close-pop-up.svg
Kassene som stikker ut fra fasaden er møterom for leietagerne i bygget.
DEG 42 i Oslo har fått møterommene på utsiden. - Det gav noen utfordringer på fasaden med bruk av teglelementer i himlinger, forteller Stian larsen i Rolf Holm Murmester.

Tekst og foto: Gaute B. Iversen
Byggeprosjekt
Bjørvika DEG 42. - Entrepenør: Vedal
Utførende
Rolf Holm AS Murmester
Produktgruppe
Mørtel og fasade

Barcode i Bjørvika i Oslo er snart ferdig med første trinn. De karakteristiske byggene har gitt hovedstaden en ny sjøside. Hvert enkelt bygg har sitt eget uttrykk. Det siste bygget i rekken ligger helt mot øst og kalles DEG 42.

– Det er et ganske spesielt bygg som er formet som et kakestykke. Det er helt smalt i ene enden og bredt i andre. I tillegg er det 42 meter høyt, noe som i seg selv var utfordrende, forteller Stian Larsen, prosjektleder/murmester hos Rolf Holm AS Murmester

Vinklede steiner

Bygget er 42 meter på det høyeste og hele fasaden er forblendet med tegl. I himlinger er det skrudd opp elementer hvor teglsteinen er limt fast (elementer med innstøpte tegl). Slik går det samme materialet igjen over hele fasaden. – Flere av hjørnene er ikke 90 grader. For å få et pent hjørne og slippe mye kapp, fikk vi i stedet brent stener med riktig vinkel, forteller han. Hele fasaden er murt opp med Weber.mix M5 Farget Murmørtel FM 1022 Koksgrå. Fargen er valgt for å harmonere med teglsteinen og gir et mer helhetlig inntrykk.

Mer trykkfast

Fasaden er delvis murt på en sokkel av Leca-blokk. De store høydene gjorde at de nederste tre etasjene er murt med en mer trykkfast mørtel, M10. – Det gjorde at vi får en sterkere fasade som tåler vekt. Samtidig fordeler det vekten på en bedre måte og gir en mer selvbærende fasade, forklarer Larsen. Etter muring er det etterspekket med farget murmørtel for å få samme uttrykket på hele fasaden.

For å få et pent hjem og slippe mye kapp, fikk vi i stedet brent stener med riktig vinkel.

Stian Larsen, Rolf Holm Murmester

Prosjektleder

Kontaktperson

Prosjektsselger Fasade, Weber

Prosjektsselger Fasade, Weber