du reparere umiddelbart.

Vask av puss- og murfasade

Utvendige fasader er det lurt å vaske med såpevann. Hvor ofte du skal ta en husvask, er helt avhengig av hvor huset ditt ligger og hvor skittent det blir av vær, vind, trafikk og forurensing i luften. Noen mener det holder å vaske hvert fjerde år, andre sier annen hvert. Om huset ditt ligger utsatt til, kan det lønne seg å vaske en gang i året.

Husk at før du skal male på nytt bør du bruke soppdrepende vaskemidler.

Alternativ 1: 

Når du skal fjerne svertesopp (små sorte prikker), bruker du klor. 1 kopp klorin (5 %) til ½ bøtte vann fjerner soppen. Grønske på mur kan vaskes bort med samme blanding. Husk at du alltid skal skylle godt etterpå!

Alternativ 2: 

Det er enda bedre å bruke av hydrogenperoksid. Da må du nøye følge sikkerhetstiltak og bruksanvisning fra leverandøren. Vær oppmerksom på at hydrogenperoksid kan virke irriterende og blekende på hus. Les alltid HMS-databladene før bruk av kjemikalier.

Alternativ 3: 

Årlig vasking av huset med et fasadevaskemiddel, kost og eventuelt forsiktig etterspyling med hageslange. Hør med din forhandler hva de anbefaler.

Det er en fordel å bruke skaft med påmontert børste for kosting av fasaden – da kommer nemlig vann ut gjennom kosten.

Tips ved rengjøring av puss og mur

 • Bruk varmt vann, men ikke for varmt da det kan svekke malingen. 70 grader er varmt nok. 
 • Tape over alle åpninger, sjekk vinduer og frakoble alt elektrisk utvendig før du starter. 
 • Det er best å vaske hus i skyet vær eller lett regnvær. Varmt og tørt vær tørker ut vaskemiddelet for fort, og gir liten effekt. 
 • Vask huset tidlig på våren, før det livner til i blomsterbedene. Vaskemidlene tar knekken på blomster like effektivt som sopp, grønske og snegler. 
 • Etter noen minutter må vaskemiddel spyles av med trykksprøyte eller hageslange. Se til at trykket ikke er for kraftig og at avstand til vegg er riktig. 
 • Vask alltid nedenfra og oppover. Det gir best resultat fordi du hele tiden ser hvor du ikke har vasket.
 • Bruk ALDRI høytrykkspyler.
Yttervegg/fasade

Hva slags puss skal jeg bruke?

Ulike underlag krever forskjellige løsninger og hensyn. Hvilke produkter skal du bruke når du skal pusse en vegg?

Yttervegg/fasade

Ny fasadeløsning fra Weber - Møt EnveoVent Flex og EnveoVent Robust

Weber er stolte av å introdusere to nye ventilerte fasadesystemer: EnveoVent Flex og EnveoVent Robust. Disse systemene, utviklet av Weber, er skreddersydde for det norske klimaet og er utviklet for å svare opp behovene knyttet til et ventilert fasadessystem som har en lav vekt og som sikrer bedre ergonomi og effektivitet på prosjektene.

Lyden av murhus

Nesten ved vannkanten i Bergen ligger et nytt murhus. - For eierne var det viktig at huset ikke bare så flott ut, men at det også hadde lyden av et murhus, forteller arkitekt Ove Grung.