Må tåle mye trykk - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Må tåle mye trykk

Alle etasjene på den nye Kunst- og designhøyskolen har lydgulv. Derfor måtte gulvet sparkles ekstra tykt slik at det tålte tung belastning under byggearbeidet.

Tekst og foto GAUTE B. IVERSEN

Galleri

Tung arbeid

Den nye Kunst- og designhøyskolen i Bergen åpner våren 2017 og gir elever og lærere et helt nytt og moderne arbeidsmiljø. Skolen skal erstatte dagens tilholdssted fra 1870-årene.

– Dette har vært et stort og komplisert prosjekt hvor det har vært strenge krav til  fremdrift og kvalitet. Vi har sparklet alt fra 20 til 120 tonn om dagen for å holde tempoet oppe, forteller, Trond Hjørnevik i Hummelvoll Industribelegg AS.

Stor belastning

En av utfordringene på byggeplassen var at gulvet etter sparkling skulle tåle belastningen fra store og tunge lifter. I alle etasjene er det lydgulv som i utgangspunktet ikke tåler like store belastninger som betongdekke.

– På grunn av  oppbyggingen av lydgulvet tåler det mindre belastninger. Derfor måtte det sparkles ekstra tykt slik at liftene kunne kjøre på gulvet, forteller han.

I alt er over 8000 kvadratmeter sparklet med opp til 9 cm tykkelse.

Å legge så mange kvadratmeter i løpet av en kort periode er utfordrende og tungt for de ansatte.

– Utfordringen her var at vi skulle legge så mye, i løpet av så kort tid. I tillegg skulle det være ubrutte flater.  Folk blir trøtte og lei av sparklingen når det er så mye. Derfor har vi sørget for å rotere mannskapet slik at folk får forandring, sier Hjørnevik.

 

 

Prosjektinformasjon Kunst- og designhøyskolen

 

  • Byggherre Statsbygg
  • Arkitekt Snøhetta
  • Gulvarbeider Hummelvoll Industribelegg AS
  • Produkter Weber Gulvsparkel