close-pop-up.svg
Voksenhagen – ett av de mest prestisjefylte OBOS -prosjektene på mange år.
Voksenhagen er ett av de mest prestisjefylte OBOS-prosjektene på mange år, som OBOS selv kaller «en funkisidyll ved foten av Holmenkollåsen».
Byggeprosjekt
Byggherre: OBOS Nye Hjem AS
Utførende
Murarbeid: Mjøndalen mur og puss AS
Produktgruppe
Leca

50 rekkehus i mur, med takterrasse i grønne omgivelser, utgjør Voksenhagen. Boligområdet skal være «et bilfritt paradis for barnefamilier som er glad i friluftsliv og vil bo nærme skoler og barnehager».Da OBOS skulle prosjektere boligene på Voksenhagen i Oslo, var valget av mur viktig.

– Kjøperne vil ha murhus, både fordi det er lite vedlikehold og fordi murhus oppnår høyere priser, sier megler Hilde Larsen Menevse i Obos eiendomsmeglere Prosjektsalg AS.
Området består moderne småhus i rekke, tegnet av arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb. Husene er murhus, oppført i pusset Leca Isoblokk, som gir sunne og energivennlige hus, høy brannsikkerhet og lave vedlikeholdskostnader. Akkurat slik folk vil ha det.

Gikk for et moderne uttrykk

Tomten hadde gjennom mange år vært vurdert brukt til alt fra parkeringshus, svømmehall og boligblokker. Til slutt bestemte OBOS Nye hjem at tomten skulle brukes til småhus i rekke – og det var ingen tilfeldighet at de valgte å bygge eneboligene i mur.

– Vi så på boligområder som Gullkroken og Giskehagen i Oslo hvor denne typen boliger hadde vært veldig vellykket. Da vi begynte å jobbe med dette ønsket vi å gjøre det samme med denne tomten, forteller prosjektutvikler Hans Dahl. Tomtens helning og fasong gjorde at det ville bli lettere å få til bebyggelsen i mur enn i tre.

– Vi ønsket et moderne uttrykk på husene, da blir det også stramme linjer og vinkler. Det er enklere å få pent og varig når det bygges i mur, forklarer Dahl.

Murhus er mangelvare i Norge

– Vi har liten tradisjon for murhus i Norge, men når kundene blir spurt er det gjerne det de ønsker. Den litt høyere byggekostnaden oppveies av at murhusene krever veldig lite vedlikehold, sier megler Hanne Larsen Menevse.

Boligene ble lagt ut for salg i to omganger. Begge ganger ble alle husene solgt meget raskt, selv om kjøperne kun hadde tegninger å forholde seg til.

– Murhus er ettertraktet i eiendomsmarkedet. Kjøperne er opptatt av at det er brannsikkert med mur når husene ligger så tett, og at det er lite vedlikehold. Særlig for barnefamilier er det viktig, sier megleren. Hun mener det også er positivt for et eventuelt videresalg av boligene at de er bygget i mur.

– Murhus er mangelvare. Det er flere som vil ha murhus enn det som er tilgjengelig i markedet. Derfor oppnår murhus ofte høyere priser enn tilsvarende boliger i samme område, sier Larsen Menevse.

Påkostet prosjekt

Husene i Voksenhagen har et gjennomsnittlig areal på 140 kvadratmeter og en snittpris på 6,3 millioner kroner. Hele området skal være bilfritt og har fått felles underjordisk garasjeanlegg.

– Selv om murhus er litt dyrere når de oppføres, valgte vi mur og tunge konstruksjoner. Noe av det vi solgte på var at de ikke trengte å gjøre noe på 15-20 år, sier Carl Christian Birkeland, prosjektleder i OBOS Nye Hjem.

Området er organisert som et tradisjonelt borettslag, og det var viktig å holde de antatte vedlikeholdskostnadene lave de første årene. Borettslaget har også felles anlegg for varmtvann og gulvvarme.

– Det er boret 14 brønner, som er opptil 200 meter dype, for å varme opp vannet som alle enhetene bruker. Det er miljøvennlig og energivennlig. De nye Leca Isoblokk 35 gir oss i tillegg en U-verdi som gjør at boligene her får energiklasse B, forteller han.

Kjøperne vil ha murhus, både fordi det er lite vedlikehold og fordi murhus oppnår høyere priser.

Hilde Larsen Menevse i Obos eiendomsmeglere Prosjektsalg AS:

Megler

Prosjektutvikler Hans Dahl, OBOS:

«Vi ønsket et moderne uttrykk på husene, da blir det også stramme linjer og vinkler som er enklere å få pent og varig når det bygges i mur.»

Carl Christian Birkeland, prosjektleder i OBOS Nye Hjem:

«Selv om murhus er litt dyrere når de oppføres, valgte vi mur og tunge konstruksjoner. Noe av det vi solgte på var at de ikke trengte å gjøre noe på 15-20 år»

Sivilarkitekt Jeanette Wikström i Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb AS:

«Bruken av Leca Isoblokk har også gjort at husene vil tilfredsstille OBOS sine krav til u-verdi. Husene tilfredsstiller energiklasse B.»

Prosjektinformasjon

Arkitekt: Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb AS ved sivilarkitekt Kari Nissen Brodtkorb, faglig ansvarlig og sivilarkitekt, Jeanette Wikström, saksbehandler

  • Byggherre: OBOS Nye Hjem AS
  • Murarbeid: Mjøndalen mur og puss AS
  • Konsulent: Multiconsult AS
  • Totalentreprenør: Skanska Norge AS
  • Rådgivende ingeniør: Sivilingeniørene Haug og Blom-Bakke AS v/ Richard Kjenslie Aas
  • Tilleggsinformasjon: Artikkel fra bladet Mur+Betong
  • Leca-produkter: Leca Isoblokk 35 cm, Leca Overdekningsbjelke 39 cm, Leca Finblokk, Leca Venti Pipe
  • Weber-produkter: Weber Fiberpussystem