Fra asyl til slott - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Fra asyl til slott

Barneslottet barnehage åpnet i oktober i det som tidligere har vært både arbeidstreningsinstitutt og et privat sinnsykeasyl. Da asyletåpnet i 1901 var det et banebrytende sted for personer med psykiske lidelser. 110 år senere er området blitt en flott barnehage med god plass til deomtrent 150 barna som går i barnehagen.

TEKST OG FOTO: Trond Opstad

Galleri

Det gamle bygget skulle pusses med samme type puss som var brukt dabygget var nytt i 1901. I rehabiliteringen er det derfor brukt kalkpuss ogkalkmaling for å gi et mest mulig autentisk uttrykk.

– Det er viktig at materialene som brukes i restaureringen harmonerer med materialene som ble brukt opprinnelig. Hele bygget er murt medkalk mørtel og pusset med kalkmørtel, forteller sivil­ingeniør fasade/ rehabilitering Camilla Sandem Dhelie i Weber.

Bruk av moderne pussprodukter ville kunne skapt fuktproblemer og redusert levetiden på fasaden.

– På Barneslottet barnehage har vi brukt hydraulisk kalkmørtel. Det er denanbefalte pussen på de fleste bygg som er bygd før 1920. Det er også bruktkalkmaling med tilpasset farge for å få riktig uttrykk på fasaden, forteller hun.

Krever erfaring

Fasadearbeidene startet i slutten av mai og var ferdige i midten av september.

– Kalkmørtelen er mer sensitiv i forhold til temperatur. Vi kunne derforikke pusse noe særlig senere enn september, forteller Simen Berg-Hansen i Mjøndalen Mur & Puss as.

De har hatt oppdraget med å pusse og rehabilitere de omtrent 900 kvadratmeterne fasade på barnehagen. På mesteparten av bygget ble all pussen banket ned. Også trekninger oppunder gesimsen og andre detaljer måtte utbedres.

– Det er krevende å jobbe med disse produktene. Kalkmørtelen krever atdu har erfaring og vet når du kan begynne å bearbeide den og legge på nyttsjikt. Men når du har fått følelsen, er det et nydelig materiale å jobbe med,sier han.

Nye Barneslottet barnehage er pusset opp med gamle teknikker og materialer. Hele fasaden er pusset med kalkmørtel og malt med kalkmaling. På den måten unngåsproblemer med de opprinnelige materialene.

– Det er krevende å jobbe med disse produktene. Kalkmørtelen krever at du har erfaring og vet når du kan begynne å bearbeide den og legge på nytt sjikt. Men når du har fått følelsen, er det et nydelig materiale å jobbe med. Simen Berg-Hansen, Mjøndalen Mur & Puss as

Prosjektinformasjon

Arkitekt: ACK arkitekter
Byggherre: Omsorgsbygg Oslo KF
Totalentreprenør: Betonmast Bygg Oslo
Murarbeider: Mjøndalen Mur &Puss AS  

Relaterte produkter

webercal 109 Hydraulisk kalkgrunning

webercal 109 Hydraulisk kalkgrunning

Til grunning ved rehabilitering og pussing av svake underlag.

webercal 148 Hydraulisk kalkmørtel

webercal 148 Hydraulisk kalkmørtel

Til grovpussing, murarbeider og reparasjoner på eldre pussede/ murte underlag.

webercal 246 Kalkmaling Våt

webercal 246 Kalkmaling Våt

Meget godt egnet maling til mineralske fasader og innervegger.

weberton Silikonharpiksmaling

weberton Silikonharpiksmaling

Silikonharpiksbasert maling til puss og betong, også egnet til rehabilitering, av tidligere akrylmalte flater.