Stoppet sprekkene - Weber

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Stoppet sprekkene

Etter nesten 150 år var bygården blitt skjev og fasaden preget av setningsskader.

- Deler av fasaden er pigget ned, og mye er trukket på nytt, forteller Henriette Sletten hos Granitt & Betongvare AS.

Tekst og foto: GAUTE B. IVERSEN

Etter nesten 150 år var bygården blitt skjev og fasaden preget av setningsskader.

Ett kvartal bak Det kongelige slott i Oslo ligger Inkognitogata. Siden 1875 har gården i nummer 33 stått i et av de beste strøkene i Oslo. Som så mange andre bygårder bygget på den tiden er den bygget på en treflåte som ligger ileire. Men deler av Inkognitogata 33 står også på fjell.

- Gjennom årene fikk gården ganske store setningsskader fordi det sto delvis på fjell. For noen år siden ble hele gården refundamentert med peler og utgravninger under gården, forteller Henriette Sletten fra Granitt & Betongvare AS som har vært rådgivere i fasaderehabiliteringen. Hun overtok prosjektet fra tidligere kollega Brage Welding som startet prosjektet sammen med Camilla Dhelie fra Weber.

Kalkmørtler

Som ved oppussing av andre gamle bygårder er det viktig at det brukes kalkmørtler når fasaden pusses opp.  Bruken av kalkmørtler harmonerer med de opprinnelige mørtlene som ble brukt ved bygging avgården, og slipper ut fuktighet fra veggen som gjør at fasaden holder seg bedre.- Som følge av setningsskadene hadde deler av fasaden sprukket opp og på deler av bygget hadde den også løsnet. Det var helt nødvendig å gjøre noe, forteller hun.

Utsatt vedlikehold

Huseieren utsatte mye av vedlikeholdet til bygget var stabilt og setningene stoppet. Det er i tillegg bygget på bygg i bakgården med ni etasjer.- Gårdeieren ønsket et best mulig resultat og ville derfor at huset var ferdig satt før de tble gjort noe med fasaden. Det har vært viktig for oss å videreføre detaljer og trekninger på fasaden, forteller Sletten. Hun sier at mange av vindu strekningene og andre utsmykninger på fasaden er utførtpå nytt etter mal og avstøpninger fra det som var på fasaden fra før.

Prosjektinformasjon

ARKITEKT: Niels Stockfleth Darre, Eckhoff
MURARBEID: Gårdeieren selv

Relaterte produkter

webercal 148 Hydraulisk kalkmørtel

webercal 148 Hydraulisk kalkmørtel

Til grovpussing, murarbeider og reparasjoner på eldre pussede/ murte underlag.

weberton 303 Silikatmaling

weberton 303 Silikatmaling

En-komponent ekte silikatmaling for inn- og utvendig bruk.