close-pop-up.svg
Gulvet er viktig for hvordan rom og interiør oppfattes. Da Polestar innredet sitt showrom i Oslo, falt valget på Weber designgulv.

Polestar selger biler på en ny måte, hvor selve kjøpsprosessen skjer i form av nettbestilling. I showrommet i Oslo skal kunden komme inn i en avslappet atmosfære.

Vegger og gulv skal være med på å fremheve det som står på gulvet og henger på veggene. Slik inspirerer flatene til å bli kjent med bilen, teknikken og de ulike konfigurasjonsmulighetene.

Mohammad Asif Rana, som er Space Manager, er tydelig på at gulvets viktigste rolle er at det ikke skal stjele oppmerksomhet.

– Det skal være som å komme inn i et galleri. Hadde vi lagt et marmorgulv i stedet, ville det ha tatt oppmerksomhet på en helt annen måte. Her er det i stedet helt «cleant» og sømløst. Det bryter ingen steder, sier Rana.

Hvert eneste gulv er unikt

Gulvet som arkitekten valgte er Weber Designgulv, som til forveksling kan minne om et slipt betonggulv. I virkeligheten er et flytende gulv bygget opp av en gulvsparkel med et toppsjikt på rundt ti millimeter. 

Mohammad Asif Rana i Polestar og Odd Martinsen i Re Multigulv er begge fornøyde med gulvet. Foto: Delta V

Weber Designgulv kan leveres i tolv ulike farger, men det endelige resultatet avhenger også av temperatur og luftfuktighet, slik at hvert gulv vil bli helt unikt, får vi høre fra gulventreprenøren.

Utseende påvirkes av tørketid og utlufting

— Her var fargevalget inspirert av et annet prosjekt, så fikk vi i oppgave å treffe på den fargen. Gulvet vil se litt annerledes ut om det legges midt på sommeren når det er veldig varmt eller på vinteren, sier Odd Martinsen i Re Multigulv.

Tørketid og utlufting vil nemlig påvirke utseendet, hvilket også betyr at resultatet blir litt forskjellig om det legges en solfylt eller en regntung sommerdag. En annen variabel er konsistensen som gulvleggeren velger på massen fra pumpebilen.

— Hvis jeg skrur ned vannmengden litt for å få fram litt mer liv i gulvet, flyter samtidig massen litt annerledes. Dette er veldig erfaringsbasert. Det som er så unikt med disse gulvene, er at selv om basen er den samme, så blir ikke to gulv kliss like. 

Sjatteringene i gulvet er leggespor etter slangen som pumper massen utover, og resultatet er avhengig av erfaring og god planlegging. Foto: Delta V

Også sjatteringene i gulvet er avhengig av hvordan gulvleggeren planlegger utpumpingen av massen. Martinsen forklarer hvordan han har beveget seg med slangen fra innerst i lokalet, rundt hjørner og mot døra, uten at sjatteringene plutselig endrer retning, noe Rana er begeistret for:

– Det er et helt spesielt og helhetlig utseende, hvor det ikke er tydelig hvor det begynner eller slutter, sier han.

Det er lett å forstå hvorfor Designgulv kun legges av Weber-sertifiserte gulventreprenører, for dette er håndverk, der tett samarbeid mellom entreprenør og arkitekt gir unike gulv.

– Vi tar en rekke forholdsregler når denne typen gulv legges. Ingen andre får lov til å være i lokalet, vi skrur av ventilasjon, og noen ganger må vi dekke til vinduer for å unngå at sterkt sollys påvirker pigmenteringen i tørkefasen, sier Martinsen.

Mer behagelig å gå på enn betong

Selv om Weber Designgulv kan minne om et betonggulv, er det mye mer elastisk og dermed mer behagelig å gå på. Det gjør arbeidshverdagen til Rana bedre.

Weber Designgulv er også brukt i trappen. Her har Re Multigulv støpt plater som er limt på underliggende trappekonstruksjon. Foto: Delta V

– Jeg har jobbet mye på betonggulv tidligere, og det merker du godt i knærne. Men akkurat hvordan dette gulvet er å jobbe på har jeg faktisk aldri tenkt på, og det er jo en god ting, sier Rana.

Martinsen bekrefter at de får mange tilbakemeldinger om at gulvet er godt å gå på sammenlignet med beinharde betonggulv eller fliser. Det er grunnen til at Weber Designgulv velges i alt fra leiligheter, eneboliger og kjellerstuer til kontor- og butikklokaler. Gulvet passer med mange forskjellige interiørstiler.

For å sette prikken over i-en, og for å sørge for et helhetlig uttrykk, ble også trappen i Polestars lokale laget med Weber Designgulv. Her støpte gulventreprenøren trinn og opptrinn i plater, som etterpå ble limt på underliggende trappekonstruksjon. 

Enkelt å vedlikeholde, raskt å friske opp

Gulvet bidrar til en følelse av å komme inn i et galleri, og skal framheve bilene som er utstilt, sier Mohammad Asif Rana i Polestar. Foto: Delta V

For Polestar Space i Oslo er det også viktig at gulvet tåler all trafikken av besøkende som kommer innom. Gulvet vaskes daglig, men det er viktig at det ikke ser skittent ut selv om kundene kommer inn med snøslaps og skitt på skoene i løpet av dagen. 

– Siden det er så «cleant» og stilrent her, er veldig mange kunder nøye med å tørke av skoene på dørmatten, men noe dras selvfølgelig med inn. Likevel ser det aldri skittent ut, og gulvet ser ut til å kamuflere det godt, sier Rana.

Gulvet er også forseglet, slik at vedlikeholdet er veldig enkelt. Weber Designgulv er derfor robust og holder lenge. I miljøer der gulvet utsettes for høy trafikk og slitasje, kan det raskt og enkelt få en oppfriskning for å gjenopprette det opprinnelige utseendet.

– Da kjører vi over med en tørrpad som rubber overflaten, før vi støvsuger og legger to lag med ny halvblank lakk. Det kan vi gjøre en søndag eller en langhelg når lokalet er tomt, så er det klart til neste åpningsdag, avslutter Martinsen.