close-pop-up.svg

Leca lager nye produkter av avfall fra Glava

På Rælingen får biprodukter fra glassullproduksjon nytt liv som Leca-produkter. På bildet: Jan Granerud, Produksjonssjef Leca Rælingen.
På Rælingen får biprodukter fra glassullproduksjon nytt liv som Leca-produkter. Samarbeidet mellom Leca og Glava® er et viktig skritt mot en grønnere byggebransje.

Samarbeidet startet i 2020: Våtavfall fra Glavas glassullproduksjon blir brukt i produksjonen av Leca lettklinker. Et eksempel på sirkulær økonomi i praksis, hvor biprodukter som tidligere ble kastet nå benyttes i produksjonen av nye produkter.

– I 2021 har vi levert over 300 tonn med våtavfall til Leca. Dette er avfall som tidligere har blitt kastet, og vi har dermed redusert avfallsmengden vår betraktelig. Ambisjonen er å doble leveransen til Leca i 2022, og på sikt er målet, at vi sammen med Leca, finner løsninger som gjør det mulig å levere og gjenbruke alt våtavfallet som kommer fra glassullproduksjonen inn i produksjonen av Leca, sier Mads Rikardsen, leder for kvalitet og bærekraft i GLAVA®.

Lecafabrikken_pa_raelingen_gjenbruk_av_vatavfall_fra_glassullproduksjon.jpeg
Her på Lecafabrikken samarbeides det om å finne gode løsninger som både effektiviserer produksjonen og bidrar til å gjøre byggebransjen mer bærekraftig.

Les mer om gjenbruk av våtavfall i Leca-produksjon her.

Bygde nytt lager for våtavfallet

GLAVA® og Leca har sammen jobbet målrettet over lengre tid for å komme frem til denne løsningen.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Leca, god dialog med myndigheter og gjort nødvendige investeringer. Blant annet har vi investert 2 millioner kroner for å bygge nytt lager og transportsystem for våtavfallet, som ligger ved Lecas produksjonslokaler på Rælingen. Det nye lageret gir mer rasjonell logistikk, en enklere tilgang på avfallet, og legger til rette for å kunne øke mengdene på sikt, forteller Rikardsen.

Våtavfallet har hittil kommet fra Glavas glassullfabrikk i Askim, men planen er å inkludere fabrikken i Stjørdal inn i dette prosjektet.

Vil forbedre bærekraftsmål

– Vår visjon er å skape ressurseffektivitet, og konsekvent søker vi etter å forbedre bærekraftsmålene våre dag for dag, sier Susanne Bay Jensen, Operation Director hos Leca International.

Hun sier at ambisjonen til Leca er å gå enda lenger og presentere enda mer offensive mål for fremtiden.

– Som en del av dette inngår partnerskapet med Glava. De deler vår visjon om å ta del i en sirkulær økonomi. Vi skal i fremtiden redusere bruken av råstoff, og substituere med biprodukter fra andre industrier, blant annet, selvfølgelig uten å gå på kompromiss med den høye kvaliteten på våre egne produkter, understreker Bay Jensen.

Les også: Slik blir glass til isolasjon.

Vestlia Resort - Stort hotell med lun og koselig atmosfære

Vestlia på Geilo er en av Norges flotteste skiresorts. Her kan man ski in /ski out vinterstid, gode langrennsmuligheter, og man kan ikke minst nyte opplevelser både inne som ute. Den flotte spa-avdelingen har åpent året rundt.

Gulv

Fyri Resort - en perle i Hemsedal

Blant fjelltopper og natur som er like vakker sommer som vinter, finner du Fyri Resort. Hotellet leverer hele året og er fullspekket med materialer fra Weber og arbeid utført av Murmester Martin Markussen.

Miljø og bærekraft

Weber sin nye pumpebil på biogass leverer gulvavretting klimanøytralt til byggeplass

Weber utvider pumpebilparken med en ny pumpebil som kjører 100% på biogass, og dermed leverer 100% klimanøytralt.