Et fundament for romforskning - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Et frostsikkert fundament for romforskning

 

Under SvalRaks nye rub-hall i Ny-Ålesund, klargjøres raketter for oppskytning til atmosfæren. Her må fundamentet tåle det meste av tøffe påkjenninger.

Mellom føykende snø og isbjørner ligger den nybygde rub-hallen til Andøya Space Center. Fra en av verdens nordligste bosetninger, Ny-Ålesund, blir satelitter skutt opp i atmosfæren. Ved hjelp av avanserte måleinstrumenter og markedsledende romteknologi forsyner satelittene oss med verdifulle data, som brukes av forskere over hele verden.

Støp av fundament i arktis

Andøya Space Center hadde allerede en oppskytningsrampe i Ny-Ålesund, men trengte mer kapasitet på grunn av det internasjonale samarbeidet Grand Challenge Initiative. De ønsket en rub-hall på skinner – en hall der de kan gjøre rakettene klare før de skyver hallen til side og skyter opp.

 – For å få til dette måtte vi støpe et solid fundament. På Svalbard brukes gjerne stålrørspeler som blir boret ned i fjellet. Dette er for å få et stabilt fundament på permafrosten. I dette tilfellet ville rub-hallen være en forholdsvis lett konstruksjon og derfor brukte vi Weber-mørtel i borehullene. Slik eliminerte vi risikoen for løft på grunn av telehiv, forteller Martin Øen, som var prosjektleder hos Veidekke Arctic da prosjektet pågikk. 

Les også: Millimeterpresise fundamenter i Arktis

Fundament for NASA

Veidekke Arctic støpte også selve fundamentet og la ned en innstøpt monteringsring som NASA senere monterte rampen sin på.

– Det er Weber som har de beste produktene for bruk i såpass utilgjengelige strøk. De leverer mørtel i såkalte Bigbags. Det hadde knapt vært mulig å gjennomføre et slikt prosjekt uten et slikt produkt, avslutter Øen.

– Har vært en suksess

Svalbard ligger under polarkløften, stedet der jordas atmosfære stimuleres direkte av solvinden. Dette gjør stedet til et unikt forskningslaboratorium for å studere hvordan solas atmosfære - solvinden og dens magnetfelt - kobler seg til jordas magnetfelt, går det fram av nettsidene til Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Målingene blir studert straks de når bakken. Det ses blant annet på hvordan øverste del av atmosfæren reagerer på variasjoner i energitilførsel. Jetstrømmer, bølger og turbulens gjør dette særlig interessant for romværtjenester for kommunikasjons- og navigasjonssystemer i nordområdene.

 – Etableringen av en utskytningsrampe for forskningsraketter i Ny-Ålesund har vært en suksess. De vitenskapelige forutsetningene er unike, siden dette er det eneste stedet der denne type infrastruktur finnes så langt nord.

Det sier Odd Roger Enoksen, direktør ved Andøya Space Center.

– Dette hadde ikke latt seg gjøre uten godt utført arbeid både fra leverandører, ansatte og kunde, fortsetter han.

Les også: Byggingen av denne norske tunnelen kan vinne internasjonal pris

Fakta

Hva: Rakettoppskytningsrampe
Byggherre: Andøya Space Center
Entreprenør: Veidekke Arctic
Sted: Ny-Ålesund, Svalbard

Relaterte produkter

weberexm 741 Elementfugemørtel Frostsikker

weberexm 741 Elementfugemørtel Frostsikker

Tixotrop ekspanderende mørtel/elementfugemørtel for fylling av betongelementfuger, steinmursfuger fra 10 mm og større.

weber Tørrbetong B30M60 Grov

weber Tørrbetong B30M60 Grov

Konstruksjonsbetong som tørrbetong