close-pop-up.svg
Når 5000 kvadratmeter tegl mures, er det viktig å bruke riktig mørtel. Eufemia-bygget fikk spesialtilpasset mørtelen til fasaden.
Byggeprosjekt
Vedal Entreprenør AS
Utførende
Oslo Tegl & Puss AS

Står du utenfor resepsjonen på det nye kontorbygget Eufemia i Dronning Eufemias gate og vender nesa opp, ser du åtte etasjer dekket av teglsten fra Randers Tegl. Det er en langtegl. Den er dobbelt så lang som vanlig og har litt lavere høyde. Nederst på veggen sitter prefabrikkerte teglbjelker som gir inntrykk av at fasaden nærmest svever. Videre oppover har Oslo Tegl & Puss AS lagt stein på stein.

Eufemia_barcode_moertel2.jpg
Eufemias teglfasade glir rett inn i Barcode.

– Fasaden er murt i viltforband for at det ikke skal bli gjentagende siktelinjer. All tegl på utvendige hjørner er spesialtilpasset, forteller Per Berge, daglig leder og murmester hos Oslo Tegl & Puss AS.

Spesialtilpasset mørtel

Mørtelen Weber har levert, er en spesialtilpasset versjon av webermix M5 farget murmørtel, FM-1145. Rådgivende ingeniør for prosjektet stilte krav til typegodkjenning av mørtelen på grunn av byggets kompleksitet – det er høyt og med mange vinduer.

– Vi tilbyr ofte slike tester for at kunden skal være helt trygg på at vi bruker de rette materialene. Weber er veldig på tilbudssiden når vi ber om testing av skjærfasthet mellom deres produkter og andre materialer, forteller Berge.

Eufemia_barcode_moertel1.jpg
Per-Stian Olsen i Weber (t.v.) viser frem det fine murarbeidet daglig leder og murmester Per Berge i Oslo Tegl & Puss AS har utført.

I dette tilfellet resulterte testene i at det ble valgt et annet produkt enn først planlagt.

– Da vi testet skjærfastheten så vi at vi kunne gjøre tilpasninger for å få et enda bedre samspill mellom mørtel og tegl. Da gjorde vi det for å sikre optimal kvalitet og trygghet i leveransen. Vi liker godt å jobbe innovativt på den måten, forteller Per Stian Olsen, KAM for fasade/vegg hos Weber.

Trang byggeplass i lekkert strøk

Bjørvika i Oslo er i ferd med å bli et eksklusivt strøk. Operaen, Det nye Munch-museet, Deichmanske og en rekke store konsulentselskaper og banker gjør området attraktivt for både kunstelskere og dresskledde med stresskoffert. Men utfartsårer, byggeplasser, trange bakgårder og et yrende byliv gjør arbeidet utfordrende.

Eufemia_barcode_moertel4.jpg
Midt i bildet ser du Eufemia med sin trekantede arkitektur.

– Det er 750 tonn tegl på fasaden, murt med rundt 350 tonn mørtel. Alt av materialer ble levert i trange tidsluker. Derfor er vi veldig glade for at Weber alltid kom til rett tid, og at de kaster seg rundt for å hjelpe til hvis det skulle skje noe uforutsett. Vi er veldig fornøyd med samarbeidet med dem, fastslår Berge.

Bak hele fasaden ligger det et lag Glava Murplate 32, spesialtilpasset for varme- lyd- og brannisolering.