Pussføljetongen del 10 - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Pussføljetongen Episode 10

Vi har bedt vår entusiastiske fasadeekspert, Camilla Sandem Dhelie, om å lære oss litt om murte og pussede fasader. Det ble en føljetong i 10 deler der hun belyser fasadens tredoble funksjon: som klimabeskyttelse mot regn og vær, et estetisk ytre og som offersjikt for å beskytte byggematerialene under. Videre tar hun opp noen temaer som er viktige for å ha en flott, holdbar og funksjonell pusset vegg. Her er foreløpig siste episode - og denne gang går vi innendørs.

Episode 10. Puss og maling innendørs.

Noe som opptar oss alle, er inneklima. Siden vi har fokus på mur og puss er det da også naturlig å vurdere ulike pussløsninger innvendig og hva de gjør med inneklimaet vårt. Når det er sagt så er det mange ting som påvirker inneklimaet; daglig bruk, balansert ventilasjon, fukttransport i fasaden og valg av materialer både utvendig og innvendig.

De viktige detaljene...

Fremdeles er det detaljene som er avgjørende, og at fuktighet blir holdt utenfor husets fire vegger, gulv og tak. Jeg nevner som en oppsummering av de 9 andre episodene: god drenering, gode beslagsløsninger og en klimaskjerm som er tilpasset de klimatiske forholdene. Men godt inneklima i et murhus påvirkes også av produktene vi bruker innvendig på veggene. Disse bør bl.a. ha lavt innhold av løsemidler (VOC) og allergener, og være dampdiffusjonsåpne for god fuktbalanse i veggen. Da er det godt å vite at mineralske produkter - les her puss - oppfyller disse kravene. De er basert på naturlige råvarer og herdingen skjer ved hjelp av luft, vann og/eller avdamping av vann - altså helt naturlige prosesser.

Hvordan pusse innvendig

En innvendig puss skal oppfylle tre krav: poretetting, utjevning av underlaget og estetikk. Som for utvendig bruk kan pussen bygges opp som 1, 2 eller 3 sjikt avhengig av ønsket om utseende, krav (bl.a. brannkrav) og underlag. Det vanligste er 2 sjikt - dvs. grunning og finpuss.

Vi kan grovt dele innvendig puss inn i følgende kategorier:

Slemming

Rask og enkelt - gir en kostet utførelse. Egner seg godt på grovere flater og tekniske rom. Men også på røffe flater. Kan utføres med tradisjonell KC-basert puss eller pigmentert slemmemørtel. Sistnevnte krever grunningssjikt. De lyse variantene kan i tillegg flises, da oppnår man en gjennomfarget sluttpuss.

Tradisjonell 2 sjikts puss

Godt egnet der man ønsker en pusset og f.eks malt overflate. Korningen og filsing på finpuss/siste puss-sjikt vil bestemme utseende. De fineste variantene finnes både som pigmenterte og upigmenterte KC- og silikonharpiksprodukter.

Gipspuss

En mellom-europeisk tradisjon som gir ferdige flater avhengig av bearbeiding. Flatene kan bli alt fra røffe og formbare til stålglatte flater klare til maling eller som de er. Noe krevende i utførelsen og skal overlates til proffen! Gipspuss er også flott til bruk på grove teglvegger, peishetter og brannvegger.

Weber Sparkel

På vår nye generasjons Leca® blokker med finere overflater og mindre behov for utjevning av underlaget, er bruk av Weber Sparkel perfekt. 2-3 sjikt med ca 2 mm sparkel gir malingsklare og tapetklare overflater. 

Og hva så med maling?

Innvendig fordrer det ikke like store krav til malingssystemer som utendørs. Både fuktpåkjenning og temperaturer er mer stabile. Mest allergivennlig er allikevel Silikatmaling med Silikonharpiksmaling som en god nr. 2, og selvfølgelig de andre rene mineralske malingene. Alle malingsprodukter fra Weber er godkjent for innendørs bruk. Utfordringene med mineralske malinger er deres gode åpenhet og porøsitet som i dette tilfellet vil gjøre rengjøring av overflatene mere problematisk. Alternativt kan man benytte tradisjonelle innendørsmalinger, men vær oppmerksom på i hvilket rom de skal benyttes. Regler for våtrom gjelder også for malingssystemer. Og til slutt: Ved valg av tradisjonell interiørmaling, vær oppmerksom på leverandørens krav til forbehandling.

Ønsker du en mineralsk levende overflate innvendig er silikatlasur, KC-maling og kalkmaling gode alternativer. Men må du male? Neida! En puss kan stå ubehandlet da gjerne støvbundet med en ren silikat.

Puss på badet

Mange ønsker pussete og mineralske overflater på bad og toalett. Dette er fullt mulig. Vår anbefalning er dog at det benyttes fliser i våtsonene for å forhindre evt kontaktallergi med sement.

Var dette siste episode?

Følg med! I Sesong 2 av Pussføljetongen blir det mere om: Weber Sparkel, Grafitti/ anti-grafitti, fargeteori og fargesetting utendørs, Weber Fiberpuss, Betongrehabilitering, Spennende overflater fra Europa og Puss på badet? Og mye mer. Kom gjerne med forslag til temaer vi kan skrive om!

Kontakt

Artikkelserien er ikke ment til å omhandle alle aspekter ved pussete fasader; og kan ha behov for utdyping og forklaring. 

For mer informasjon og kommentarer, kontakt Camilla.Sandem.Dhelie(at)weber-norge.no eller Teknisk Svartjeneste på tlf 22 88 77 00.

Fasadbrosjyre

Weber Fasadesystemer 
Vi har flere fasadesystemer der sluttresultatet er en pusset overflate som er både tidløs og vedlikeholdsvennlig. 

Relaterte produkter

weberton 303 Silikatmaling

weberton 303 Silikatmaling

En-komponent ekte silikatmaling for inn- og utvendig bruk.

weberton Silikonharpiksmaling

weberton Silikonharpiksmaling

Silikonharpiksbasert maling til puss og betong, også egnet til rehabilitering, av tidligere akrylmalte flater.

Weber Grå Slemming

Weber Grå Slemming

For slemming av Leca, tegl og betong.

Weber Sparkel

Weber Sparkel

Sparkel til flikk- og helsparkling av vegger og tak innendørs i tørre rom.

weberbase KC 50/50

weberbase KC 50/50

Mørtel til mur- og pussarbeider innvendig og utvendig. Til grovpuss (utstokning), sluttpuss eller slemming på underlag av f.eks. betong, tegl, Leca...

weberbase 136 Tynnpuss

weberbase 136 Tynnpuss

For tynne pussjikt der det ønskes en fin kornstruktur på pussoverflaten.

webermin 203 Slemmemørtel

webermin 203 Slemmemørtel

Fabrikkfremstilt gjennomfarget edelpuss, til bruk ved slemming av tegl.

Gypsum Naturgips

Gypsum Naturgips

Lettbearbeidet, miljøvennlig og brannsikkert materiale laget av naturgips. Til innendørs bruk.