Miljøbevisst? Bygg i mur! - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Miljøbevisst? Bygg i mur!

Det er ikke nok at bilen i garasjen er elektrisk. Nå vil vi også ha miljøvennlig bolig. Grønn Bolig erobrer markedsandeler med sitt ferdighuskonsept, med Weber, Leca og Murhuskjeden Håndverksmurs om naturlige samarbeidspartnere.

Tekst: Tom Tande / Foto: Bjarte Amble/Amble Media

Jessheim, tidlig på 1980-tallet.

Et hjemmebrentanlegg eksplodererså voldsomt at deler av boligen gå rmed i smellet. Brannvesen og politi blir tilkalt og gjerningsmennene avslørt. Hendelsen blir selvsagt en stor sak i Romerikes Blad. Neste dag rykker direktøren i den lokale betongfabrikken inn en liten annonse i samme avis, inkludert en faksimile av nyhetssaken fra dagen før. Overskriften og moralen er klar: Bygg i mur!

Mange finner annonsen fornøyelig,andre blir fryktelig provosert. For den kreative direktøren er det uansett en fin anledning til å skape blest om et materiale som på denne tiden ennå ikke har fått ordentlig fotfeste i privatboligmarkedet. I dag derimot, er mur allment akseptert som konstruksjonsmateriale. Dels på grunn av design mulighetene det gir, og dels fordi det krever mindrevedlikehold. Sikkerhetsaspektet knyttet til hjemmebrenning er nok mindre viktig. Hittil har mur og betong glimret med sitt fravær når det kommer til ferdighus konsepter, men nå skjer de taltså noe. Og timingen er perfekt. Vårt miljøengasjement er økende i takt med dårlige klimanyheter, og stadig flere ønsker å bygge og leve mer bærekraftig

Klar, ferdig, mur!

Grønn Bolig er et Karmøy basert ferdighusfirma som spesialiserer seg på miljøvennlige, sunne og prisgunstige hus i mur og betong. Tidligere i år inngikk de et samarbeid med Murhuskjeden Håndverksmur AS. Vi spør daglig leder Jan Inge Aase,som eier Grønn Bolig sammen med Johnny Jansen, hvordan det går.

- Det går veldig bra. I løpet av året ha r25 murmestere, som er halvparten av kjedens medlemmer, signert franchise-avtalen. CC Betong AS i Holmestrand er allerede er i gang, og har byggemeldt sin første bolig med byggestart i januar 2018. Hvem ønsker denne type boliger?- Det er egentlig ikke noe spesielt mønster. Vi har 14 ulike boligtyper. Det er eneboliger i ulike størrelser og leiligheter tilpasset såvel unge i etableringsfasen som eldre med ønsker om universell utforming. Boligtypene vi nå tilbyr, er femte generasjon, og siden oppstarten i 2010 er mye endret. Feil og mangler er luket ut og nye løsninger er på plass. De tekniske løsningene, takkonstruksjonen,etasjeskillene og vinduene, er noe av det som er nytt.

Gode grunner for å bygge i mur

Det er mye trehusbebyggelse i Norge, og enkelte steder har det vært vanskelig å få godkjent å bygge i mur, fordi det pussbrytermed "byggeskikken" i det aktuelleboligfeltet. Grønn Bolig har imidlertid ikke hatt noen problemer med dette. Og det skulle vel egentlig bare mangle. Dette er boliger som prismessig kan konkurrere med boliger i tre, som nærmest er vedlikeholdsfrie, mindre brannfarlige, og med gunstig energiregulering- kjølige om sommeren og varme om vinteren.

Det er med andre ord mange gode grunner for å bygge i mur i Norge. Grønn Bolig har bygget 40 miljøvennlige boliger i et større prosjekt på Ekrene like utenfor Haugesund,og også boliger flere andre steder på Haugalandet. Så langt er prosjektet en suksess.- Husene er gjennomtestet, praktiske i bruk for kunden og effektive å byggefor entreprenøren, forteller Aase.- Og ønsker man en bolig som skiller seg positivt ut når det gjelder design, er disse et bra alternativ, legger han til.

Topp kvalitet med Leca og Weber

Hva har så Leca og Weber bidratt med i denne fremtids rettede bolig satsingen? Alle boligtypene bygges iLeca, og leverandøren var også med i utviklingen av boligene, som alle er tegnet av arkitektfirmaet Knut Kolstøi Haugesund. Veggene blir pusset med Weber-puss, og våtrommene utføres med Weber Våtromssystem som er SINTEF godkjent. 

Ytterveggene bygges med Leca Isoblokk 35 cm, pusset på begge sider. Leca er som kjent et rent leire produkt som ikke kan råtne, og som ikke inneholder noen helse- eller miljøfarlige stoffer av noe slag. Leca avgir heller ingen skadelige utslipp og krever minimalt med vedlikehold. Utvendig blir veggene overflatebehandlet med Weber Fiberpussystem med en gjennomfarget silikonharpikspuss. Rør og ledninger blir slisset inn i Leca-blokkender det er nødvendig. Til sist pusses veggene med et av Webers mange pussbryter systemer, alt etter hva slags uttrykk boligbyggeren ønsker.

Murhuskjeden Håndverksmur sitt slagord er «Å realisere en drøm» – og med avtalen med Grønn Bolig blir norske boligbyggeres murdrømmer adskillig mer oppnåelige. Direktøren fra Jessheim er pensjonert for lenge siden, men budskapet hans er mer aktuelt enn noen gang: Bygg i betong