close-pop-up.svg

Arkitekten ville ha et lettstelt, slitesterkt og vakkert gulv i kulturhuset

Weber
Hummervoll Industribelegg AS har avrettet gulvene i det gamle Meieriet på Frekhaug. Nå er det blitt kulturhus.
Et gulv som er lett å vaske, pent å se på og som tåler røff bruk ble valgt i kulturhuset Meieriet.
Byggeprosjekt
Meieriet rehabiliteres til nytt kulturhus
Byggeår
Renovering i 2019-2020
Utførende
Hummervoll Industribelegg AS

Det gamle meieriet på Frekhaug utenfor Bergen har blitt renovert og nylig tatt i bruk som kulturhus i første etasje med ungdomsklubb over. Gulvet du tråkker på rett innenfor døren er det samme som går igjen i alle rom i begge etasjer. 

Fargevalgene på Designgulv gir frihet

– Det var veldig fint at vi kunne velge fargenyanse. Vi valgte en nøytral gråtone som fikk gå igjen i alle rommene, forteller arkitekt Magdalene Konopka-Kobus i arkitektfirmaet Holon. 

I stedet fikk vegger, tak og møbler sterkere kulører, valgt ut av interiørarkitektkollega Beata Brzoza.

Det er veldig fint å kunne velge gulvfarge. Det åpner for større bruksmuligheter så vi kan stå friere. Forskjellige rom kan trenge forskjellige farger ut i fra lysinnslipp og type bruk.

Magdalena Konopka-Kobus

Arkitekt i Holon

magdalena-konopka-450x600.jpg
Arkitekt Magdalena Konopka-Kobus i Holon. Foto: Holon

Må tåle hard bruk

Det er ingen tvil om at Designgulvet fra Weber skal bli godt brukt i disse lokalene. I første etasje arrangeres det konserter og andre kulturarrangementer, mens annen etasje huser ungdommer på fritiden. Ungdomsklubben er innredet med blant annet kafé.

– Det ble sølt rødsprit på gulvet som ble liggende en ukes tid før det ble oppdaget. Likevel fikk ikke gulvet skjolder etter dette. Det er egentlig helt sprøtt, sier leder Thomas Rikstad i Frekhaug ungdomsklubb. 

Gikk for enklere rengjøring

Et helt slett gulv er også enklere å rengjøre.

– Vi ville unngå flisgulv med fuger fordi det er vanskelig å vaske og gulvflaten får mønster og linjer. Her har vi i stedet fått et homogent gulv med jevn farge som er enkelt å vaske, konstaterer Konopka-Kobus,

Selv om vaskejobben er satt bort, hender det at Rikstad drar over gulvet med klut og vann ved akutt søl og gris.

– Erfaringene er veldig gode. Jeg vil si det blir minimalt med riper sammenlignet med gulvene jeg er vant til fra andre klubblokaler. Det synes ikke noe særlig at det har vært disco her, sier han, mens han studerer Designgulvet han står på. 

Stille og rette gulv

Før Hummervoll Industribelegg AS startet på gulvjobben, kunne Rikstad i annen etasje se hvor bjelkelaget gikk, fordi gulvet hadde sunket i svanker mellom stenderne. De siste årene før renoveringen ble det gamle Meieriet stort sett brukt til lagring, og da kun i første etasje.

– Det gamle gulvet oppe var helt skandale, rett og slett. Det er en utrolig god gulvjobb som er gjort her nå. Det nye gulvet er også mer stille. Ungdommene sier at det føles mindre ut som et sykehus på grunn av gulvet og taket, kommenterer Rikstad.

Det ble valgt sorte himlinger i kulturhuset Meieriet. 

Kontaktpersoner