close-pop-up.svg
Orkanen Dagmar raserte flere mål skog og åpnet for mange boligtomter på Råholt. På den høyeste er det bygget et hus med linjelekker fasade.
Byggeprosjekt
Nordisk Facade
Byggeår
2019
Utførende
Vestlandshus Gusterud Bygg AS

På toppen av Sagmoen på Råholt kneiser en hvitpusset funkisvilla. Noen kilometer unna blinker Hurdalsjøen og Andelva i sola, omgitt av tilsynelatende endeløs granskog. Uansett hvilken vinkel du ser huset fra, er linjene snorrette og knivskarpe. Store vindusflater gir lys og utsikt.

– Det er de rette linjene som tiltaler meg. Det ser så ryddig og pent ut, sier Wenche Nilsson. Hun og mannen Rune gleder seg til å flytte inn i drømmehuset.

weber-ventiguard-funkis-fasade-1.jpg
Wenche og Rune Nilsson utenfor sitt nye hjem med hvitpusset fasade.

Rette linjer overalt

Funksjonalismen som arkitektonisk retning slo gjennom i 1920-årene. Prinsippet er at form følger funksjon – funkishus er blottet for unødvendig dekor og stilelementer. Stilen preges av et forenklet formspråk med store flater, rette linjer og geometriske former.

weber-ventiguard-funkis-fasade-3.jpg
Funksjonalismen kjennetegnes av snorrette linjer.

– Jeg vil ikke ha så mye pyntegjenstander. Her er også trappene lagt i eget rom, så uttrykket blir enda renere. Dessuten blir det deilig å slippe så mye vedlikehold, sier Wenche.

Vedlikeholdsvennlig fasade

Linjene på huset er fremhevet av Weber VentiGuard fasadesystem. Med dette systemet er det enkelt å få knivskarpe linjer og vinkler, samtidig som det gir best mulig fuktsikring av konstruksjonen.

– Weber VentiGuard gir et varmere hus med bedre klimakontroll. Dessuten er det tilnærmet vedlikeholdsfritt. Fasaden trenger bare å vaskes, forteller Stein Borgen, KAM Bolig hos Weber Norge. Han humrer litt.

– Du trenger ikke å tenke på noe annet enn vindusvasken, Wenche!

weber-ventiguard-funkis-fasade-5.jpg
Fasadesystemet Weber VentiGuard er enkelt å montere og vedlikeholde.

To hus tett i tett

Det er ikke bare Wenche og Rune som får en lekker funkisbolig på Sagmoen. Også huset like bortenfor bygges i samme stil, med samme fasadesystem. Weber VentiGuard er enkel å kombinere med andre fasadeløsninger, noe entreprenøren har gjort. Den slagregntette fasaden med gjennomfarget murpuss brytes med trekledning og fasadestein.

– Den kombinasjonen har gjort huset veldig stilig. Dette er to flotte, kreative bygg med noen deilige rette linjer. Skikkelige hjem for fremtiden og boliger vi er stolte av å ha vært med på å skape, sier Kjetil Bjørge i Vestlandshus Gusterud Bygg AS.

weber-ventiguard-funkis-fasade-6.jpg
Når solen ikke skinner, er fasadesystemet VentiGuard uansett slagregntett. Noen steinkast unna Nilssons hus, bygges det en annet hus med samme fasadesystem.

De har tegnet huset i nært samarbeid med kunden. Målet har vært å bygge drømmehuset, med de rette funkiselementene kombinert med moderne materialer, høy kvalitet og lang varighet.

– Lett å få rette linjer

Miralem Sundo er bas hos Nordisk Facade og har vært på å montere Weber Ventiguard på begge funkishusene.

weber-ventiguard-funkis-fasade-4.jpg
Fasadeløsningen Weber VentiGuard bidrar til å fremheve funkisarkitekturen.

– Det er veldig lett å få skarpe, rene linjer med dette produktet. Fasaden blir pen og holdbar. Det er dessuten fint for ryggene våre. Det er ikke så tungt å jobbe med som noen av de andre alternativene, sier Sundo.

 

Ønsker du mer informasjon, ta kontakt: