Eva ble truffet av snøras på Svalbard - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Vinden hadde akkurat løyet – så kom snøraset

Eva Grøndals hus ble dratt nedover av det kraftige snøraset. Senere er det bygget beskyttende rassikring i fjellsiden bak spisshusene.

Like før jul 2015 gikk det dramatiske raset fra Sukkertoppen i Longyearbyen på Svalbard. Et lite lokalsamfunn fikk kjenne på de sterke naturkreftene da titusenvis med kubikk av tung, våt snø rev med seg 11 av de ikoniske spisshusene på østsiden sentralt i Longyeardalen.  

De to øverste rekkene med spisshus bygget på pæler, forflyttet seg mellom 40 -50 meter. Skadeomfanget var enormt, både menneskelig og materielt. To personer mistet livet. Eva Grøndals hus var et av de som ble revet av pælene sine og skjøvet nedover av det kraftige snøraset. Skredet var mellom 100 og 200 meter langt og 2 til 4 meter høyt.

- Det at huset løsnet fra pælene og "seilte" bortover, oppå snøen, var det som reddet livet mitt, forteller Eva Grøndal.

Vi treffer henne i Longyearbyen i april i år. Det er gått over tre år siden hun ble truffet av raset. Minnene er sterke. Mens hun forteller om sitt livs mest dramatiske øyeblikk, blir stemmen litt grøtet, og hun tar seg til brystet flere ganger.

- Jeg blir fortsatt skjelven når jeg snakker om det, forklarer hun.

Stormen før snøraset

Førjulsdagene 2015 herjet det et skikkelig uvær i Longyearbyen. Det snødde og blåste tett, opp mot 45 meter i sekundet. Flere tak blåste av husene og skapte kaos. Folk var blitt bedt om å holde seg innendørs, men ingen var blitt evakuert. Så stilnet stormen og det ble helt vindstille. Folk pustet ut og tenkte det var over for denne gang, men snøen lå tung og seig.

Alt ble mørklagt

Det første varselet på det som skulle komme, var vibrasjoner i husene. Det er ikke uvanlig for hus som står på pæler, noe de fleste av husene i Longyearbyen gjør. Deretter går strømmen, og alt blir bekmørkt.

Eva står på gulvet i første etasje når snøraset treffer med et voldsomt trykk. Hun skjønner nå at det kommer enorme mengder med snø og er redd for å ikke få å puste. Hun kjenner at det bikker og at huset seiler, og mens hun teller tenker hun at hun må komme seg ut,

Eva teller "1000, 2000, 3000" under husseilasen, og når huset stopper opp og skjønner hun at hun har overlevd. Utgangsdøren er borte, og hallen er full av snø. Hun kommer seg ut gjennom en åpning i veggen. Utenfor er alt bare kaos.

- Jeg var glad for å komme ut i friluft, men følte meg helt nummen og følelsesløs.

Enorme ødeleggelser

Evas sidebygg er borte og ytterveggen ligger oppå kjøkkenbordet. Det var inn dit hun var på vei, sekundet før huset ble truffet. Kjøkkenet og alle husets vinduer er knust. Snøscooteren hennes har havnet inni kjøkkenet til en nabo, mens bilen ligger under parketten til et annet hus. Det graves desperat etter mennesker. Hus og gjenstander har flydd igjennom luften og ligger strødd. Røde Kors klarer raskt å mobilisere hele lokalsamfunnet, som står i kø for å hjelpe.

Tross sjokket og flekkvise minner oppi alt kaoset i kjølevannet av raset, ble Eva raskt kontaktet av TV og radio på fastlandet. Mange hadde behov for informasjon. Siden hun stod midt oppi det, fikk hun fortelle sin opplevelse uten å være reporter.

- Jeg følte det ble min måte å bidra på, forteller hun.

Instinkt

Eva husker hvordan kroppen mobiliserte for å overleve, midt i all dramatikken. I ettertid har hun forstått at hun har noen svarte hull i hukommelsen fra da raset gikk. Mye er borte eller festet seg aldri. Hjernens eget forsvarssystem, sier hun. For utrolig nok, fikk hun nesten ikke én skramme.

- Det er nærmest praktisk å være i sjokk, har jeg funnet ut. Kroppen bare gjør det den må for å overleve.

Hun kan huske at hun så en mann klatre opp i annen etasje for å redde et barn som hylskrek fra et delvis smadret hus. Gutten var uskadd.  

Skredsikring

I 2017 ble Longyearbyen rammet av et nytt snøras. Også dette opplevde Eva på nært hold. Siden har rassikring vært høyt prioritert Longyearbyen. Det har blitt forbudt å bo enkelte steder og flere bygg i risikosoner rives. Det har blitt bygget snøgjerder som skal beskytte mot nye skred rundt Sukkertoppen. 

-I ettertid kjenner jeg at jeg er litt mer engstelig når det blåser og jeg beveger meg heller bort fra steder som gjør meg utrygg.

Lokalsamfunnet snakker i dag lite om det som har skjedd. Eva tror folk flest føler seg trygge og opplever å bli ivaretatt.  Noen tiltak er gjennomført og enda flere er planlagt for å forebygge snøras.

- Det har vært god terapi å kunne gå tilbake til rasstedet å se, forteller Eva.

Forankres i permafrost

Det har blitt jobbet mye med å få til en sikringsplan og i senere tid har folk i det rasutsatte området ved flere anledninger måttet evakuere.

Det spesielle på Svalbard er at rassikringene forankres i permafrost. Det blir aldri varmere enn 4 grader i bakken. Weber har levert mørtler til forankring av sikringsbolter til snøgjerdet som er satt opp i fjellsiden der raset gikk i 2015.

- Produktene Weber Bolt Sink og Weber EXM fungerer veldig godt i det arktiske klimaet. Vi er veldig glade og stolte for at vi med våre produkter kan være med på å sikre bosettingen i rasutsatte områder, forteller Tom Christian Gefle, produktsjef og salgsingeniør for spesialmørtel i Weber Norge.