Fra fisk til fest - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Fra fisk til fest

Den gamle sardinfabrikken har i mange år vært en populær konsertscene. Nå blir den enda større. 

Tekst og foto: GAUTE B. IVERSEN 

Galleri

I dag er stiftelsen USF Verftet et av de største og eldste kulturhusene i landet

Gamle, erværdige United Sardine Factory (USF) ble etablert i 1910, men leverte sin siste sardinboks i 1983. Siden den gang har de nesten 15 000 kvadratmeterne vært brukt av kunstnere og musikere. I dag er stiftelsen USF Verftet et av de største og eldste kulturhusene i landet.. Den siste tiden har bygget vært under ombygging. Antallet scener skal utvides og bli større og flere kinosaler skal bygges. 

Omfattende jobb

- Det er krevende og omfattende jobb. Noe av utfordringen her er at det er mye arbeid med å hindre lyden i å spre seg for mye, forteller Jarle og Jan Erik Aastvedt i Murmester Aastvedt AS. USF Verftet skal få fem konsertscener og flere kinosaler som skal kunne brukes samtidig. For å tilfredsstille lydkravene er Leca Lydblokk murt på flasken. - I tillegg er alle veggene innvendig pusset med Gypsum naturgips. Det er et materiale som er ekstra dødt og gjør at lyden ikke forplanter seg, forteller de.

Fester lett

En av utfordringene i et gammelt bygg har vært at det er mange forskjellige underlag. Vi så at det ville bli vanskelig å få feste for forskjellige materialer, og samtidig tilfredsstille lydkravene. - Gipspussen løste alle problemene. Den er veldig enkel å jobbe med, fester godt på alle typer underlag og møter lydkravene. Gipspussen sprøytes på med pumpe. Vi pusser til og med utenpå gipsplater for å få samme overflate som murveggene, forteller Jan Erik Aastvedt.

F A K T A

USF Verftet: Gammel sardinfabrikk. Lagt ned i 1983. Siden den gang brukt av kunstnere og musikere til atelieer, øvingslokaler og konserter. Ombygging og utvidelse av eksisterende scener.

Arkitekt: Rambøll AS
Entreprenør: Donar Entreprenør AS
Murarbeid: Murmester Aastvedt AS

Relaterte produkter

Gypsum Naturgips

Gypsum Naturgips

Lettbearbeidet, miljøvennlig og brannsikkert materiale laget av naturgips. Til innendørs bruk.