close-pop-up.svg

Lecavegg og fin murpuss er perfekt for svømmehall og våtrom

Weber
Lett og solid Lecavegg kombinert med tynn murpuss gir god flyt i byggingen av et digert våtrom – nye Ullensaker svømmehall.
Byggeprosjekt
Case: Ullensaker svømmehall
Byggeår
2020
Utførende
Mjøsen Murmesterforretning

Sentralt i Jessheim tar et splitter nytt badeanlegg form. Den trill runde fasaden rommer blant annet boblebad, vannsklier og seks ulike bassenger. Overlevering skjer til jul 2020.

Velger Weber til svømmehaller

Mjøsen Murmesterforretning har spesialisert seg på våtrom og har sørget for svømmehaller til innbyggere blant annet på Beitostølen, Årnes og Moelven. Etter at signalbygget på Gystadmarka i Jessheim står klart, tar murerne fatt på enda et svømmehallprosjekt – denne gang i Hakadal. Det er Weber som gjelder i alle prosjektene. Opp til 15 murere er i gang for Mjøsen Murmesterforretning på Ullensaker svømmehall, og arbeidet er klart til sommeren for deres del.

Weber_Svommehall_Lecavegg_Ullensaker_6259.jpg
Ullensaker svømmehall stikker seg ut, med sirkelformet fasade.

Sverger til lette Lecavegger i våtrom

Lecablokken er en gammel traver på byggeplasser, og lettveggene i kombinasjon med finpuss er en god løsning for innerveggene i Ullensaker svømmehall.

– Lettblokka passer perfekt her. Leca passer best i områder med hard påkjenning fra dusjer, sier Ole Henrik Herheim.

Prosjektlederen i Mjøsen Murmesterforretning mener produktet er det beste valget både for bygget og arbeiderne, og egentlig det eneste alternativet han kan tenke seg.

– Blokka er mye lettere å håndtere for murerne. Det er bra. Dessuten bruker vi mye kortere tid per kvadratmeter på selve monteringa, forklarer han.

Rask og god veggløsning

Blokkene låser seg perfekt i riktig posisjon med not og fjær på fire sider, og kan bygges helt til taket i én operasjon. I stedet for vanlig muring med mørtel og murskje, monteres blokkene med Weber Blokklim og Leca Limkasse, noe som gir mange fordeler.

– Du får eksakte fuger med riktig plassering og riktig tykkelse. Kombinasjonen av tynnere fuger og limkasse gir opp til 90 prosent lavere forbruk av lim sammenliknet med tidligere mørtelforbruk. Dessuten er limkassen robust og enkel å håndtere. Lettblokkene kan også limes med lim på sprayboks, forklarer Christian Sørlundsengen i Weber.

– Det går raskt og belastningen på de ansatte er mindre enn med andre løsninger, forteller prosjektleder Ole Henrik Herheim.

Lettvektsblokkene fra Leca er også suverent enkle når det gjelder føringer.

 – Du trenger ikke bindingsverksvegg, men kan bruke føringene i blokken, forklarer murmesteren. – Vi er veldig godt fornøyde med Weber. Vi er det, sier den sindige prosjektlederen.

Lett med lim

– Vi bruker blokklim. Når vi bygger i høyden står vi mye på stillas. Lim er lett å heise opp. Klart det sparer gutta våre for mye, så arbeiderne liker det veldig godt. Det sparer dem for mye tungt arbeid, understreker Ole Henrik Herheim.

– En liten pose blokklim burde holde til fem kvadrat, skyter Christian Sørlundsengen inn, og peker på en pulverpose.

Han er imponert over det fine arbeidet, og som leverandør glad for at prosjektlederen har valgt et produkt som tar ekstra hensyn til murerne.

Weber_Svommehall_Lecavegg_Ullensaker_6124.jpg
Ole Henrik Herheim (t.h.) i Mjøsen Murmesterforretning sverger til Leca-vegg med finpuss. Christian Sørlundsengen i Weber er enig i at det er et godt valg.

Fin murpuss for HMS

Utenpå Lecaveggen sprøyter mjøsenmurerne finpuss med sprøytemaskin. Igjen et valg de tar mye av hensyn til gutta på gulvet.
 

– Det er raskt og rasjonelt å påføre finpuss. Alternativet er at arbeiderne mine står og påfører dette for hånd med murerskje og stålbrett, sier Ole Henrik Herheim.

Tynnpuss er en innvendig og utvendig puss for tynne sjikt der det ønskes en fin kornstruktur på pussoverflaten. Den brukes som sluttpuss på underlag av sement- og kalk-sementmørtler, og kan også benyttes som innvendig tynnpuss direkte på Lecablokker der det ønskes en enklere puss.
 

Lei en sprøytemaskin av Weber

– Påføring kan skje for hånd, men det beste er sprøyte. På pussede underlag påføres sluttpussen normalt dagen etter grovpussen. Sjikttykkelsen er maks 2 – 5 millimeter, men ikke mer enn det som er nødvendig for å oppnå ønsket struktur. På murverk av lettklinker kan pussen sprøytes eller trekkes direkte på i 2 – 5 millimeter tykkelse. Pussen jevnes ut og skures eller filses til ønsket struktur, forteller prosjektselgeren i Weber.

En ny sprøytemaskin kan være en stor investering for et murerfirma. Derfor leier Weber ut sprøytemaskiner slik at bedriftene kan teste ut i praksis hvordan den fungerer. Det viser seg å være lurt.

– Vi ser at de som velger å leie sprøytemaskin, ender opp med å kjøpe. Ganske enkelt fordi arbeiderne blir så fornøyde, sier Christian Sørlundsengen med et smil.

Weber_Svommehall_Lecavegg_Ullensaker_6055.jpg
– Det viktigste er HMS. Det er for arbeidernes del vi har investert i sprøyta. Det gjør påføringen mye mindre belastende for dem, sier Ole Henrik Herholt i Mjøsen Murmesterforretning.

Overbevist etter demo - avlaster skuldre

Mjøsen Murmesterforretning valgte å gjøre investeringen først som sist.

– Vi vet at finpuss har vært i markedet lenge, men etter en demo hos Weber var vi overbeviste og kjøpte en sprøyte til oss selv. Jeg vil si det er et ansvarlig valg å la arbeiderne bruke sprøyte til pussen i stedet for å gjøre dette manuelt. Det er så mye mindre belastende for skuldrene, sier Ole Henrik Herheim.

Medarbeiderne i Mjøsen Murmesterforretning smiler bekreftende i det de monterer sprøyta. I løpet av noen få minutter er hele veggen dekket med finpuss.

– Produktet er ikke nytt og det er egentlig litt merkelig at ikke flere bruker det. Derfor er det viktig for oss å minne om at du kan leie sprøyte av oss. Ta kontakt med oss for å teste det ut, anbefaler Christian Sørlundsengen i Weber.

Fakta om Ullensaker svømmehall:

Svømmehallen fokuserer på svømmeopplæring og folkehelse:

  • Grunnflate på 3400m2 / BRA 6795m2.
  • Et konkurransebasseng på 25×21 meter.
  • To opplæringsbassenger på 9,6 m×12,5 m, ett med hev- og senk-bunn.
  • Stupebasseng med stupebrett på 1,3 og 5 meter.
  • Aktivitetsbasseng, barnebasseng og familiesklie.
  • To badstuer.
  • To handicapgarderober med egen utgang til basseng.
  • Kiosk med servering i både våt og tørr sone.

Ønsker du mer informasjon, ta kontakt