Arkitekt: – Det er gjennomført eksklusivt - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Arkitekt: – Det er gjennomført eksklusivt

To ganger har arkitektfirmaet Xform AS stått bak bygg som har vunnet byggeskikksprisen. Begge byggene har pusset murfasade fra Weber.

Arkitektonisk løft

Ullsentralen i Førde fikk byggeskikkprisen i 2018. I likhet med prisen i 2016 var det arkitektfirmaet Xform som stod bak. Den gang var temaet moderne arkitetktur til bostedsformål og prisen gikk til Villa H, også i Førde. Begge prosjektene er levert med Weber produkter. Fasadeløsningen Weber VentiGuard Exstreme er svært godt egnet til de mest værutsatte områdene i Norge.

Byggeskikk favner bredt, og tidligere år har temaene som legges til grunn for prisen variert fra gode møteplasser til gode håndverks tradisjoner. I 2018 var det ingen avgrensede kriterier, og valget falt naturlig på Ullsentralen, et signalbygg i sentrum.

Førde har slitt med et dårlig rykte med henhold til arkitektur, noe den er i ferd med å fjerne seg fra. Førde har opplevd en voldsom vekst de siste årene. Det har blitt jobbet mye med å løfte sentrum både funksjonelt og visuelt. Målet med utbyggingen av Ullsentralen var å gi byen et arkitektonisk løft. Juryen la vekt på at bygget har et moderne og urbant uttrykk, som gjennom form og kombinasjon av ulike fasademateriale gir sentrums området et løft. Ullsentralen passer også godt inn i bybildet med måten det kombinerer bosted og næring.

- Vi ville skape et bygg som bidro til Førdes nye ansikt, og det føler jeg vi har klart, sier Christina Kvamme, daglig leder i Xform Eigedom AS.

- Stilen minner litt om 60-talls funkis med rette linjer og buer i skjønn forening. Vi har lagt vekt på at materialvalg skulle stå i stil med målsettingen for prosjektet. Det er gjennomført eksklusivt, og det opplever vi er verdsatt og etterspurt.

Tåler Vestlandsvær

I tillegg til miksen med moderne materialer som sedertrekledning, glass og aluminium, er fasadeproduktene fra Weber svært godt egnet til å takle Vestlandsvær.

Weber VentiGuard er et ventilert fasadesystem med slagregntett pussløsning. Bygget har nå en robust og værbestandig fasade som minimerer fuktproblemer og en tørr og sikker klimaskjerm. Konstruksjonen er fleksibel og tillater en spennende geometri, som blant annet buede fasader som her. Sluttbehandlingen sørger for en vedlikeholds vennlig og varig flate og vil stå i mange år fremover forteller Truls V. Vallentinsen, Key Account Arkitekter/RIB i Weber.

Det samme gjelder også Villa H som vant byggeskikkprisen i 2016. Boligen ble satt opp på en bratt liten tomt hvor fasadekonstruksjonen er utført med stenderverk kledd med kryssfinér og utvendig isolering. Konstruksjonen er framtidsretta og den ser unektelig svært flott ut.

Vi i Weber er svært stolte over at Xform har valgt oss som leverandør i begge prosjektene og at de har vunnet Byggeskikk to ganger, avslutter Vallentinsen.

Ullsentralen Førde:

  • Byggherre: Ullsentralen AS
  • Arkitektur og Prosjekteringsledelse: Xform AS

Villa H i Førde

  • Byggherre: Bjørnar Hillestad og Cecilie Blindheim Hillestad
  • Arkitekt: Xform AS