Krevende puss på skolefasade - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Krevende puss på skolefasade

Med Weber Serpomin har Sofienberg videregående skole fått ny fasade i gammel drakt.

TEKST OG FOTO: Gaute B. Iversen

Klikk på bildene for større versjon

Weber Fiberpuss-system

Rehabiliteringen av fasaden på Sofienberg videregående skole i Oslo har vært et krevende arbeid. Arbeidene på det gamle skolebygget varte i nesten ett år og var ferdig i fjor høst. – Det er utrolig mange detaljer å passe på ved fasaden. Byantikvaren har stilt krav til at fasaden skal beholde det gamle uttrykket også etter rehabiliteringen, forteller prosjektleder Anders Nafstad i XK Entreprenør AS. Det som gjorde arbeidet ekstra utfordrende er at fasaden ble etterisolert med fem cm mineralull. Deretter ble det pusset med Weber Fiberpussystem på isolasjonen.

– Vi skulle beholde proporsjonene og de arkitektoniske detaljene selv om vi gjorde veggen tykkere og vindussmygene dypere,forteller han. Spesielt rundt de 95 vinduene var arbeidet krevende. Fra flat vegg går vindussmyget i 45 grader. Deretter går det i rett vinkel inn til vinduskarmen. Over vinduene er det i tillegg buet vindussmyg.

– Samarbeidet med Weber har fungert veldig godt. Det er betryggende å ha deres tekniske kompetanse når vi skal finne fram til løsninger som holder, sier Nafstad. Også salgsingeniør og murmester Per Stian Olsen i Weber mener at Sofienberg skole var et krevende prosjekt å følge opp. – Prosjektet krevde tilpasninger og fokus på gode, rasjonelle løsninger og detaljer i forhold til trekninger, sålebenk, beslag og gesims. Det er utfordrende, men også spennende med slike prosjekter, sier han. Han mener XK Entreprenør har utført en meget bra jobb og ivaretatt de håndverksmessige utfordringene ved prosjektet. Resultatet er blitt en flott fasade, som fremstår som en flott og nyoppusset bygning hvor kun et godt trent øye kan se at hele fasaden faktisk er etterisolert utforet på grunn av isolasjonssjiktet.

– Vi valgte Weber Serpomin med tanke på etterisolering, holdbarhet og mulighetene systemet gir. I tett samarbeid med Weber har vi laget detaljer og løsninger som tok hensyn til sprang i fasaden, buede vinduer og andre utfordrende detaljer, forteller Anders Nafstad i XK Entreprenør.

Prosjektinformasjon

Arkitekt: Opprinnelig arkitekt i 1912, Bredo Berntsen.
Rehabiliteringen: Arkitektene Astrup og Hellern AS 
Byggherre: Undervisningsbygg Oslo KF
Murarbeid: XK Entreprenør AS
Konsulent: Multiconsult AS
Entreprenør: Skutle Entreprenør AS

Relaterte produkter

weberpas Silikatpuss

weberpas Silikatpuss

Silikatpuss for bruk på mineralske underlag av puss og betong. Også egnet for rehabilitering.