Vindfast løsning - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Vindfast løsning

Da Stjern Entreprenør lette etter en solid fundamentering til turbinene i Nord-Europas største vindmøllepark på Fosenhalvøya, kunne Weber presentere den beste og mest vindfaste løsningen.

Tekst: Jørgen Gundersen / Foto: Terje Dybvig og Weber Norge

I samarbeid med Trønder Energi og Nordic Wind Power er Stat kraft i gang med byggingen av Europas største landbaserte vindkraftanlegg.Vindmøllene skal settes opp på Fosenhalvøya, på Hitra og i Snillfjord. Til sammen skal det investeres nærmere 11 milliarder kroner i totalt seksvindparker. Først ut er Roan Vind park på Haraheia og i Einarsdalen. - Dette er et av de største landbaserte industriprosjektene i Norge, og vårt oppdrag består i å levere all ekspanderende mørtel til understøpingen av de enorme vindturbinene i førstebyggetrinn, forklarer Tom Gefle, Sales Manager Construction i Weber.

Tåler en trøkk

Vindparkene bygges langs kysten i et område hvor forholdene for vindkraftproduksjoner blant de beste i Europa. At byggingen av de tunge turbinene skjer i et så værhardt område, stiller store krav til kvaliteten på fundamenteringen,forteller Gefle. Og nettopp den dokumenterte og gode kvaliteten til Webers ekspanderende mørtel, var en avgjørende faktor for at de fikk oppdraget.

Vår ekspanderende mørtel er robust fordi den gir høy fasthet samtidig som bøyestrekkfasthet og e-modul gir en unik kombinasjon. Dette gjør den spesielt godt egnet for understøping av turbiner, både for installasjoner offshore og på land. Samtidig har vi gjort en god jobb med å dokumentere kvaliteten. Vårt produkt er blant annet verifsert av både SINTEF og DNV. Denne kombinasjonen veide nok tungt da Stjern Entreprenør AS valgte oss som leverandør, sier Gefle

Herder ved lav temperatur

Siden Weber er materialleverandør er det entreprenøren på byggeplassen som får kjenne mest på de tøffe forholdene. Det er derfor viktig for entreprenøren at de får en mørtel som er lett å jobbe med, uansett vær og vind. Og nettopp det får de av Weber. - Værforholdene kan være ganske tøffe på fjellet der vindturbinene settes opp. Vår mørtel er utviklet for å kunne brukes også i lave temperaturer, selv når gradestokken nærmer seg null. For et vanlig sementbasert produkt vil herdeprosessen nesten stoppe opp hvis temperaturen bikker under 5 °C. Vårt produkt herder raskt, også i temperaturer under dette, noe som vil bety mye på en slik byggeplass, forklarer Gefle. 

Gunstig for installasjonsutstyret

Mørtelen fra Weber leveres på bygge plassen om tørt pulver. Der blande spulveret med riktig mengde vann, før det blir pumpet videre ut i installasjonene.For å sikre en god og enkel påføring,har teamet fra Weber underveis i byggeprosessen hele tiden kommet med råd og tips både med tanke på maskinløsning og installasjons effektivitet. 

- Vi ønsker å være tett på og bidra med vår kompetanse. Gode tilbakemeldinger fra entreprenør underveis,viser at vi har lykkes. Spesielt ser vi på det som et kvalitetstegn at det er veldig lite slitasje på utstyret, sammenlignet med hva de har vært vant til med andre løsninger. Det setter vi pris på å høre, sier Gefle. 

Støpt for lang levetid

Vindmøllene som skal monteres er store og tunge installasjoner, og turbinene må tåle hard påkjenningover lang tid. Det er viktig med en uhyre solid og holdbar fundamentering. Bare slik kan vindmøllene stå støtt gjennom storm etter storm.

- Det er mange som tilbyr høyfasteprodukter, men dessverre har mange av disse en tendens til å bli sprø.Hvis det utsettes for store og variable påkjenninger, som i en vindmøllepark,kan produktene rett og slett sprekke opp og knuse. Vår mørtel er imidlertid utrolig seig, og det gjør den bestandig og i stand til å tåle tung påkjenningover lang tid, forklarer Gefle. 

Stort løft
Parkene som nå er under oppføring skal ferdigstilles i 2020. Da vil hele anlegget produsere miljøvennlig energi tilsvarende strømforbruket til 170 000 husstander.- Dette er et skikkelig løft for satsingen på fornybar energi i Norge- et løft vi i Weber er stolte av å være med på, sier Gefle. Weber er klare til å være med videre også i kommende vindparker!

Relaterte produkter

weber EXM 703 Ekspanderende mørtel

weber EXM 703 Ekspanderende mørtel

Sertifisert ekspanderende flytende mørtel med kornstørrelse 0-4 mm