DETTE ER ET AV DE MEST KOMPLEKSE PROSJEKTENE JEG HAR VÆRT BORTI - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

DETTE ER ET AV DE MEST KOMPLEKSE PROSJEKTENE JEG HAR VÆRT BORTI

Det nye Nasjonalmuseet blir et signalbygg for generasjoner. Hit har Weber levert både fuging av betongelementer og sikring av byggegrop.

Komplekst prosjekt

Når de skal bygge Nordens største kunstmuseum midt i sentrum av Oslo, overlates ingenting til tilfeldighetene. På store og kompliserte prosjekter som dette, er effektive metoder ekstra verdifullt.

– Vi opplevde at Weber er lette å forholde seg til. Automatiseringen av pumpeprosessen har ført til at vi kunne gjøre jobben raskere. Det er essensielt når det er snakk om så kompliserte prosjekter, sier Morten Ulvedalen, daglig leder i Byggimpuls AS, som utførte fugingen på det nye Nasjonalmuseet.

Sammenslåing gir nye muligheter
Weber har, sammen med Gyproc, nylig slått seg sammen med GLAVA®. Samtlige er nå en del av Saint-Gobain-konsernet. Sammenslåingen er noe som vil gjøre store prosjekter enda enklere å gjennomføre i fremtiden. Direktør Jon Karlsen i Saint- Gobain Norge, lover effektive byggeprosesser med de tre merkevarene på laget.

– Når vi startet på prosjektet, var vi tre helt separate selskaper. Nå som vi er slått sammen, kan vi jobbe tettere. For eksempel går GLAVA® og Gyproc hånd i hånd med tanke på gips og stålinstallasjon, sier Trond Larsen.

– På sikt vil det også være gunstig for oss å jobbe sammen, med tanke på fakturahåndtering, ordrebekreftelser, transport og tilgjengelighet. Vi blir flere folk som kan være flere steder, forteller Simen Lindgren i Gyproc.

Lærdommene fra byggingen av Nasjonalmuseet og de tre bedriftenes ekspertise, er noe som vil tas med videre til neste prosjekt. Der vil både Weber, GLAVA® og Gyproc kunne bidra som én enhet og med felles kunnskaper.

Har automatisert fugingen

Weber har levert fuging av betongelementer, samt sikring av byggegrop.

– Fuging har alltid vært et manuelt arbeid, men vi effektiviserer det. Vi har et automatisert system med pumpe, der du pumper mørtelen i alle fugene, sier Tom Chr. Gefle i Weber.

Pumpene og blandestasjonene ble kjørt opp på alle stillashøyder rundt det høye bygget.

– Vi leverte også Bolt Zink til forankringsarbeid, forteller Gefle.

Fokus på norske produkter

– For forbipasserende kan det akkurat nå se ut som en svær bygningsmasse, men dette er et meget komplisert prosjekt. Nasjonalmuseet hadde den største prosjektbeskrivelsen jeg noen gang hadde sett, og fremdriften skal være ekstremt rask, sier Trond Larsen i GLAVA®, som har vært tett på byggeprosessen.

Det er snakk om et prestisjefylt norsk kulturprosjekt, og det tenkes lokalt med kortreiste varer som fokuserer på miljøet og norsk kvalitet.

– Hovedentreprenøren valgte oss fordi vi produserer isolasjonen vår i Askim. Dette er et bygg som setter miljø høyt, og det gjør vi også. Blant annet er 70 prosent av glasset vi bruker resirkulert. Vår komprimering gjør også at vi har færre biler på veien, sier Trond Larsen.

GLAVA® har blant annet levert isolasjon til byggets fasade og innervegger, samt Wedi-våtromsplater. Ifølge Sivert Dalen, murer i Murmester Rolf Holm, har det vært et krevende, men tilfredsstillende arbeid.

– Dette er noe av det største vi har vært med på. Det er veldig strenge krav til jobben, og veldig små marginer. Utvendig har vi for eksempel steiner på opptil 50 kilo som skal stables for hånd, forteller Dalen.

Han påpeker at det har vært veldig enkelt å jobbe med leveransene fra Glava.

– Det er bare å stable opp Glava-matten på store plater og skru det fast. Vi får gjort mye om gangen. Wedi-våtromsplatene har like strenge krav, og det har vært like effektivt å sette dem opp, sier Sivert.

Viktig med enkel logistikk

Et element som henger sammen med Glavas isolasjon i veggene, er gipsplater. Også disse er kortreiste, og leveres av Gyproc.

– Gyproc har levert gips og stål til byggeplassen fra vår fabrikk i Fredrikstad. Vi har også skarpt fokus på miljø. Vi jobber tett med entreprenøren Noveta når det gjelder utførelse, forteller Simen Lindgren.

Dette er Bjørn Thomas Braarvig, prosjektleder i Noveta, enig i.

– Fordelen med Gyproc er at de leverer med lastebil rett fra lageret. Vi får en stor mengde materiale med en gang. Når fremdriften begynner, har vi alt klart. Vi jobber med en krevende byggherre, men vi vet at de også stiller krav til alle de andre aktørene. Vi er på samme side for å rekke fristene, sier Braarvig.

Relaterte produkter

weberexm 741 Elementfugemørtel Frostsikker

weberexm 741 Elementfugemørtel Frostsikker

Tixotrop ekspanderende mørtel/elementfugemørtel for fylling av betongelementfuger, steinmursfuger fra 10 mm og større.

Weber Sparkel RS

Weber Sparkel RS

Rull- og sprøytesparkel til helsparkling av vegger og tak innendørs i tørre rom på underlag av Leca, betong og puss m.m.