Rekordrask produktutvikling - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Rekordrask produktutvikling

På rekordtid utviklet Weber en ny mørtel for pumping på et vanskelig og krevende prosjekt på den nye piren på Oslo Lufthavn Gardermoen. Vi kunne aldri gjort jobben så raskt uten innsatsen fra Weber, sier prosjektleder Agron Krasniqi i AK Byggservice AS.

Tekst og foto: Gaute B. Iversen

Galleri

9000 kvadratmeter

Pir Nord på Oslo Lufthavn utvider dagens flyplass med 63 000 kvadratmeter og gir 17 nye flyoppstillingsplasser for både innenlands- og utenriksavganger. Den 300 meter lange piren har allerede vært under arbeid i tre år og åpner først våren 2017.

– Det er et komplisert anlegg å være på. Fordi det er en flyplass som er i full drift er det strenge regler for adgang og frakt. I tillegg er det stort fokus på miljø og utslipp, forteller Agron Krasniqi, prosjektleder i AK Byggservice AS.

AK Byggservice AS har store mur- og flisoppdrag på piren. Blant annet har de bygget nær 9000 kvadratmeter vegger med armerte betongblokker. Blokkene ble murt med en spesialmørtel fra Weber. Veggene er armert både vertikalt og horisontalt.

– Det er strenge krav til redusert støving og forurensning på anlegget. Vi begynte arbeidet med utstøpingen ved å blande småsekker, men det gikk for sakte. Samtidig skulle det armeres i alle retninger, forteller han. Sekkene kunne ikke blandes inne i bygget på grunn av støv. Bæring av ferdigblandet betong ble for tidkrevende. Weber ble spurt om hjelp og i løpet av kort tid var en ny løsning på plass.

– Da Weber kom inn i bildet lå vi allerede etter framdriftsplanen og slet på grunn av tung arbeidsmetode. De foreslo raskt å pumpe betongen inn i bygget, men det var ikke uten komplikasjoner, forteller Håkon Sletta i AK Byggservice.

Ny resept

De store volumene og lange avstander var spesielt utfordrende. For å sikre fremdriften tok Weber frem en ny resept på en pumpbar betong. Samtidig var det en utfordring å finne en pumpeløsning som var driftssikker med så stor produksjon.

– Vanligvis pumpes ikke mørtler og betong lenger enn 50-60 meter. Her var det opp mot 150 meter med mange høydemetre. Med ny resept fløt betongen godt, var smidigere og lot seg pumpe over så lange strekk, foreller Per-Stian Olsen fra Weber.

En annen utfordring var at pumpene ikke var dimensjonert for så store mengder og lengder. Pumpen kunne derfor gå varm og bryte sammen, med de komplikasjoner det gir. I tillegg var det viktig å unngå luftlommer i betongen. Den måtte derfor være kompakt og komprimert når den kom ut av slangen.

– Dokumentasjon og godkjenninger var selvfølgelig også en utfordring på et prosjekt som allerede var i gang. I løpet av kort tid var dokumentasjon, tester og EPD-er i orden og resepten godkjent, forteller Olsen.

Tok igjen forsinkelse

Arbeidet skjøt fart når siloer, pumper og betongen var på plass. På det meste ble det brukt 60-70 tonn betong i uken på prosjektet. De mest hektiske dagene gikk det med nærmere 20 tonn om dagen. I alt er det brukt ca 1400 tonn av den pumpbare betongen.

– VI har spart veldig mye tid på at vi kunne pumpe betongen. Det gjorde også at det ble mindre søl. Bistanden fra Weber i form av utvikling av produkt, teknisk rådgivning og logistikk har vært helt avgjørende for oss, forteller Agron Krasniqi og Håkon Sletta i AK Byggservice AS.

Da veggene var ferdige var også forsinkelsen som oppsto i begynnelsen av prosjektet, tatt igjen og veggene ble levert i tide.

 

 

Prosjektinformasjon

Byggherre: Avinor
Flisarbeider: AK Byggservice AS

Relaterte produkter

Weber Murmørtel M5

Weber Murmørtel M5

Tørrmørtel velegnet til de fleste inn- og utendørs mur- og pussarbeider.

Weber B20 Tørrbetong

Weber B20 Tørrbetong

Tørrbetong til bruk ved støping og muring av naturstein.