Helse i hver stein - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Helse i hver stein

Med gjennomfarget mørtel fikk Helsehuset i Fredrikstad det riktige uttrykket på fasaden.- Vi prøvde flere fargevarianter før vi kom fram til riktig kombinasjon, forteller prosjektdirektør i AF, Arve Kjøll Olsen.

Tekst og foto: GAUTE B. IVERSEN

Bildekarusell

På det gamle Fredrikstad Mekaniske Verksted vokser den nye bydelen i plankebyen fram. I løpet av få år har mange kunnskapsbedrifter etablert seg her, ny stadion for byens fotballag er bygget og flere høyere utdanningsinstitusjoner har slått seg ned.

- Helsehuset er et signalbygg i den nye bydelen. Derfor ble det lagt ekstra mye arbeid i å finne fram til riktig kombinasjon av mørtel og teglstein, forteller Arve Kjøll Olsen, prosjektdirektør i AF Bygg Østfold

Endret fasade

Helsehusene er tverrfaglige bygg som er blitt bygget i flere byer. Bakgrunnen er behovet for tjenester som kan avlaste de offentlige helsetjenestene. Blant annet finnes det en stor sengeavdeling for pasienter som er utskrevet fra sykehus, men som ikke greier seg selv.

- Vi har brukt våre egne murere på arbeidet. Totalt har vi over 100 fagarbeidere innen forskjellige fag i AF Bygg Østfold, forteller han. Opprinnelig var bygget tegnet med en fasade av glass, aluminium og fasadepuss.

- Byggherren ønsket et mer eksklusivt preg på bygget. Derfor ble det til slutt valgt å bruke tegl på fasaden. Tegl er et materiale som er mer varig og gir et klassisk uttrykk over lengre tid, mener Olsen.

Forskjellig lys

- Vi hadde flere runder med prøvemuring for å teste stein og mørtel sammen. Resultatet er blitt en veldig harmonisk og flott fasade, synes jeg, sier han.

Prøvene ble utført utendørs slik at kombinasjonene kunne sammenlignes under forskjellige lysforhold. De samme fargene og tonene går igjen gjennom hele bygget, også i interiøret i fellesområdene.

Flere steder på bygget starter veggen i andre og tredje etasje. Rent murteknisk ble det en utfordring.

- På overbygningene var det ikke noe å hvile veggen på. Med mange etasjer over blir det store tyngder. Men med hjelp fra forhandlere og leverandører har vi fått til et godt resultat, avslutter Arve Kjøll Olsen i AF Bygg Østfold.

Prosjektinformasjon

BYGGHERRE: Værste Eiendom AS
ENTREPRENØR: AF Bygg Østfold
MURARBEIDER: AF Bygg Østfold
ARKITEKT: Griff Arkitekter

Relaterte produkter

webermix M5 farget murmørtel

webermix M5 farget murmørtel

Til muring inne og ute der det ønskes farget mørtelfuge.