close-pop-up.svg

Bygge fundament – hvilke produkter egner seg?

Skal du bygge fundament? Da er det viktig å planlegge tidlig og være nøye med valg av materialer. Her får du gode råd og anbefalte produkter til jobben.

Alle konstruksjoner starter med et godt fundament. Uavhengig av om du skal bygge en liten bod, en enebolig eller et tungt, industrielt bygg, er du avhengig av et fundament som er stabilt, sterkt og holdbart til sitt formål. Slurver du her, risikerer du at bygget kan kollapse, eller at det svekkes over tid.

Fundamentet legger grunnlaget for resten av byggeprosessen, og dets viktigste oppgave er å være stødig og bære lastene fra overliggende bygg. For å lykkes er det viktig med godt forarbeid, planlegging og riktig valg av materialer.

Det er flere faktorer å ta hensyn til før du starter, som å sjekke forholdene i grunnen nøye. Hva slags fundament du skal velge, avhenger nemlig av hvordan grunnen er og hva du skal bygge.

Vanlige typer fundament

 • Ringmur: Brukes oftest til bygg som ikke skal varmes opp, som garasjer, tilbygg og boder. Tilsvarer grunnmuren på et hus.
 • Platefundament: Egner seg godt til trapper, peis og utegrill. En helstøpt plate som ligger under hele byggverket.
 • Pilar: Søyler, som passer godt under terrasser, pergolaer, dukkestuer og lignende. Bør brukes til konstruksjoner som også må bære tyngde fra siden, som til eksempel flaggstenger.

Skal du i gang med å fundamentere, har vi kvalitetsprodukter fra kjente merkevarer som Leca® og Weber. Skroll ned for å bli bedre kjent med dem.

Anbefalte produkter til fundament og grunnmur

Leca Såleblokk

Leca-blokker er spesielt godt egnet til fundamentering, da det er et «dødt» materiale som ikke tar til seg fukt, samtidig som det isolerer. Såleblokk benyttes som et alternativ til plasstøpt grunnmurssåle på bæredyktig grunn. Blokken har et spor for armering og utstøping med betong.

Egner seg på grunnflater som sprengsteinsfylling, morene, sand og fast leire. 

Leca Konstruksjonsblokker

Leca Konstruksjonsblokker er egnet til spesielt vanskelige forhold, som hus som står i sterkt hellende terreng, hvor jordtrykket på bakmuren kan blir ekstra stort. Produktet kan ta ned store punkt (konsentrerte) laster. 

Et robust, vedlikeholdsvennlig, brannsikkert, fuktsikkert og naturlig produkt med allsidige bruksområder. Les mer om produktet her.

Leca Universal- og Basic blokker

Dette er de ordinære Leca-blokkene, som er effektive for å skjerme materialene fra fuktigheten i bakken. Kan brukes til bærende og ikke-bærende murkonstruksjoner, brannvegger, våtromsvegger og lydskillevegger. Fungerer godt som sokkel eller ringmur for blant annet garasjebygg og vegger under bakken.

Pusset Leca murverk har lang levetid og krever lite vedlikehold.

Leca Isoblokker

Byggesystemet Isoblokk brukes til bestandige og fuktsikre yttervegger i murverk over og under bakken. Leca Isoblokk består av to vanger med Leca-blokker og isolasjon, som gir et komplett veggelement med både isolasjon og lastbæring i ett.

Disse sørger for godt isolerte ringmurer samt yttervegger i sokkeletasjer og kjellere i boliger. Les mer om produktet her.

Her kan du lese mer om Leca®.

Weber Fiberpussystem

Vi anbefaler Weber Fiberpussystem som puss på isolerte grunnmurssystemer, for å sikre et godt resultat og beskytte grunnmuren mot vær og vind.

 • weberbase 261 Fiberpuss brukes som grunnpuss på mineralsk underlag der høy vedheft og god elastisitet er ønskelig, som Leca-blokker utvendig over bakken, tegl og betong.
 • weberbase 260 Sokkelpuss brukes på overflater som trenger ekstra fasthet og bestandighet, som sokler av betong, Leca, tegl og EPS.
 • Weber Grå Slemming brukes til slemming av Leca, tegl og betong, samt i overgangen mellom grunnmur og fasade. Gir en vannavvisende overflate.

Glava Ringmur

Glava Ringmurssystem er en prefabrikert ringmur av EPS, som er godt egnet til boliger, fritidsboliger, lette industribygg og garasjer. Dette systemet kan brukes på de fleste grunnforhold.

For bruk der grunnforholdene tilsier en bredere lastbærer av ringmuren, skal Glava Såleblokk brukes, som har egne låsesystem integrert i elementet. Les mer om produktet her.

Start tidlig og planlegg godt

Fundamenteringen er ofte det som er vanskeligst å planlegge i et byggeprosjekt, da man ikke vet hvordan grunnen er før man begynner gravingen. Sett derfor av god tid, og vær forberedt på eventuelle overraskelser.

Vi anbefaler å bruke fagkyndige håndverkere og rådføre deg godt før du starter. Vi i Weber har kompetansen og rådgivere med lang erfaring innen fundamentering. Har du spørsmål om et byggeprosjekt finner du kontaktinformasjonen vår her.

Husk søknadsplikten

Før du går i gang med et byggeprosjekt, må du alltid undersøke om det du skal gjøre er søknadspliktig. Det er viktig at du har tillatelse før du begynner å grave eller bygge. Selv om det er mulig å få et prosjekt godkjent etter bygging, medfører det høy risiko og kan være straffbart.

Fordeler med Leca

 • Brannsikker. Leca er et uorganisk produkt som ikke brenner.
 • Støysikker. Isolerer bedre mot støy enn lettere konstruksjoner.
 • Fuktsikker. Uorganiske produkter gir ikke grobunn for sopp eller råteskader.
 • Vedlikeholdsvennlig. Murkonstruksjoner er tilnærmet vedlikeholdsfrie.
 • Miljøvennlig. Materialene inneholder ingen helse- eller miljøfarlige stoffer, varer lenge og avgir ingen skadelige utslipp.
 • Isolerer godt. Murhus holder jevn temperatur innvendig, og holder seg varme om vinteren og kjølige om sommeren.
 • Skadedyrsikker. Inneholder ingen organiske stoffer som kan tiltrekke eller skape livsvilkår for skadedyr. 
Miljø og bærekraft

Weber kjører miljøvennlig med ny biogassbil

Den store gevinsten er at bruk av biogass kan bidra til å redusere livssyklusutslippene med opptil 90 %. Bruk av biogass kan bidra til å redusere klimagassutslippene gjennom hele livssyklusen (well to wheel, WTW) med opptil 90 % sammenlignet med fossilt brennstoff.

Yttervegg/fasade

Ny fasadeløsning fra Weber - Møt EnveoVent Flex og EnveoVent Robust

Weber er stolte av å introdusere to nye ventilerte fasadesystemer: EnveoVent Flex og EnveoVent Robust. Disse systemene, utviklet av Weber, er skreddersydde for det norske klimaet og er utviklet for å svare opp behovene knyttet til et ventilert fasadessystem som har en lav vekt og som sikrer bedre ergonomi og effektivitet på prosjektene.

Lyden av murhus

Nesten ved vannkanten i Bergen ligger et nytt murhus. - For eierne var det viktig at huset ikke bare så flott ut, men at det også hadde lyden av et murhus, forteller arkitekt Ove Grung.