close-pop-up.svg
Dnamo på Bjølsen kombinerer gammel fabrikk og to nybygg.
Klimavegg, varmeisolerende yttervegg og brannskillevegg i ett. Dnamo-utbyggingen på Bjølsen beskytter naboen med en 17 meter høy brannvegg av Leca.
Byggeprosjekt
Dnamo-utbygging på Bjølsen
Byggeår
2020
Utførende
Bergensgata Utvikling
Produktgruppe
Leca blokker

– Hadde vi bygget i betong, ville veggen blitt mye tykkere enn den trengte å være. Derfor brukte vi Leca Isoblokk, forteller Jan-Tore Jørgensen.

Han er prosjektleder for Dnamo hos Kruse Smith Entreprenør. Det som en gang var et dynamoverksted på Bjølsen i Oslo, er blitt et boligprosjekt med leiligheter både i fabrikkbygningen og i to nybygg. I tillegg til boligene skal det bli en Rema 1000-butikk der, forteller Jørgensen.

Utfordrende med vernet fasade

I det gamle bygget er fasaden vernet, og prosjektets utfordring var å beskytte naboene.
– De nye leilighetsbyggene ligger mellom verneverdige bygg og trehusbebyggelse. Hadde de ikke hatt en god brannbeskyttelse, ville de kommet for nært naboene, forteller Ole Fredrik Fodnes, som er ansvarlig for teknisk salg i Leca.

På Dnamo var kravet en REI M 120-vegg – altså en vegg som står imot brann i to timer.

– Vi fant ut at det var mye bedre med en Leca-vegg. Den ivaretar bra utseende med puss på utsiden, vi får den isoleringen vi trenger med Isoblokk som ivaretar kravet til U-verdi, og samtidig har den ytelseskravet, sier Jan-Tore Jørgensen.

17 meter høy brannvegg

Brannveggen mot naboen på nordsiden av nybygget skal tåle mye.– Vi bygger med store etasjehøyder, og så er den fem etasjer høy. Det betyr at den er cirka 17 meter, forteller Jørgensen. Til Dnamo-prosjektet ble det brukt Isoblokk 30, der det på innsiden er en fem centimeters påfôring med lekter, isolasjon og gips der man kan legge tekniske føringer.

Vi fant ut at det var mye bedre med en Leca-vegg. Den ivaretar bra utseende med puss på utsiden, vi får den isoleringen vi trenger med Isoblokk som ivaretar kravet til U-verdi.

Jan-Tore Jørgensen

Prosjektleder for Dnamo hos Kruse Smith Entreprenør

Isoblokk – et godt valg for branngardiner

Det er også mange vinduer på den store veggen, som krever bruk av branngardiner for beskyttelse og som kan hindre spredning av brann.

– Mange vinduer betyr en god del branngardiner, noe som gjør at Isoblokk er enda bedre egnet. Når vi meisler ut litt av isolasjonssjiktet, kan vi legge føringsskinnene på branngardinene så de er skjult, sier Jørgensen.– Her er det en forutsetning at isolasjonsskummet i sentrum av blokkene blir pakket inn med Leca-vanger på begge sider og pusset på begge sider. For å bevare brannsikkerheten må skummet pakkes godt inn med pussmørtel, forklarer Ole Fredrik Fodnes.

Prosjektinformasjon

  • Byggherre: Bergensgata Utvikling
  • Hovedentreprenør: Kruse Smith Entreprenør
  • Murarbeid: Mjøndalen Mur & Puss
  • Produkt: Leca Isoblokk 30 cm