close-pop-up.svg

Vest fra Weber skal redde skuldre

Vekten av den tunge slangen blir bedre å bære med Webers ergonomiske vest. På store flytoppdrag går gulvsparklerne mange timer med pumpeslangen.
Gulvsparkling er hardt, fysisk arbeid. Med en ergonomisk vest vil Weber bidra til å gjøre arbeidet tryggere.

Når Webers pumpebil kommer med avrettingsmasse, stiller entreprenøren med mellom to og fire gulvsparklere som skal håndtere utleggingen. En lang, tykk slange pumper massen fra bilen og utover gulvflatene. Denne slangen er tung og leggingen tar ofte lang tid. Slikt statisk, uergonomisk arbeid gir stor slitasje på skuldre, nakke og rygg og fører ofte til belastningsskader.

– Vi er gærne i huet

– Det er hardt arbeid å gå med slangen en hel dag. Du kjenner det godt i skuldra, for å si det sånn, forteller gulvsparkler Morten Hermansson.

Firmaet hans er godt kvalifiserte for arbeid med ferdigblandet gulvavretting levert direkte på byggeplassen via moderne og effektive pumpebiler. Morten er 31 år ung, men kjenner allerede på kroppen at jobben tar på. Kollega og driftsleder Rune Moen har samme erfaring.

– Ja, det blir mye statisk belastning. Gutta kjenner det godt, særlig i skuldrene. Likevel er det ikke mye sykmeldinger, men det er fordi vi som driver med dette er gærne i hue. Man vet hva man går til. Her er det sterke kropper og pågangsmot som gjelder.

Én dag. To skuldre. 190 tonn gulvsparkel.

Selv om gutta er gærne i huet, er det en fordel at jobben er så skånsom som mulig. Kroppen skal tross alt vare i et helt liv. En svensk studie i ergonomi gjorde at Weber begynte å se på mulighetene for å avlaste gulvsparklerne. Studien viste at vekt over skulderhøyde og løft fra gulv til skulder gir de største belastningsskadene, og det er akkurat det gulvsparkling går ut på. I samarbeid med en svensk industridesigner designet Weber en vest basert på ryddesagsvester. Vesten flytter mye av belastningen ned på hofta.

– Jeg var nylig på en jobb der det ble pumpa inn 190 tonn med sparkel over skuldra på to gulvsparklere. Og det var bare én dag på jobb. I våre pumpebiler skal det ligge to like vester med tilbehør, slik at det skal være enkelt for arbeiderne å bytte på å gjøre den tyngste jobben. Pumpebil og vester gir mindre belastningsskader, sier Jon Anders Sætheren, produktsjef for gulv hos Weber Norge.

Og at initiativet blir verdsatt ute hos kundene er det ingen tvil om.

– Jeg synes det er helt fantastisk at de bryr seg om oss som driver med dette her. Weber prøver å gjøre jobben vår enklere. De kommer ut på byggeplassen og leiter etter bedre og mer lettvinte løsninger. Det setter vi veldig pris på, avslutter Rune Moen.

Lyden av murhus

Nesten ved vannkanten i Bergen ligger et nytt murhus. - For eierne var det viktig at huset ikke bare så flott ut, men at det også hadde lyden av et murhus, forteller arkitekt Ove Grung.

Fra fabrikk til skole

Flotte Fyrstikkalleen skole i Oslo er delvis bygget i den gamle fabrikken til Nitedals tændstikker.

Mur var førstevalget

Huseieren har bodd i England og var aldri i tvil; Huset hans skulle bygges av mur.