Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Slik var det nettopp i kvartal X – altså nummer 10 på Torshov i Oslo. Der kan en bygård fra tidlig 1920-tallet nå puste lettet ut etter full rehabilitering av fasaden.
– Det er klart at når man ser på det håndverket som er utført på den tida, skal en være stolt og kry av at en får lov til å være med å rehabilitere det, sier daglig leder Knut Guttorm i firmaet sitt Murmester Guttorm.
Med 8-10 mann i sving daglig i halvannet år, ble nær 10.000 kvadratmeter rehabilitert, både sameiets fasade ut mot bydelen og fasaden inni bygårdsrommet.
Alle de fire bygårdene er bygget med bærende teglverk som i utgangspunktet ble slemmet.
– Opp gjennom årene har det blitt klint på mye feil maling på byggene. Det var tette malinger som gjorde at teglsteinsmurene ikke fikk puste. Da blir all restfukt værende inni muren og det skjer en kjemisk prosess så teglsteinen blir ødelagt, forklarer Guttorm.
Tydelige forsåpete teglsteinsfuger kom derfor til syne da maling og puss ble fjernet. De var våte og hadde fått en glatt, såpeaktig hinne. Solveggene med høyere varme på dagtid og frostspreng om nettene hadde fått blitt tæret ekstra på.
Guttorm forklarer hvordan jobben ble utført steg for steg:
– Det var mye skadde fuger, nesten halvparten av tida gikk til utkrassing og refuging. Fugene fikk også påkjenning av den kjemiske malingsfjerningen i høytrykksspyler, forteller Guttorm
Da murgårdene ble bygget, var det vanlig med bredere vinduer enn i dag, og det ble lagt jernbjelker for ekstra bæring. Rusten ble fjernet og jernet ble deretter behandlet for å stanse korrosjonen. Siden Weber-pussen var sprøytbar, investerte firmaet i en pumpe for grovpuss.
Guttorm tok svennebrevet sitt i 1977 og har lang erfaring i bransjen. Sammen med andre frittstående murmestere er han medlem av Håndverksmur, og viser til at de har gode avtaler med Weber.
– Utførende entreprenør må spille på lag med leverandører og leverandører må spille på lag med entreprenør. En må lytte og ikke være bastant. Først da blir resultatet bra, mener han.
Da han fikk oppdraget ringte han Weber, som stilte med to – en ingeniør og én murmester/selger på befaring. Der fant de tre raskt ut at det i noen områder var blandet litt sement i slemmingen, noe som gjorde at ren kalkmørtel ikke var egnet. Valget falt i stedet på weber Grunnpuss KC, weberbase Grovpuss (én type til sokkel og én til øvrig fasade), samt weber silco paint og weberton silikatmaling.
– Vi har brukt Weber i hele kvartalet, både mørtel og maling. Vi er fornøyde med produktene i Torshov-kvartalet fordi det rett og slett var det rette valget. Det var effektivt å påføre og materialene kom i tide under hele prosjektet. Det var bare å ringe hvis jeg trengte teknisk rådgivning. Vi har et godt samarbeid med Weber, konkluderer murmester og daglig leder Knut Guttorm.