Kjendisgartner Darren Saines bygger med Leca i hagen - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

– Leca er ryggraden i hagen

Hagedesigner og anleggsgartner Darren Saines: 

- Bruk fleksible Leca med murpuss for å skape drømmerommet utendørs. Sørg bare for å beskytte mot fukt! 

Leca er en av favorittene for Darren Saines. - Bygger du skikkelig vil du ha en fantastisk hage i årevis, råder han.

Hagedesigneren kan skilte med en forgylt sølvmedalje i Chelsea Flower Show, som regnes som OL for hagedesignere. Selv Dronning Elisabeth gratulerte engelskmannen personlig etter bragden. Og han har alltid sverget til byggeklossene av brent leire:

- Leca gir så mange muligheter. Det er et fantastisk fleksibelt og mangfoldig materiale. Blokkene er lette å kutte og jeg kan jeg bygge alle mulige former og vinkler.

Gjør skikkelig grunnarbeid!

- Men; og det er et stort men. Du må bygge ordentlig! Gjør du et grundig arbeid når du bygger hage med Leca og Weber-produkter vil du ha et fantastisk resultat i evigheter, sier Saines.­

- Leveggen og plantekassen i hagen er enda mer værutsatt enn selve huset, minner briten om.

Leca til plantekasser og vanndetaljer

Saines bygger som oftest plantekasser og vanndetaljer som vannspeil og fontener i Leca. Han velger alltid å dekke Leca-blokkene.

- Du kan bruke Leca med puss, sier han og skryter av de ferdigfargede pussblandingene.

- Ellers kan Leca også være støtte for andre materialer som tre, naturstein eller skifer. Leca er rett og slett ryggraden i alt du vil gjøre i hagen, sier han.

Darrens hagetips:

  1. Først og fremst: Sørg for å vite hva du har lov til å gjøre og ikke lov til å gjøre. For eksempel er det strenge regler for å sette opp vegger.
  2. Følg instruksjonene for Leca og Weber.
  3. Sørg for å tette skikkelig. Bruk f.eks. slemmemørtel og knotteplast.
  4. Bygg store nok plantekasser. Gjerne så store at du knapt trenger tenke på vanning. Og du trenger ikke nødvendigvis bunn.
  5. Bruk puss med ferdige farger. Darren bruker oftest grått, men rødt, grønt, oransje og lilla er også fine farger i hagen.
  6. Leca og puss gir naturlig funkis-design. Vil du ha noe mer tradisjonelt kan du bruke Leca som mur og dekke denne med f.eks. skifer.
  7. De fleste vil ha privatliv og ly. Legg vekt på dette.