close-pop-up.svg
Nye Domus Juridica er et moderne universitetsbygg med teglfasade. Steinene og mørtelen bidrar sterkt til å fremheve jusstudentenes nye base i Oslo.
Byggeprosjekt
Nye Domus Juridica i Kristian Augusts gate 15.-17. Oslo
Byggeår
2017–2020
Utførende
Veidekke

Vinteren 2020 kunne de 21.000 kvadratmetrene på Tullinløkka i Oslo sentrum inntas. Nye Domus Juridica er bygd opp av teglstein og rommer alt de rundt 3.400 jusstudentene og 210 ansatte trenger - både nå og i lang fremtid. Søylene er designet med spesialformede teglsteiner. 

Vi arkitekter ønsket oss en rød mørtel, både for å få et jevnere uttrykk i fasaden generelt, men det var også viktig å ha en mørtel som spilte på lag i muringen av søylene i frontfasaden.

Torkel Njå

Mad arkitekter

Arkitektene ønsket seg rød mørtel

– Steinen ble valgt ut fra kvalitet og at bygget skulle spille sammen med de øvrige byggene rundt Tullinløkka; Kulturhistorisk museum og Nasjonalgalleriet, forteller arkitekt Torkel Njå i Mad arkitekter. Det var de som vant jobben med å tegne bygget.

– Vi arkitekter ønsket oss en rød mørtel, både for å få et jevnere uttrykk i fasaden generelt, men det var også viktig å ha en mørtel som spilte på lag i muringen av søylene i frontfasaden. Flere farger og typer ble prøvd ut i prosessen, og valget falt til slutt på en rød Weber-mørtel, både ut fra kvalitetshensyn og estetikk. Sluttresultatet taler for seg selv, og både vi og murerene er strålende fornøyd, sier han.

Domus Juridica_WEB_kreditering_Mad arkitekter_Kyrre Sundal-1.jpg
Teglstenene på det splitter nye juridiske fakultetet har historisk preg, er spesialutviklet til Domus Juridica, og brukt i front på søyler, pilastre (flate veggpilarer) og hjørner i passasje. Foto: Kyrre Sundal / Mad arkitekter.

De siste tiden var juridisk fakultet spredt over mange bygg, flere av dem i dårlig stand. Nå er alle samlet under samme tak. 

Rivearbeidene av det gamle ærverdige bygget startet høsten 2016, byggearbeidene kom i gang høsten etterpå og i januar 2020 var nye Domus Juridica klar til å åpnes.

Domus Juridica_WEB_kreditering_Mad arkitekter_Kyrre Sundal-15.jpg
Endelig er alle jusstudenter samlet under samme tak. Foto: Kyrre Sundal / Mad arkitekter.

Flere farger og typer ble prøvd ut i prosessen, og valget falt til slutt på en rød Weber-mørtel, både ut fra kvalitetshensyn og estetikk. Sluttresultatet taler for seg selv, og både vi og murerne er strålende fornøyde!

Torkel Njå

Mad arkitekter

Spesielle søyler

Disse store søylene lener seg først litt utover, før de skifter retning og heller innover igjen mot toppen. Knekkpunktet er gitt forskjellige høyder på hver søyle, og her snur også retningen på teglsteinen. Dette grepet lager spesielle skygger i søylene, og gir hele bygningen en tredimensjonal effekt når du går forbi i Kristian Augusts gate 15.-17. 

For å få frem det spesielle uttrykket i søylene så ble tegltypen Patrimonia Opus også tatt frem i et spesialformat av teglprodusenten Wienerberger.

Domus Juridica_WEB_kreditering_Mad arkitekter_Kyrre Sundal-40.jpg
Fasaden er murt med rød mørtel fra Weber, som forsterker helheten. Foto: Kyrre Sundal / Mad arkitekter.

Farget mørtel

Siden juridisk fakultet ligger mellom kulturhistorisk museum og det tidligere Nasjonalgalleriet var det viktig at det nye Domus Juridica hadde arkitektur og materialer som passet. Det er spesielt søylene som er iøynefallende. 

Innvendig er det valgt lyse og varige materialer, med terrazzogulv og himling i ask.

Nye Domus Juridica strekker seg over ti etasjer pluss en kjeller. Det juridiske fakultetet bruker åtte av etasjene selv for sine studenter, ansatte og forskningsmiljøer.

Omgitt av kunst

Bygget passer perfekt for dagens og morgendagens jusstudier med undervisningsarealer, lesesaler, kollokvierom, bibliotek og kantine i tillegg til nødvendige rom for alle ansatte.  

Kunsten er valgt ut for å utfordre framtidens jurister.

Domus Juridica_WEB_kreditering_Mad arkitekter_Kyrre Sundal-50.jpg
Kunst preger fellesarealene i justudentenes nye bygg. Her Steinar Haga Kristensens veggmaleri; Et samfunnsornament. Foto: Kyrre Sundal / Mad arkitekter.

Fakta om nye Domus Juridica

  • Byggherre: Entra
  • Arkitekt: Mad arkitekter
  • Entreprenører: Veidekke (totalentreprenør), Fjeldheim & Knutsen
  • Leverandører: Tegl: Wienerberger, Mørtel: Weber, Terrazzo: Ellingard/Respo
  • Ferdigstilt: 2020
  • Areal: 21.000 m²
  • Materialer: Teglstein Patrimonia Opus Terca er murt med Webers fargete mørtel i rød FM1144.

 

Domus Juridica_WEB_kreditering_Mad arkitekter_Kyrre Sundal-51.jpg
Atrium med Tiril Hasselknippes kunstverk; Queens of the Tear Duct. Foto: Kyrre Sundal / Mad arkitekter.

(Kilde: Mad arkitekter)

Har du spørsmål om murmørtel? Ta kontakt med