close-pop-up.svg

Puss på isolert sokkel

1. Pass på at husets sokkel holdes tørr og varm. 2. Den isolerte Leca-blokka er et system meget godt egnet for så vel proffen som for selvbyggeren – et solid fundament for ditt bygg. 3. Leca® Ringmur er et komplett ringmursystem når det bygges plate på mark uten sokkeletasje. 4. Pussprodukter til isolert grunnmursystem.
Alle hus har en sokkel, og det er viktig at den holdes tørr og varm. Men enda viktigere er det hvordan grunnmuren vedlikeholdes og pusses.

En gammel sokkel kan etterisoleres og en ny sokkel kan bygges på mange ulike måter. I tillegg til noen fundamentale forutsetninger for å lykkes med en tørr sokkel, finnes det også ulike produkt- og løsningsvalg for selve sokkelen.

Den tradisjonelle sokkelen er laget av Leca®

Grunnmuren er husets fundament. Både konstruksjon, materialer, overflatebehandling og vedlikehold er viktig for grunnmurens funksjon. Leca®-grunnmuren har eksistert i over 60 år og har vist seg egnet til alle typer bygg. Da den isolerte Leca-blokka kom, ble sokkeletasjen også isolert. Isolasjonen er beskyttet av lettbetongen rundt og gjør den fukt-, råte- og brannsikker. Ferdig isolert og slemmet med Weber Slemming Grå eller hvit, holder den i mange år framover. 

Ringmur og plate på mark

Plate på mark med ringmur er en vanlig løsning når bygget skal stå på flat grunn uten sokkeletasje. En løsning er Leca® Ringmur som er basert på det beste ved Leca Isoblokk. Med smarte spesialprodukter er dette et komplett ringmursystem til en konkurransedyktig pris. Leca® Ringmur er enkel å sette opp og gir rasjonell fremdrift på byggeplassen. Ferdig isolert og med den gode Leca-overflaten kan du benytte både Weber Grå Slemming eller Weber Hvit Slemming og weberbase 260 Sokkelpuss. 

Hvordan etterisolerer jeg grunnmuren min?

Før den isolerte blokka ble introdusert, var fundamenter og sokkeletasjer uisolerte. Med dagens krav til lavt energiforbruk og innendørs komfort, ønsker mange å isolere grunnmurene. Da benytter du etterisoleringssystemer med XPS. Men hva gjør du med overflaten på disse? Noen systemer kommer ferdige og platekledde, mens andre skal overflatebehandles. En slik sokkel bør du pusse med en mørtel som har god heft, takler nullpunktspasseringer, har lite kapillærsug, og som er enkel å påføre. Weber introduserte i 2015 en sokkelpuss som tilfredsstiller de strenge kravene. Webertherm 260 Sokkelpuss brukes som en weberbase 261 Fiberpuss i to sjikt og med et armeringsnett. Pussen er både fleksibel og har høy styrke. Det sikrer slagfasthet og meget gode fryse/tine- egenskaper. Fargen er naturlig grå og kan stå ubehandlet. Den kan selvfølgelig males om du ønsker det. Da bør du bruke weber silco paint Silikonharpiksmaling. Husk at en grå sokkel fungerer bedre på lang sikt enn en hvit sokkel.

Hva med nye, isolerte grunnmurssystemer på mitt nye hus?

I de siste årene har isolerte grunnmurssystemer kommet på markedet. I motsetning til en isolert Leca®-konstruksjon er isolasjonen her lagt utenpå betongen. Isolasjonen må pusses eller overflatebehandles umiddelbart av brannmessige årsaker. Noen velger sprøytebetong, men du kan også benytte webertherm  260 Sokkelpuss. Sokkelpussen benyttes i den nederste ½-1 meter og deretter kan du gå over til weberbase 261 Fiberpuss via en startlist oppover selve fasaden. Rundt åpninger, som armeringsnett og som overflatebehandling, benytter du det de samme prinsippene som for weberbase 261 Fiberpuss. Pussveiledning finner du her.

Hva mer kan jeg bruke sokkelpuss til?

Webertherm 260 Sokkelpuss egner seg også på underlag av tegl, Leca®, betong, betongstein etc. Sokkelpuss er en problemløser der bakken møter fasaden. Forbruk er 14kg/kvm og den kommer i 25 kg sekk – én sekk holder altså til ca. 1,8 kvm. Sokkelpussen påføres med brett og filses ut med skumgummifils. Du trenger ikke for- eller ettervanne ved normalt vær.

Husk alltid å sjekke produktdatabladet og veiledning før bruk, og ikke minst forutsetningene for en god og varm sokkel

 

Miljø og bærekraft

Gjenbruk av Leca isoblokker – viktig for miljøet

Weber har vært delaktig i et prosjekt hvor målsettingen har vært å finne frem til en god og rimelig behandling av avfallet fra Leca Isoblokker. Det er nå etablert en ordning i samarbeid med Yggdrasil Miljø (v/Mardahl Industri) 

Miljø og bærekraft

Weber kjører miljøvennlig med ny biogassbil

Den store gevinsten er at bruk av biogass kan bidra til å redusere livssyklusutslippene med opptil 90 %. Bruk av biogass kan bidra til å redusere klimagassutslippene gjennom hele livssyklusen (well to wheel, WTW) med opptil 90 % sammenlignet med fossilt brennstoff.

Yttervegg/fasade

Ny fasadeløsning fra Weber - Møt EnveoVent Flex og EnveoVent Robust

Weber er stolte av å introdusere to nye ventilerte fasadesystemer: EnveoVent Flex og EnveoVent Robust. Disse systemene, utviklet av Weber, er skreddersydde for det norske klimaet og er utviklet for å svare opp behovene knyttet til et ventilert fasadessystem som har en lav vekt og som sikrer bedre ergonomi og effektivitet på prosjektene.