Bygg designhage i mur med Leca. Få tips fra Darren Saines - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Designer hager med mur

- Bruk Lecas fleksible konsepter og løsninger for å skape drømmerommet ditt utendørs, anbefaler hagekjendis Darren Saines.

Leca er en av favorittene for Darren Saines. Hagedesigneren har medvirket i flere TV-programmer og kan blant annet skilte med en forgylt sølvmedalje i Chelsea Flower Show, som regnes som OL for hagedesignere.

Det gikk ikke upåaktet hen, og selv Dronning Elisabeth gratulerte engelskmannen personlig med bragden. Og hageelskeren har alltid sverget til den miljøvennlige byggeklossen av brent leire.

Leca - et fleksibelt materiale

- Leca gir så mange muligheter. Det er et fantastisk fleksibelt og mangfoldig materiale. Blokkene er lette å kutte og jeg kan bygge i alle mulige former og vinkler, forteller Darren Saines.

Det gir hagedesigneren, som også er murer og anleggsgartner, frihet til å bygge akkurat det han vil. En flott, buet levegg mot vær og innsyn, er ingen sak å sette opp. Blokkene kan tilpasses med alt fra øks til ulike elektriske sager.

Leca til plantekasser og vanndetaljer

Saines bygger som oftest plantekasser og detaljer som vannspeil med vannfall i Leca. Han ser ofte at andre bygger plantekassene altfor små. Trikset er å lage de store nok.

- Det kommer selvfølgelig an på hvilke planter du skal ha i dem. Men sørger du for 50-60 centimeter med jord, vil du ikke trenge å vanne, sier Saines.

Tørkesommeren for to år siden vannet han faktisk bare én av plantene sine, en eksklusiv plante han er ekstra redd for.

- De andre vannet jeg ikke, og de klarte seg helt fint, forteller hagedesigneren.

Det går veldig fint å bygge elementer som tåler vann. Men da må du gjøre det skikkelig.

Les mer om Darren Saines tips til å bygge solid med Leca i hagen. (lenke til annen Darren-sak)

Setter farge og særpreg på blokkene

- Jeg velger alltid å dekke til Leca-blokkene, for eksempel med puss, sier han og skryter av de ferdigfargede pussblandingene.

I Darrens hageprosjekter blir det sjelden brukt helt hvitt, hvis ikke kunden ber om det.

- Oftest dekker jeg med en av basisfargene som grå eller off-white. Jeg bruker gjerne rød, grønn, oransje eller lilla også. Jeg bruker hva som helst, egentlig! sier han med en latter.

Ofte dekker han også Leca-blokkene med annen stein.

- Leca kan være støttemateriell for andre materialer som tre, naturstein og skifer. Leca er rett og slett ryggraden i alt du vil gjøre i hagen, konkluderer Darren Saines.

Les mer om hvordan du bygger tett og grundig med Leca i hagen.