Pussføljetongen, Sesong 2 -episode 3 - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Pussføljetongen Sesong 2 - Episode 3

I pussføljetongens sesong 2 tar vi for oss litt diverse problemstillinger og gleder vedrørende det å ha en pusset fasade eller vegg. Det blir mer om weber Sparkel, om anti-grafitti løsninger, skadeproblematikk og inspirasjon til etterfølgelse.

Det er snart vår og vinterens skitt og støv skal fjernes. Men er det slik at en murfasade ikke trenger vedlikehold? Neida. Det finnes ingenting som er vedlikeholdsfritt, kun vedlikeholdsvennlig (se episode 6). Selv mur og puss liker å vaske seg en gang i blant. Her er våre tips til vårrengjøring.

Er ikke mur vedlikeholdsfritt da?

Puss og murmaterialer transporterer både fuktighet og vanndamp. Og selv om det er langt mellom de store vedlikeholdstiltakene på et murhus, så vil det samles skitt og støv på overflatene. På skyggefulle steder, i overgang mellom bakke og fasade og på steder med jevn nedfukting, vil skitt og fuktighet kunne danne grobunn for sopp og alger. Lar man disse få utvikle seg, vil disse igjen holde på enda mere fukt og man kan få fuktskader og frostskader. Og så er det jo ikke pent! 
Ved maling av grunnmuren din, eller fasaden for den saks skyld, er det også viktig at rengjøringen gjøres ordentlig. Både for å forhindre fuktoppsamling og for å sikre god heft mellom gammel og ny malingsbehandling. Behandlingen av malt mur er tilnærmet lik behandlingen av trevegger. En grundig vask for å få bort soppen anbefales jevnlig, og på utsatte områder anbefales sopp- og algedreper før du maler - også på murvegger. 

Forbyggende arbeid

Når det er nødvendig å male er tidligere diskutert i episode 6. Og mens du vasker så kan du jo også legge merke på følgende: 

 • Er det god nok drenering rundt huset (fall 1:50 bort fra huset)? Bruk gjerne rullestein/løs Leca e.l inntil grunnmuren for å sørge for god drenering av overflatevann 
 • Går fasadepussen ned mot bakken? Benytt anbefalte sokkelløsninger. 
 • Er det busker /vekster tett opptil veggen? Unngå dette. 
 • Viktig! Sørg for gode beslagsløsninger (Sålebenk, gesims/parapet, sokkel).
 • Sørg for at fuktighet blir ledet bort (unngå bl.a. mose- og algevekst
 • Reparer ødelagte taknedløp umiddelbart

Og så til selve vasken

Materialer med overfladisk soppvekst (svertesopp) kan ofte rengjøres med godt resultat. Utvendige fasader kan med fordel vaskes med vann tilsatt såpe. Noen bransjefolk anbefaler husvask hvert annet år, andre hvert fjerde år. I områder med for eksempel tett trafikk, som Oslo, kan det være nødvendig å vaske årlig. Før ny ommaling (om det er nødvendig) anbefales det å bruke soppdrepende midler

Alternativ 1:

Skal du fjerne svertesopp (små sorte prikker), kan du bruke klor. 1 kopp klorin til ½ bøtte vann fjerner soppen (5%). Grønske på mur kan vaskes bort med samme blanding. Husk å skylle godt.

Alternativ 2:

Enda bedre er bruk av hydrogenperoksid. Sikkerhetstiltak og bruksanvisning fra leverandør må i alle tilfeller følges nøye. Vær oppmerksom på at Hydrogenperoksyd kan virke irriterende og blekende på hus. Les alltid HMS-datablader før bruk av kjemikalier.

Alternativ 3:

Årlig vasking av huset med et kommersielt fasadevaskemiddel, kost og eventuelt forsiktig etterspyling med hageslange. Hør med din forhandler om hva han vil anbefale.

Bruk skaft med påmontert børste for kosting av fasaden. Denne fører vann ut gjennom kosten.

Generelle tips ved rengjøring

 

 • Bruk varmt vann, dog ikke for varmt da du kan svekke malingen. 70 grader er varmt nok. 
 • Tape over alle åpninger, sjekk vinduer og frakoble alt elektrisk utvendig før du starter. 
 • Det er best å vaske hus i skyet vær eller lett regnvær. Varmt og tørt vær tørker ut vaskemiddelet for fort, og gir liten effekt. 
 • Vask huset tidlig på våren, før det livner i blomsterbedene. Vaskemidlene tar knekken på blomster like effektivt som sopp, grønske og snegler. 
 • Etter noen minutter må vaskemiddel spyles av med trykksprøyte eller hageslange. Se til at trykket ikke er for kraftig og at avstand til vegg er riktig. 
 • Vask alltid nedenfra og oppover, da dette gir best resultat. Da ser du hele tiden hvor du ikke har vasket.
 • Bruk ALDRI høytrykkspyler.

Kontakt

Artikkelserien er ikke ment til å omhandle alle aspekter ved pussete fasader; og kan ha behov for utdyping og forklaring. 

For mer informasjon og kommentarer, kontakt Camilla.Sandem.Dhelie(at)weber-norge.no eller Teknisk Svartjeneste på tlf 22 88 77 00.

Trykksprøyte for påføring av vaskemiddel.

Bruk vanlig hageslange med normalt trykk

Fasadbrosjyre

Weber Fasadesystemer 
Vi har flere fasadesystemer der sluttresultatet er en pusset overflate som er både tidløs og vedlikeholdsvennlig. 

Relaterte produkter

Weber Sparkel

Weber Sparkel

Sparkel til flikk- og helsparkling av vegger og tak innendørs i tørre rom.