Pussføljetongen Sesong 2. Episode 5 - Puss på isolert sokkel - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Pussføljetongen Sesong 2. Episode 5 - Puss på isolert sokkel

I episode 2 skrev jeg om maling på grunnmuren- men enda viktigere er hvordan grunnmuren vedlikeholdes og pusses. En gammel sokkel kan etterisoleres og en ny sokkel kan bygges på mange ulike måter. Alle hus har en sokkel og det er viktig at den holdes tørr og varm. I tillegg til noen fundamentale forutsetninger for å lykkes med en tørr sokkel; finnes det også ulike produkt- og løsningsvalg av selve sokkelen.

Den solide tradisjonelle sokkelen er laget av Leca®

En grunnmur er husets fundament. Både konstruksjon, materialer, overflatebehandling og vedlikehold er viktig for dens funksjon. Leca-grunnmuren har eksistert i over 60 år og har vist sin egnethet til alle typer bygg. Da den isolerte Leca- blokka kom, ble sokkeletasjen også isolert. Et system som er meget godt egnet for så vel proffen som for selvbyggeren og et solid fundament for ditt bygg. Isolasjonen er beskyttet av lettbetongen rundt og gjør den fukt-, råte- og brannsikker. Ferdig isolert og slemmet med Weber Slemming Grå eller hvit, vil denne holde i mange år framover.

Hva om jeg har ringmur og plate på mark?

Plate på mark med ringmur er en vanlig løsning der hvor bygget skal stå på flat grunn og uten sokkeletasje. Det finnes flere løsninger og vår løsning, Leca Ringmur er basert på det beste ved Leca Isoblokk. Med noen smarte spesialprodukter og gode løsninger utgjør dette et komplett ringmursystem til en konkurransedyktig pris. Leca Ringmur er enkel å sette opp og gir rasjonell fremdrift på byggeplassen. Ferdig isolert og med den gode Leca-overflaten kan du benytte både Weber Slemming (Grå eller Hvit) og Weber 260 Sokkelpuss.

Min grunnmur skal isoleres. Hvordan etterisolere?

Før den isolerte blokka ble introdusert var fundamenter og sokkeletasjer uisolerte. Med dagens krav til lavt energiforbruk og innendørs komfort, ønsker mange å isolere disse grunnmurene. Man benytter da etterisoleringssystemer bestående av XPS. Men hva gjør man med overflaten på disse? Enkelte systemer kommer ferdig og platekledte, andre skal overflatebehandles. Den beste løsningen for en slik sokkel er å pusse den med en mørtel som har god heft, takler nullpunktspasseringer, har lite kapillærsug, og som er enkel å påføre. Weber introduserte i 2015 i sitt sortiment, en Sokkelpuss som tilfredsstiller disse strenge kravene. 260 Sokkelpuss brukes som en 261 Fiberpuss i 2 sjikt og med et armeringsnett . Pussen er både fleksibel og har høy styrke som sikrer slagfasthet og meget god fryse-tine egenskaper. Fargen er naturlig grå og kan stå ubehandlet, men den kan selvfølgelig males om man ønsker det.  Benytt da weber.ton Silikonharpiksmaling. Og husk hva jeg nevnte i avsnitt 2- en grå sokkel fungerer bedre på lang sikt enn en hvit sokkel.

Hva med nye isolerte grunnmurssystemer på mitt nye hus?

I de siste årene har isolerte grunnmurssystemer blitt introdusert på markedet. I motsetning til en isolert Leca konstruksjon er isolasjonen her utenpå betongen. Isolasjonen må pusses eller overflatebehandles umiddelbart av brannmessige årsaker. Enkelte velger sprøytebetong, men man kan også her benytte weber 260 Sokkelpuss. Sokkelpussen benyttes i den nederste ½-1 meter og deretter kan man gå over til 261 Fiberpuss via en startlist oppover selve fasaden. Rundt åpninger, som armeringsnett og som overflatebehandling, benytter du det de samme prinsippene som for 261 Fiberpuss. Pussveiledning finner du her

Hva annet kan jeg bruke Sokkelpuss til?

260 Sokkelpuss egner seg også på underlag av tegl, Leca, betong, betongstein etc… En skikkelig problemløser der hvor bakken møter fasaden. Forbruk er 14kg/kvm og kommer i 25 kg sekk (én sekk holder til ca 1,8kvm). Påføres med brett og filses ut med skumgummifils. Trenger ikke for- eller ettervanning ved normalt vær. Sjekk alltid produktdatabladet og veiledning før bruk.

Lykke til med ettersyn av grunnmuren din denne helga! Og husk forutsetningene for en god og varm sokkel. Mere om dette finner du i veiledningen her

Kontakt

Artikkelserien er ikke ment til å omhandle alle aspekter ved pussete fasader; og kan ha behov for utdyping og forklaring. 

For mer informasjon og kommentarer, kontakt Camilla.Sandem.Dhelie(at)weber-norge.no eller Teknisk Svartjeneste på tlf 22 88 77 00.

Relaterte produkter

weberbase 261 Fiberpuss

weberbase 261 Fiberpuss

Fiberpuss - eneste anbefalte løsning for puss på all Leca utvendig over bakken.

weberton Silikonharpiksmaling

weberton Silikonharpiksmaling

Silikonharpiksbasert maling til puss og betong, også egnet til rehabilitering, av tidligere akrylmalte flater.

Weber Grå Slemming

Weber Grå Slemming

For slemming av Leca, tegl og betong.

Weber Hvit Slemming

Weber Hvit Slemming

Weber Hvit Slemming brukes til slemming av pipe, Leca, tegl og betong og i overgang grunnmur/fasade. Gir en vannavvisende overflate.