Trofast Weber-murer pensjoneres etter 47 år - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

En murer mønstrer av

Etter 47 år legger Roger Dammyr ned murskjeen for godt. Finalen er 320 kvadratmeter murhus med fantastisk utsikt over Oslofjorden. Her skal murermesteren bo selv. ­

- Jeg liker å legge stein på stein. Jeg er nok litt gammeldags slik, men det er så enkelt og gir meg full kontroll, forklarer Roger Dammyr der han tråkler seg oppover til endetomta i Frydenlundveien. Vintersola skinner på Nesodden og det er kun måneder til Roger går av som pensjonist.

Nå skal jeg bare pusle i hagen

- Her tror jeg kanskje jeg skal mure med litt naturstein fra området, peker Roger. - Og baki der blir det heis. Så her kan jeg bli værende. Jeg skal jo bare pusle i hagen når dette står ferdig, jeg, fortsetter han og skoggerler. Men fram til innflytting til jul går helgene med til å legge nettopp stein på stein. Rettere sagt tre plan på tilsammen 320 kvadratmeter, perfekt gradert. Arkitekten og murermesteren har jobbet sammen og tilpasset blokkstørrelsen til terrenget.

- Det er minimalt med kapping på dette prosjektet, smiler Roger fornøyd. Dette siste prosjektet skal bli helt perfekt.

Spor av hardt arbeid

Seks måneder på videregående skole holdt. Da hadde Roger Dammyr fått nok av stillesitting og startet i lære hos en murermester. Året var 1973. Dermed var det gjort.

- Jeg kjenner jo på kroppen at jeg har holdt på med tungt arbeid, innrømmer Roger Dammyr. Regnskapet etter 47 år som murer sier fem skulderoperasjoner. Mest plagsomt har nok alt pussarbeidet vært. Joda, han kjenner det i knærne også. Sener har røket, og det er nok litt forkalkninger og slikt også, men han trekker helst fram alle de gode minnene.

Har du vurdert å gi deg? Høy latter. - Nei, gi meg? Jeg dro nordover til Værøy med en dame. Det var ok i et par år, eller noe sånt. Men jeg savnet så veldig murerarbeidet. Det ble for mye sitting i den andre jobben, så da dro jeg ned igjen og startet Muremannen AS, ler Dammyr.

Les også: Bjørn Olav og Line bygde trehus med murfasade

Pipe i Hollywood

Det er likevel ikke bare på Nesodden Roger Dammyr har satt spor etter seg. På bryllupsreise til Hollywood endte han opp med å mure pipe i et nokså fasjonabelt strøk. På bryllupsreise?

- En tysk venn ønsket å få en pipe, så da var det bare å ta på seg arbeidstøy og mure i vei.

La du igjen et bumerke på den pipa?

- Neida. Jeg gjorde ikke det. Men jeg har pleid å legge igjen en mynt i alle de peisene som jeg murte opp særlig på 80- og 90-tallet.

River ned sitt eget arbeid

Mange år i bransjen i samme området har en bakside. Når boliger selges vil ofte nye eiere gjøre endringer. Blant annet vil de ikke ha de store peisene som var populære tidligere:

- Så nå blir jeg hyret inn for å rive ned de peisene som jeg murte opp for tretti år siden. Høy latter igjen.

Å nei. Det må være veldig kjedelig?

- Neida. Det er bare sånn det er det!

Les også: Et frostsikkert fundament for romforskning

Weber hjelper til

- Vi har vært med og vurdert konstruksjonene. Sett litt på hva som går og ikke går. Vi liker å kunne bidra der utførende ønsker at vi skal bidra, sier Espen Tørhaug Olsen, distriktssjef i Weber.

- Og det har vært moro å være med på dette. Hele pakka er litt spesiell. Det er et flott hus, og i tillegg har du området, naturtomta. Og utsikten!

Men mest av alt synes han det har vært moro å samarbeide med Muremannen selv:
- Sånne som Roger er det ikke så mange igjen av. Jeg føler meg privilegert som får være med på et slikt prosjekt. Og ikke minst å få lov til å kjenne en mann som Roger, sier Olsen.

Muremannen ler igjen.
- Ja, jeg har overlevd en del distriktssjefer gjennom årene. Og jeg har sagt mitt når jeg har hatt innspill.

Gitt gode innspill

Og det er kanskje en av grunnene til at Muremannen gjennom disse 47 årene alltid har kommet tilbake til Leca og Weber.

- Innspillene mine har blitt tatt imot, sier murermesteren.

Olsen kvitterer.
- Ja det er klart vi tar oss til oss slike signaler som Roger har gitt oss.
Han nikker mot skuldrene til mureren
- Vi har for eksempel gjort endringer på blokkene. De er nå 30 prosent lettere, fra 22-16 kilo, men likevel 20 prosent sterkere. Vi skulle ønske det kunne vært enda lettere. Men noe hold må det være, sier han.

- Så var det var en periode da mørtelen var for "kort" minner Roger om.
- Den var ikke smidig nok. Det sa jeg også i fra om og nå er den blitt helt perfekt. Og mye bedre for skuldrene mine. Så det er vi veldig fornøyde med! ler Roger.

Alltid tilbake til Weber

Distriktssjefen er glad for alle tilbakemeldinger fra murere som Roger Dammyr. Og han er glad for muligheten til å hjelpe til med prosjekteringer, logistikk og beregninger.
- Jeg brenner for å prøve å gjøre hverdagen til Roger lettere og mer produktiv - uansett hva det måtte være jeg kan gjøre. Det er mange ting som kommer inn i bildet på et prosjekt som dette.

- Nå trenger jeg ikke mye bistand, da, skyter Roger inn.
- Men jeg får litt prosjekteringsbistand. Jeg føler at jeg har Weber med meg på laget, roser han.

Har du prøvd andre merkevarer, egentlig?

- Å jada! Høy latter.

- Mange ganger, forsikrer Roger Dammyr.

- Men jeg har alltid ramla tilbake til Weber.

Les også: Norsk tunnelprosjekt vant internasjonal pris

Fakta

Produkter brukt på Frydenlundveien 17, Nesoddtangen: