close-pop-up.svg

– Sommerro House og Villa Inkognito fikk et skikkelig løft

Weber
Sommerro House med sine mange hotellrom og fasiliteter fikk fasaden ferdig restaurert før hotellets åpning i august 2022. Det hvite bygget ved siden av er Villa Inkognito, som fikk full fasaderehabilitering for å romme elleve rom og suiter i Oslo. Foto: Oslo murmesterbedrift AS
De to antikvariske murbygningene vegg i vegg i hovedstaden har fått den perfekte alderdom etter en storstilt rehabilitering både utvendig og innvendig.
Byggeprosjekt
Sommerrogata 1 og Inkognitogata 37
Byggeår
2020-22
Utførende
Oslo Murmesterbedrift AS
Produktgruppe
Mørtel og fasade

På gatehjørnet der Sommerrogata 1 og Inkognitogata 37 møtes i Oslo, briljerer to gamle bygg med sine flotte, ærverdige fasader. Her får gamle byggeskikker med teglstein, mørtel og kalkpuss skinne med sin storslåtthet og historie etter en rehabilitering helt i tråd med opprinnelig byggeskikk.

– Det var et perfekt prosjekt for oss, fastslo Torbjørn Nordal i Oslo Murmesterbedrift AS da fagbladet Murmesteren omtalte prosjektet. 

Som spesialister på bevaring gjennom rehabilitering og gamle håndverksteknikker, var de bevaringsverdige byggene i trygge hender, da fasadeentreprenørfirmaet startet rehabiliteringen. Her fikk de brukt alt av fagkunnskap rundt gamle teknikker, materialer og metoder.

– Disse gutta kan alt om antikvarisk restaurering

IMG_5494.JPG

Tidligere Oslo Lysverker har nå blitt ærverdige Sommerro House – et moderne hotell- og flerfunksjonsbygg fra 1932. Av arkitekten beskrives det som «en hyllest til norsk design og kulturarv». Den flotte teglsteinsfasaden fikk det ytterste, forvitrete fugelaget spekket, og et nytt lag med webermix M5 farget murmørtel før overflatebehandling. Mørtelfargen FM 2801, matchet den originale gråfargen.

 

Sommerro House – et luksusprosjekt

Bak den nyrestaurerte teglsteinsfasaden huser Sommerro House 231 rom og suiter, 6 restauranter, 2 barer, 1 kulturscene og diverse rom for møter og selskaper. Hotellet åpnet for gjester i august 2022. Godt over 10 millioner kroner i snitt per rom, oppgir hotelleier Petter Stordalen at restaureringen totalt har kostet.  

Da fasaderehabiliteringen på Sommerro House var ferdig, hoppet entreprenørfirmaet videre til nabobygget Villa Inkognito. Der ble det gjort en fullstendig fasaderehabilitering.

– Bygget har blitt malt mange ganger opp gjennom årene og hadde mange dårlige flater med mye sementrik mørtel. Vi gikk over alle flater, utbedret underlaget og reparerte trekninger, omramminger og kvaderpuss. Vi pusset med en tresjikts hydraulisk kalkpuss fra Weber før vi malte, sier Nordal.

I tillegg kom arbeid med tak og piper.

– Vi er stolte av resultatet og prosjektet har blitt et flott referanseprosjekt for oss, sier han.­

Kunsten å restaurere gamle murbygg.

På jobben har Oslo murmesterbedrift AS også hatt med seg lærlinger i murerfaget, som har fått lære mye om antikvarisk restaurering. Som alltid, var det viktig å ta hensyn til at pussen på Villa Inkognito harmonerte godt med teglkonstruksjonen bak.

– Det er viktig å ikke gå på med en veldig sterk pussmørtel, da reagerer de ulikt og resultatet blir dårlig. Da vil kanskje pussen løsne etter hvert, eller trenge hyppigere vedlikeholdsintervaller. Løsningen som er brukt her er en hydraulisk treskjikts kalkpuss, det vil si at den er åpen og puster. Den diffiderer ut eventuell fukt i konstruksjonen og harmonerer ofte veldig godt med eldre murbygg, sier Sørlundsengen i Weber.

Disse gutta er kjempedrevne på antikvarisk restaurering. De kan alt om dette, vi har bare vært en god leverandør. Ellers er vi opptatte av å være på ballen og en god støttespiller for de utførende om det skulle dukke opp problemer.

Prosjektselger Christian Sørlundsengen i Webers avdeling for fasade

 

WEBERS LEVERANSE

Villa Inkognito
En 3-sjikts hydraulisk kalkpussløsning bestående av:

Sommerro House