Pussføljetongen Sesong 2 episode 4 - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Pussføljetongen Sesong 2 episode 2

I pussføljetongens sesong 2 tar vi for oss litt diverse problemstillinger og gleder vedrørende det å ha en pusset fasade eller vegg. Det blir mer om weber Sparkel, om anti-grafitti løsninger, skadeproblematikk og inspirasjon til etterfølgelse.

Hvilken farge skal jeg ha på grunnmuren min?

Den fargen vi ser på en overflate avhenger av overflatebehandlingens egenfarge, men den påvirkes også av struktur og materialenes egenskaper; bindemiddel og underlag. Dette vil gi en annen oppfattet farge enn egenfargen på malingen. Når to materialer males med den samme egenfarge, vil materialulikhetene alltid være tilstede. Det er derfor ikke riktig og se bare på en liten prøve av en farge og tro at den blir slik på veggen. I tillegg til disse klare fysiske egenskapene, har også påføringsforhold, påføringsteknikker og lysforhold en innvirkning på den oppfattede fargen.

En optisk illusjon ?

Samme egenfarge i en interiørmaling og en mineralsk eksteriørmaling vil ofte virke forskjellige. Bindemiddelet vil gi glanseffekter og bruken av fyllstoffer og dens grovhet vil gi forskjellig fargeopplevelse. Når du velger en farge er det viktig at den betraktes i riktig lys- da utelys/sollys har et helt annet fargespekter enn det innendørsbeslysning og "fasadebelysning" vil ha. Erfaring viser at rene grå farger, som er rene innendørs- ofte blir oppfattet som gråblå utendørs. Det er derfor viktig å velge nyanser med litt gult (ca 2%) som kan oppveie for det blå lyset utendørs.

Prøvefelt er Alfa og Omega

Mitt råd er at det alltid bestilles en malings- eller pussprøve som påføres det riktige underlaget. Et prøvefelt er faktisk også et krav iht NS 3420, og slik kan man unngå overraskelser ved sluttbefaring. 'Oi, er det slik det ble!'. Slike prøvespann kjøpes som vanlig Weber maling, og kommer i 1 kgs småspann . Bestill iht Weber fargekode, eller en standard NCS kode. Plukk aldri ut farge på bakgrunn av farge i trykket brosjyre, skjerm eller en liten prøvelapp.
Påfør denne prøven på et hushjørne, med riktig utstyr, da blir ikke fargen påvirket av den gamle fasadefargen- og du kan betrakte den mot omkringliggende bebyggelse og farger. Se på fargen i kveldslys, dagslys, sol og regn... Da vet du hva du får. 

Et annet tips er å velge en fasadefage som er en nyanse mindre fargemettet og en nyanse mørkere enn hva du faktisk ønsker. Fargen vil alltid bli litt mer fargesterk og litt lysere når den kommer på veggen. Dette er grunnen til at en pen rødbrun farge ofte kan bli rosa.  Mere om dette kan du få informasjon om bla. i boken "Färgen på huset" av Karin Fridell Anters og hos NCS Colour centre 

Strukturer gir skyggevirkninger og liv i fasaden

Om man sammenligner en blank og en matt overflate med samme egenfarge, så vil fargen oppleves forskjellig. I direkte lys vil den blanke overflaten bli mørkere enn den matte. Om lyset blir diffust, vil den blanke bli lysere, mens den matte forblir uforandret. Når det gjelder skyggeeffekter vil noe lignende skje, på lengre avstand vil alt smelte sammen til en helhet og veggen vil virke mørkere. Denne effekten er svært viktig for pussoverflater, og kontraster mellom glattere og grovere pussflater med samme egenfarge brukes ofte som fasadeutsmykning.

Så; hvilken farge skal du velge

Alt i Norge trenger ikke å være hvitt, men nordmenns fargevalg på murhus strekker seg ofte til grånyanser og hvitnyanser. Husk da at hvitt er ikke hvitt, og selv små variasjoner vil kunne gi lysegrønne, lyseblå og lyserosa hus. Webers fargekode 33001 er naturlig hvit med kun hvite pigmenter, mens 33002 har en anelse gult i seg- da blir fargen litt roligere.

Tradisjonelt er det mange flotte eksteriørfarger til mur- noe undersøkelser av Byantikvaren viser. Så grått og hvitt er ikke de eneste løsningene, men det er også viktig å huske på at man velger en fasadefarge for veldig mange år før vi maler om igjen. Det er jo derfor vi velger murhus!

Gode tips til maling av grunnmur

Marker gjerne sokkelen din med en annen farge enn fasaden ellers. En grålig variant på et lyst hus letter ikke bare renhold, men skaper en tyngde som gjør at huset ser solid ut. En hvit høy grunnmur på en ellers mørk fasade vil også få huset til å sveve. Hvite grunnmurer er vakkert, men skitt og jord vil kreve mye vedlikehold- noe som oftest gjøres med å male på nytt framfor å vaske.

Farger er et stort tema... så i neste episode skal jeg ta dere med til den psykologiske delen av fargene. Hvordan påvirker de oss?

Kontakt

Artikkelserien er ikke ment til å omhandle alle aspekter ved pussete fasader; og kan ha behov for utdyping og forklaring. 

For mer informasjon og kommentarer, kontakt Camilla.Sandem.Dhelie(at)weber-norge.no eller Teknisk Svartjeneste på tlf 22 88 77 00.

Trykksprøyte for påføring av vaskemiddel.

 

 

Linker

Fasadebrosjyre

Weber Fasadesystemer 
Vi har flere fasadesystemer der sluttresultatet er en pusset overflate som er både tidløs og vedlikeholdsvennlig. 

Relaterte produkter

Weber Grå Slemming

Weber Grå Slemming

For slemming av Leca, tegl og betong.

weberton 303 Silikatmaling

weberton 303 Silikatmaling

En-komponent ekte silikatmaling for inn- og utvendig bruk.

weberton Silikonharpiksmaling

weberton Silikonharpiksmaling

Silikonharpiksbasert maling til puss og betong, også egnet til rehabilitering, av tidligere akrylmalte flater.

Weber Hvit Slemming

Weber Hvit Slemming

Weber Hvit Slemming brukes til slemming av pipe, Leca, tegl og betong og i overgang grunnmur/fasade. Gir en vannavvisende overflate.

Bruk vanlig hageslange med normalt trykk