close-pop-up.svg
Murhuset fra 1780-årene er totalrenovert og fasaden pusset på nytt. Ved rehabilitering av gamle hus er det viktig å bruke riktige materialer. Her er det brukt hydraulisk kalkmørtel.
– Man føler jo en plikt til å ta vare på gamle hus som dette, forteller Trude Dehlen om sitt teglsteinshus fra 1780-tallet.
Byggeprosjekt
BYGGHERRE: Trude Dehlen
Utførende
MURARBEID: Byggnor
Produktgruppe
Mørtel og fasade

Murvillaen som ligger på Gamle Skjetten i Skedsmo kommune er bygget med tegl fra gårdens eget teglverk. I området var det tidligere stor teglproduksjon.

– Det var ganske nedslitt her, særlig utendørs. Innvendig var det gjort mye arbeid allerede, men vi bestemte oss for å pusse opp og restaurere fasaden, forteller Trude Dehlen som i dag bor i huset. Da bygget i sin tid ble reist på 1780-tallet var det under Grinda gård i Skedsmo. Siden da har huset hatt mange beboere, blant annet har huset vært pensjonat for lærerinner som virket i området.

– Vi hadde lyst på et hus som trengte litt omsorg og stell da vi flyttet hit i 2014. We gjøre ting selv, sier hun.

Vi hadde lyst på et hus som trengte litt omsorg og stell da vi flyttet hit i 2014. Det er morsomt å jobbe med gamle hus.

Trude Dehlen

Kalkmørtel med hamp

Før de begynte måtte all den gamle malingen på huset fjernes. På deler av fasaden kunne pussen beholdes, men på resten huset måtte den gamle kalkmørtelen som var blandet med hamp, pigges ned. – Fasaden ble flekkreparert med både kalkmørtel og ny finpuss før del ble malt. Selve pussen ble gjort på sommeren for å sikre best mulige herdebetingelser, forteller Dehlen.

Ved rehabilitering av gamle murhus er det viktig at det brukes riktige materialer. Feil materialer kan føre til at fasaden må rehabiliteres igjen ganske raskt. – Det er viktig at man respekterer byggets alder og eksisterende materialbruk når man skal rehabilitere gamle hus. Kalkmørtler sikrer at fuktighet slipper ut og samvirker med murverket som i gamle hus som opprinnelig er murt med kalk, sier Camilla Dhelie, tidligere salgssjef på fasade og vegg i Weber. Hun forteller at kalkmørtler har vist seg å være like gode og ha like lang levetid som moderne pussmørtler som inneholder sement. – Huseiere skal ikke være redd for å bruke kalkmørtler. Utført og brukt riktig blir kalkmørtler like bra og bedre på gamle hus, sier Dhelie.

Spesialblandet

På slutten av 1800-tallet fikk huset et tilbygg i tre i sveitserstil. Også denne delen av huset er pusset opp og ført tilbake til gammelt utseende. – Jeg spesialblandet kontrastfargen på fasaden slik at den passet den originale linoljemalingen som var brukt på vinduene, forteller huseier Dehlen.