Fra fabrikk til skole - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Fra fabrikk til skole

Flotte Fyrstikkalleen skole i Oslo er delvis bygget i den gamle fabrikken til Nitedals tændstikker.  

Tekst og foto: Gaute B. Iversen

Galleri

Den gamle fabrikkbygningen er totaloverhalt

Den gamle fabrikkbygningen er totaloverhalt og det er lagt stor innsats i å beholde det opprinnelige uttrykket i den gamle fasaden. Taket måtte byttes og fasaden var i dårlig forfatning etter mange års forfall.

– Store deler av fasaden ble sandblåst med marmor og mye av spekkingen løsnet. Mange av gesimsene måtte også plukkes ned og mures opp på nytt, forteller driftsleder Sigmund Lillejordet og murmester Lars Molde i Veidekke Entreprenør AS.   I tillegg til etterspekking av teglsteinen ble flere garasjeporter murt igjen med gammel stein fra de gamle byggene som ble revet. – Håndverkerne våre har laget bueformer etter de eksisterende buene rundt vinduene. Det er brukt mange gode, gamle murerteknikker på denne jobben, forteller Molde. Veidekke var hovedentreprenør og mureravdelingen har gjort alt murarbeidet på skolen. Skolen åpnet og ble tatt i bruk ved skolestart i fjor høst etter en intens byggeperiode på halvannet år.  

28 meter pipe

Midt mellom den gamle og den nye fasaden på skolen står den gamle fabrikkpipen. Pipen er opprinnelig murt i teglstein, og ble under byggingen av skolen pusset med Weber.base 261 Fiberpuss.

– Vi har hatt god hjelp fra Weber til å finne forskjellige løsninger underveis i prosessen. Som vanlig på gamle bygg må man finne gode og varige løsninger underveis og få varene raskt levert. Det har fungert veldig bra med Weber, forteller Lillejordet og Molde. Innvendig er flere vegger sekkeskurt for å beholde overflaten i teglsteinene, men samtidig gi et lysere rom. I mange av rommene var siget i gulvet så stort at de måtte jevnes ut. – Vi har brukt Webers flytsparkel for å få plane gulv. Etterpå er det brukt DuroTop 4610 for å få et pent og holdbart gulv, forteller Lillejordet.  

Flerbrukshall

Skolen er den første i landet som er bygget som en ungdoms- og videregående skole. Det har gitt store muligheter for flekisibilitet. Under den store skolegården er det bygget en flerbrukshall med garderober i flere etasjer.  

– I flerbrukshallen er alle innervegger og garderobeanlegg murt opp med Leca blokker og pusset før flislegging forteller Lars Molde, murmester i Veidekke Entreprenør AS.

Prosjektinformasjon

Byggherre: Undervisningsbygg Oslo KF  
Hovedentreprenør: Veidekke Entreprenør AS  
Murarbeid: Veidekke Entreprenør AS  
Arkitekt: Arkitektkontoret GASA AS

Relaterte produkter

weberbase 261 Fiberpuss

weberbase 261 Fiberpuss

Fiberpuss - eneste anbefalte løsning for puss på all Leca utvendig over bakken.

weberfloor 4610 Industry Top

weberfloor 4610 Industry Top

Selvutjevnende, pumpbar sementbasert avrettingsmasse med høy holdfasthet. Ferdig slitesjikt. For profesjonelt bruk.

weberbase KC 50/50

weberbase KC 50/50

Mørtel til mur- og pussarbeider innvendig og utvendig. Til grovpuss (utstokning), sluttpuss eller slemming på underlag av f.eks. betong, tegl, Leca...

weberbase KC 35/65

weberbase KC 35/65

Tørrmørtel til inn- og utvendig muring og pussing av bl.a. tegl, kalksandstein og Leca samt grovgrunning og slemming.

weberfloor 4655 Industry Flow Rapid

weberfloor 4655 Industry Flow Rapid

Hurtigherdende, selvutjevnende sementbasert avrettingsmasse beregnet som underlag for herdeplast og industrigulv med lett belastning.