Føler et ansvar - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Føler et ansvar

- Man føler jo en plikt til å ta vare på gamle hus som dette, forteller Trude Dehlen om sitt teglsteinshus fra 1780-tallet.

Tekst og foto: GAUTE B. IVERSEN

Murvillaen som ligger på Gamle Skjetten i Skedsmo kommune er bygget med tegl fra gårdens eget teglverk. I området var det tidligere stor teglproduksjon.

- Det var ganske nedslitt her, særlig utendørs. Innvendig var det gjort mye arbeid allerede, men vi bestemte oss for å pusse opp og restaurere fasaden, forteller Trude Dehlen som i dag bor i huset

.Da bygget i sin tid ble reist på 1780-tallet var det under Grinda gård i Skedsmo. Siden da har huset hatt mange beboere, blant annet har huset vært pensjonat for lærerinner som virket i området.- Vi hadde lyst på et hus som trengte litt omsorg og stell da vi flyttet hit i 2014. Det er morsomt å jobbe med gamle hus og heldigvis liker vi å pusse opp og gjøre ting selv, sier hun.

Kalkmørtel med hamp

Før de begynte måtte all den gamle malingen på huset fjernes. På deler av fasaden kunne pussen beholdes, men på resten huset måtte den gamle kalkmørtelen som var blandet med hamp, pigges ned.

- Fasaden ble flekkreparert med både kalkmørtel og ny finpuss før del ble malt. Selve pussen ble gjort på sommeren for å sikre best mulige herdebetingelser, forteller Dehlen.

Ved rehabilitering av gamle murhus er det viktig at det brukes riktige materialer. Feil materialer kan føre til at fasaden må rehabiliteres igjen ganske raskt.

- Det er viktig at man respekterer byggets alder og eksisterende materialbruk når man skal rehabilitere gamle hus. Kalkmørtler sikrer at fuktighet slipper ut og samvirker med murverket som i gamle hus som opprinnelig er murt med kalk, sier Camilla Dhelie, salgssjef på fasade og vegg i Weber Norge.

Hun forteller at kalkmørtler har vist seg å være like gode og ha like lang levetid som moderne pussmørtler som inneholder sement.- Huseiere skal ikke være redd for å bruke kalkmørtler. Utført og brukt riktig blir kalkmørtler like bra og bedre på gamle hus, sier Dhelie.

Spesialblandet

På slutten av 1800-tallet fikk huset et tilbygg i tre i sveitserstil. Også denne delen av huset er pusset opp og ført tilbake til gammelt utseende. - Jeg spesialblandet kontrastfargen på fasaden slik at den passet den originale linoljemalingen som var brukt på vinduene, forteller huseier Dehlen.

Prosjektinformasjon

Prosjekt: Villa Fridheim, Skjetten
Byggherre: Trude Dehlen
Murarbeider: Byggnor
Weberprodukter: Weber.cal 109 hydraulisk Kalkgrunning, Weber.cal 148 Hydraulisk Kalkmørtel, Weber.cal 152 Hydraulisk Kalkmørtel Fin, Weber.ton 303 Silikatmaling

Relaterte produkter

webercal 109 Hydraulisk kalkgrunning

webercal 109 Hydraulisk kalkgrunning

Til grunning ved rehabilitering og pussing av svake underlag.

webercal 148 Hydraulisk kalkmørtel

webercal 148 Hydraulisk kalkmørtel

Til grovpussing, murarbeider og reparasjoner på eldre pussede/ murte underlag.

webercal 152 Hydraulisk kalkmørtel Fin

webercal 152 Hydraulisk kalkmørtel Fin

Tynnpuss av hydraulisk kalkmørtel der det kreves en slett og jevn overflate.

weberton 303 Silikatmaling

weberton 303 Silikatmaling

En-komponent ekte silikatmaling for inn- og utvendig bruk.