close-pop-up.svg

Ligger et ingeniørhode foran nye lydkrav til gulv

Kjenner du til de nye lydkravene for gulv mellom boliger? De kan bli vanskelig å tilfredsstille med tradisjonell gulvlegging.

Weber er allerede godt i gang med testingen av nye løsninger for lydgulv.

– Den nye lydnormen har allerede kommet, men vi vet ikke når den trer i kraft. Vi vil uansett ligge i forkant for å være sikre på å ha en lydgulv-løsning som tilfredsstiller strengere krav, forklarer salgsingeniør og byggmester Roger Estensen i GLAVA®.

Tester for å finne det beste

Estensen og sivilingeniør-kollega Geir Wold-Hansen står med hørselvern i en åttemannsbolig som snart er klar til overlevering i Sandeåsen boligfelt i Tønsberg. Her har GLAVA® levert Weber Lydgulv Bolig QT til de rundt 80 som hittil er bygd. Denne dagen skal et av Norges største, uavhengige akustikerfirmaer måle lydgjennomgangen mellom boligene oppe og nede i alle de fire seksjonene. I hvert av etasjeskillene er det lagt ulike kombinasjoner av lydgulv for å teste hvilken løsning som isolerer trinnlyd best. Alle kombinasjonene inneholder Weber Floor 140 Nova fiberarmert avretting. Et par av dem også trinnlydplater fra Glava Isolasjon. Avrettingsjobben er utført av Murmester Solberg AS. Lydhimling og gips er montert i de nederste leilighetene.

Weber_Lydgulv-testing_5901.jpg
Sivilingeniør Geir Wold-Hansen (t.v.) og salgsingeniør Roger Estensen i Weber tester hvilke kombinasjoner som gir et lydgulv som isolerer trinnlyd best.

Botrendene har endret seg

– Før var det vanligere å bygge eneboliger, men nå bygges det mer flermannsboliger med boenheter over hverandre. Derfor er det blitt viktigere med lite lydgjennomgang i etasjeskillene, forklarer Estensen.
 

Weber_Lydgulv-testing_5873.jpg
Et uavhengig akustikerfirma benytter denne maskinen med fem stempler, som hamrer i gulvet i de øverste leilighetene. I leilighetene under, måles det hvor mye trinnlyd som trenger gjennom.

En maskin hamrer fem stempler ned i parketten med ulik fart. I stua på rundt 30 m2 plasseres bankemaskinen på åtte forskjellige punkter i rommet. Den mekaniske lyden som trenger gjennom etasjeskillet måles av akustikeren i leiligheten under. De står spente med hørselvernet på. Hvilke kombinasjoner holder mål for fremtidas krav? Etter et par timer med lydtesting har akustikeren foreløpige svar – den fulle rapporten kommer senere. Her er det gjennomtestede løsninger som gjelder.

Resultatene på bordet

Alle de fire lydgulv-variantene tilfredsstilte dagens krav til trinnlyd. Tre av fire også framtidas nye og strenge krav, deriblant løsningen Weber Lydgulv Bolig, som kom desidert best ut så langt. Testingen fortsetter. Estensen er henrykt, Wold-Hansen fornøyd og fattet. Tidligere eksperimentering med andre lydgulv-varianter har nemlig gitt både gode og mindre gode resultater.

Weber-Lydgulv-testing_5891.jpg
I Sandeåsen boligfelt er det levert Weber Lydgulv Bolig QT i nær alle de rundt 80 leilighetene som hittil står ferdige, avrettet av murmester Thomas Solberg (t.v.).

– I større bygg med tunge etasjeskiller i plasstøpt- eller prefabrikkert betong eller Leca Byggeplank, er trinnlyd normalt ikke noe problem å løse. Men i lette etasjeskillere med trebjelkelag, som her og i de fleste privatboliger, skal det ofte mer til å klare trinnlydkravet, forklarer Wold-Hansen.
 

Thomas Solberg i Murmester Solberg AS synes det er spennende å være med på å avrette gulv som testes med ulike kombinasjoner.

– Det er spennende å ligge litt foran konkurrentene. Alle er ikke oppdatert på utviklingen til enhver tid. Jeg liker å sette meg inn i løsningene for å kunne være en god rådgiver. Weber Lydgulv Bolig QT er en rask løsning som gjør byggetiden kortere, fastslår han.

Mindre sjauing og byggeavfall

Estensen har jobbet som byggmester tidligere og kjenner de små og mellomstore entreprenørenes hverdag godt. Her er fordelene han og sivilingeniøren trekker fram for byggmestere som velger gulvavretting på trebjelkelag i boliger:

  • Mindre sjauing og bæring av materialer
  • Langt mindre byggeavfall
  • Ofte en økonomisk gunstig gulvløsning som helhet
  • Mindre sjanse for å gjøre feil
  • Egner seg for både vannbåren varme og elektrisk varme
  • Den støpte massen gir god varmefordeling i gulvet
  • Kan kombineres med alle typer overgulv som flis, kork, parkett, teppe, vinyl, linoleum, laminat osv.
  • Et mer stabilt gulv grunnet økt tyngde på lett konstruksjon
     

– Vi ser at vannbåren varme stadig blir mer aktuelt siden Regjeringen satser mer på bygging rundt kollektive knutepunkt, sier Estensen.

Lyden av murhus

Nesten ved vannkanten i Bergen ligger et nytt murhus. - For eierne var det viktig at huset ikke bare så flott ut, men at det også hadde lyden av et murhus, forteller arkitekt Ove Grung.

Fra fabrikk til skole

Flotte Fyrstikkalleen skole i Oslo er delvis bygget i den gamle fabrikken til Nitedals tændstikker.

Mur var førstevalget

Huseieren har bodd i England og var aldri i tvil; Huset hans skulle bygges av mur.