close-pop-up.svg
Murerne i Veidekke måtte ta i bruk gamle teknikker da fasaden skulle rehabiliteres.
Flotte Fyrstikkalleen skole i Oslo er delvis bygget i den gamle fabrikken til Nitedals tændstikker.
Byggeprosjekt
Fyrstikkalleen skole i Oslo
Utførende
Byggherre: Undervisningsbygg Oslo KF - Hovedentreprenør: Veidekke Entreprenør AS - Murarbeid: Veidekke Entreprenør AS - Arkitekt: Arkitektkontoret GASA AS
Produktgruppe
Leca blokker , Mørtel og fasade

Bygget var nominert til Statens byggeskikkpris for 2010. Sigmund Lillejordet og Lars Molde fra Veidekke Entreprenør AS er fornøyd med resultatet på Fyrstikkalleen skole i Oslo. Bygget var nominert til Statens byggeskikkpris for 2010. Murerne i Veidekke måtte ta i bruk gamle teknikker da fasaden skulle rehabiliteres. Blant annet ble det murt opp nye buer, gesimser og vindusbrett der hvor det tidligere hadde vært garasjeporter. Fyrstikkalleen skole er en moderne skole med både ungdomsskole og videregående klassetrinn.
Den gamle fabrikkbygningen er totaloverhalt
Det er lagt stor innsats i å beholde det opprinnelige uttrykket i den gamle fasaden. Taket måtte byttes og fasaden var i dårlig forfatning etter mange års forfall.

Store deler av fasaden ble sandblåst med marmor og mye av spekkingen løsnet. Mange av gesimsene måtte også plukkes ned og mures opp på nytt, forteller driftsleder Sigmund Lillejordet og murmester Lars Molde i Veidekke Entreprenør AS. I tillegg til etterspekking av teglsteinen ble flere garasjeporter murt igjen med gammel stein fra de gamle byggene som ble revet.

AnyConv.com__Murerne i Veidekke måtte ta i bruk gamle teknikker da fasaden skulle rehabiliteres..jpg

Håndverkerne våre har laget bueformer etter de eksisterende buene rundt vinduene. Det er brukt mange gode, gamle murerteknikker på denne jobben, forteller Molde. Veidekke var hovedentreprenør og mureravdelingen har gjort alt murarbeidet på skolen. Skolen åpnet og ble tatt i bruk ved skolestart i fjor høst etter en intens byggeperiode på halvannet år.

28 meter pipe

Midt mellom den gamle og den nye fasaden på skolen står den gamle fabrikkpipen. Pipen er opprinnelig murt i teglstein, og ble under byggingen av skolen pusset med Weber.base 261 Fiberpuss.

  • Vi har hatt god hjelp fra Leca/ Weber til å finne forskjellige løsninger underveis i prosessen. Som vanlig på gamle bygg må man finne gode og varige løsninger underveis og få varene raskt levert. Det har fungert veldig bra, forteller Lillejordet og Molde. Innvendig er flere vegger sekkeskurt for å beholde overflaten i teglsteinene, men samtidig gi et lysere rom. I mange av rommene var siget i gulvet så stort at de måtte jevnes ut.

Flerbrukshall

Skolen er den første i landet som er bygget som en ungdoms- og videregående skole. Det har gitt store muligheter for flekisibilitet. Under den store skolegården er det bygget en flerbrukshall med garderober i flere etasjer.

I flerbrukshallen er alle innervegger og garderobeanlegg murt opp med Leca blokker og pusset før flislegging.

Lars Molde

Murmester i Veidekke Entreprenør AS.