Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Nytt gulv i gammelt hus

Kjelleren på huset fra 1700 tallet var fuktig og et yndet sted for skadedyr. Løsningen ble å fylle kjelleren med Leca Lettklinker og  sparkle nytt gulv i første etasje. 

Tekst og foto: GAUTE B. IVERSEN

Galleri

Huset ligger idyllisk til med utsikt over Bjørkedalen

Bjørkedalen utenfor Porsgrunn ligger det nesten 250 år gamle huset  idyllisk til med utsikt over dalen. Huset har de siste årene vært ubebodd og trengte kraftig oppussing før dagens eiere kan flytte inn.

- En av utfordringene her var at kjelleren var fuktig og umulig å få helt tørr. Vi endte med å fjerne de fleste dragerne i første etasje. Resten av tømmerkassa fikk stå, forteller Jon Kristian Grubbe i Grubbe bygg. De har hatt oppdraget med å rehabilitere og nesten bygge huset på nytt innvendig. Det meste av innervegger er fôret ut og etterisolert. Huset var på et tidspunkt bygget om til flere leiligheter, med flere trapper. Planløsningener delvis endret.

Lettklinker

Når gulv og bjelkelag i første etasje var fjernet, ble mest mulig løse masser gravet ut av den delvis fulle kjelleren. I krypkjelleren ble det også tatt ut masse. Alt organisk materiale ble fjernet.- Vi fylte hele kjelleren med Leca lettklinker.

Til sammen gikk det med hele 200 kubikk meter med lecakuler før vi nådde det nivået vi ønsket oss. Vi kunne aldri gjort dette uten at vi hadde fått blåst Lecaen på plass, forteller han. De løse lecakulene ble raket ut og rettet med laser. Vann og avløp ble lagt rett i Lecaen. På toppen ble det lagt duk og armeringsjern. Ideler av etasje ble det lagt ned varmekabler. - Til slutt har vi avrettet gulvet med Webers flytsparkel. Det ble en såpass stor jobb at vi fikk pumpebil med massen hit, noe som var utrolig effektivt, forteller Grubbe.

Første gang

Han forteller at det er første gang han gjennomfører et prosjekt på denne måten. I utgangspunktet vurderte de å legge nye bjelker,men det ble raskt forkastet.

- Det er blitt et veldig godt gulv. På denne måten slipper eierne å være bekymret for at fukt og skadedyr skal plage dem i årene fremover. Nå er hele huset tørt og skadedyrene holder seg ute.

Prosjektinformasjon

Utførende: Grubbe Bygg AS

Relaterte produkter

weber.floor 140 Nova

weber.floor 140 Nova

Avretting og rehabilitering av betongunderlag og andre faste underlag, til oppbygging av lydgulv og flytende konstruksjoner. Til bruk i boliger, ko...