close-pop-up.svg
Vi får veldig gode tilbakemeldinger på fargevalgene, forteller utbygger Tom Kolberg i Mako-Invest AS om det nye nabolaget de bygger i Nygårdslia i Indre Østfold.
Flere tar nå til orde for mer fargerike fasader og mindre monoton arkitektur. Utbygger Mako-Invest AS og utførende Byggservice Askim AS har tatt grep for å lage byggeprosjekter som skiller seg ut - med gjennomfarget murpuss fra Weber.

Nye fargepaletter til byene


Kine Angelo er førsteamanuensis ved Institutt for arkitektur og teknologi på NTNU, med 20 års ekspertise innen fargesetting i arkitektonisk kontekst. De siste årene har hun vært involvert i utviklingen av fargeveiledere for blant annet Trondheim og Oslo, samt nettopp Askim.

— Askim hadde sin storhetstid som industriby. Ettersom byen endres, ønsket Askims byarkitekt Therese Øijord Rustad å få på plass en estetisk veileder for byen, forteller Angelo.

Den nye fargepaletten gjenspeiler byens historie og skal også gi grunnlag for videre utvikling fremover.

– De siste årene har vi sett et økende engasjement rundt fargebruk i byer.

(Kine Angelo, førsteamanuensis ved Institutt for arkitektur og teknologi på NTNU)

– De siste årene har vi sett et økende engasjement rundt fargebruk i byer. Dette henger sammen med at byer og tettsteder opplever en enorm vekst og vi ser mer fortetting overalt. Det gjør også at vi i større grad utsettes for disse grå, monotone bygningene enn før. Dermed oppstår behovet for å lage noen regler som kan sikre bedre samspill mellom nytt og gammelt.

Bruker utradisjonelle farger på murfasadene

I Nygårdslia i Indre Østfold står byggherre Mako-Invest AS og utførende entreprenør Byggservice Askim AS bak et nytt og spennende nabolag. Her oppføres fem eneboliger, tre blokker og seks lavblokker. Alle i farger som sklir rett inn i Askims nye fargepalett, med sine dempede og varme toner.

Murfasadene i farger vekker oppsikt

— Jeg synes det er gøy med prosjekter som skiller seg litt ut. Vi får veldig gode tilbakemeldinger på fargevalgene, og jeg synes det frisker opp hele området! forteller daglig leder i Mako-Invest, Tom Kolberg.  

Kolberg håper flere vil la seg inspirere. Ikke bare med tanke på fargene, de nye boligene har nemlig fasader i gjennomfarget murpuss i stedet for tradisjonell murmaling.

— Vi er veldig fornøyde med produktene fra Weber. Særlig sluttpussen er enkel å bruke, og resultatet blir veldig bra. I Nygårdslia har vi valgt en sluttpuss med 1,5 mm sandkorn. Det gir en litt ru overflate og et spennende uttrykk.

Eksklusivt uttrykk med gjennomfarget murpuss

Weber-farget-murfasade_3.jpg

— I Askim har de benyttet sluttpussen Topdry render. Dette er en miljøvennlig murpuss som ikke inneholder noen utvaskbare biosider. I tillegg har den en tørrere overflate som gjør at den suger til seg og «magasinerer» regn og fukt, før den slipper fukten ut igjen, forteller prosjektselger for fasade i Weber, Mathias Tangen. 

Siden veggene tørker opp raskere, minimerer dette risikoen for begroing. Men som med de aller fleste overflater, bør du vaske over fasaden innimellom. Det sikrer lang levetid på ytterveggene.

— Fasader med gjennomfarget murpuss er også estetisk mer spennende. Her får du en ekstra solid overflate med en eksklusiv struktur du ikke får med en vanlig murmaling.

Den gjennomfargede sluttpussen er tilgjengelig i hele 99 standardfarger.

— Vi opplever at det dekker de fleste behov. Men hvis noen ønsker seg en farge vi ikke har i sortimentet, får vi blandet opp det også, forsikrer Tangen.

Fargerik arkitektur har flere funksjoner

Ifølge Angelo, er fargerik arkitektur nødvendig av flere grunner enn det estetiske.

— På den ene siden handler det om å se godt og universell utforming, som det har vært mye fokus på innendørs. Men hva skjer når alt blir grått og vi visker ut alle kontrastene utendørs? I tillegg bor vi såpass langt mot nord hvor det store deler av året er lite dagslys. Øynene våre blir understimulerte av nyanser i en homogen fargeskala, og vi skaper oss opplevelse av enda flere gråværsdager.

Fargene påvirker humøret vårt, og de aller fleste kan kjenne seg igjen i at vi føler oss bedre når sola skinner og naturens farger er i full fargeprakt. Det samme kan sies om fargene på byggene vi omgir oss med.

Kombiner farget murfasade med andre materialer

For de som synes det er litt voldsomt å dekke hele huset i en utradisjonell farge, er det fullt mulig å kombinere gjennomfarget murpuss med andre materialer.

— På blokkfasadene har vi kombinert murpuss og treverk. Det ble også veldig fint. Webers murpuss er et kjempebra produkt, og vi opplever at leverandøren er flinke til å følge opp og holder det de lover, forteller daglig leder i Byggservice Askim AS, Terje Mathiassen.

Selv om den gjennomfargede murpussen er enkel å jobbe med, har Mathiassen likevel et godt tips til de som blir inspirerte.

— Når siste sluttpussen skal på, er det viktig å være nok folk på jobb siden hele fasaden må tas i en operasjon. Da unngår du skiller og får et veldig godt resultat som lever lenge.