close-pop-up.svg
Vakker uteplass der flere av murene er bygget med Leca.
Da familien skulle etablere seg på nytt, ville de bygge i et forutsigbart materiale som er lett å bygge med. Da var det en selvfølge å bygge i Leca.
Produktgruppe
Leca

Etter 25 år sammen på Halsa, en liten plass i Meløy, bestemte familien Kildal seg for å flytte til Bergen – fra hans til hennes hjemsted.

Birte og Kåre Kildal kjøpte tomt og kontaktet en arkitekt, som tegnet huset de allerede hadde planlagt i noen år. Men tiden gikk uten at byggingen ble startet, og for at de skulle få flyttet tidsnok til skolestart for familiens to barn, kjøpte de seg et gammelt hus fra 1952. Dette var i 2014 og huskjøpet var litt på impuls. Planen var å bo i det gamle huset midlertidig, mens det nye huset ble oppført. Men slik ble det ikke.

Fant roen og ble boende

Noen ganger går ikke ting som planlagt, men heldigvis kan alternativet faktisk bli bedre enn drømmen.

Huset de kjøpte har fem mål tomt, og ligger omtrent midt i Bergen. Rundt dem er det stort sett bare grøntareal.

Vi flyttet og fortsatte med byggeplanene. Så oppdaget vi at vi trivdes så godt med beliggenheten og potensialet i den store tomten, at vi valgte å bli boende

Birte Kildal.

– Vi fant roen under de store bøke- og eiketrærne. Så vi solgte tomten med godkjente hustegninger, og satte i gang med arkitekthjelp for å bygge om det gamle huset, sier hun.

Bygget et helt nytt murhus

Tomten er kupert. Huset hadde liten grunnflate, med fem halv-etasjer, inkludert boligareal i sokkelen. Det var et upraktisk hjem, med små værelser og masse trapper. Fortellingen om forvandlingen er en lang historie, vi skal ta den kort:

Ut fra grunnplanet var det en terrasse på 120 kvadratmeter, noe som er større enn grunnflaten på selve huset. Terrassen ble revet og erstattet av et murhus på cirka 200 kvadratmeter. Der samlet de alt som brukes daglig; foreldresoverom, bad, stue, kjøkken, spisestue og kontor. Alt er på ett plan, og med trinnløs utgang til hagen.

Den gamle delen er seksjonert. Der har barna hver sin boenhet, med inngang, bad, soverom og kjøkken. Barna, som nå er i tenårene, er godt fornøyd med det.

Litt hjelp, men en stor del egeninnsats

Paret har fått hjelp til å reise påbygget, og har også får mye bistand fra fliselegger Josh Larsen, som også er en meget dyktig murer. Han sørget for at alle buene fikk riktige grader, og gjorde en god innsats på muring også. Men de har lagt ned en enorm egeninnsats.

Kåre og Birte Kildal har bygget garasjen, hagestue, utvendige buer og flere murer i hagen. Alt i Leca.

Bildene er tatt av Birte selv, og du finner disse og mange, mange flere på hennes Instagramkonto «Villa Kildal».

Leca var selvsagt

– Vi skulle gjøre det meste selv. Med så mye egeninnsats måtte vi ha et materiale som er lett å jobbe med. Det var egentlig aldri snakk om å bygge i noe annet enn mur og Leca, sier Birte Kildal.

– Min manns byggefirma har benyttet Leca i mange år. Materialet er lett og forutsigbart. Et materiale som hvem som helst kan jobbe med, fortsetter hun bestemt.

Birte utdannet frisør, men de siste årene har hun arbeidet noe på kontoret i mannens byggefirma. Og bygget i Leca og pusset Leca-murer.

På spørsmål om hvilke Leca-produkter hun har brukt, svarer hun: U-blokk og vanlig Leca 20 cm til alle murer, vannspeil, hagestuen og garasje. Hun har pusset det hele med Weber-puss.