close-pop-up.svg

Gammel mølle ble totalrehabilitert til moderne leilighetsbygg

Weber
Systemet er gjennomtenkt og komplett. Å pusse fasaden var ikke en veldig stor jobb siden alle produkter og detaljer var tilgjengelig, forteller Bjørn Gjesdal i Murerfirma Gjesdal & Rødberg. De brukte Weber VentiGuard for første gang på den verneverdige mølla. Det gjør de gjerne igjen.
Et verneverdig murbygg skulle rehabiliteres totalt. Murerfirma Gjesdal & Rødberg AS kviet seg for fasadeoppdraget, men valgte å hoppe i det. Det angrer de ikke på.
Byggeprosjekt
Totalrenovert havremølle med byggherre Norgeshus Forus
Utførende
Fasadeentreprenør: Murerfirma Gjesdal & Rødberg AS
Produktgruppe
Mørtel og fasade

Bjørn Gjesdal myser i sol fra blå himmel i et gløtt mellom regntunge skyer, og studerer murfasaden Murerfirma Gjesdal & Rødberg AS rehabiliterte for fem år siden.

– Til ikke å ha blitt vasket på fem år, er denne fasaden bra, konkluderer han.

Han står ved et moderne, lyst leilighetsbygg i Sandnes. Bygget var tidligere Lundens havremølle, før det senere huset et metallstøperi. Etter det ble murbygget stående tomt og forfalt i flere år. Eiendomsselskapet Norgeshus Forus kjøpte det av kommunen og rehabiliterte bygget fra innerst til ytterst, for å bygge åtte leiligheter. En sidebygning i tre ble revet og mølla fikk et nytt tilbygg i plass-støpt betong for heis og trapper, delvis atskilt fra den gamle bygningskroppen fra 1934.

Fakta om prosjektet

  • Totalrenovert havremølle – bærende teglsteinsvegger og den fredede pipa var det eneste som ikke ble revet.
  • Av vernehensyn måtte mølla restaureres med pusset fasade på den gamle teglveggen, og noe treverk.
  • For å etablere bæringer ble noe tegl erstattet med treverk.
  • Utvendig isolert og murpusset med fasadeløsningen Weber VentiGuard, levert av Modena.
  • Fasadeentreprenør: Murerfirma Gjesdal & Rødberg AS
  • Byggherre: Norgeshus Forus
  • Adolf Stangeland eide og drev mølla fra 1898. Driften ble modernisert og utvidet og i 1934 bygde han den tre etasjer høye murbygningen, som skulle huse en helautomatisk mølle.
    Kilde: Jærmuseet

Var skeptisk til fasadeoppdraget

Lundens-Mølle_foer.jpg
Slik så Lundens Mølle ut før oppussingen.

Det er ikke fasadeløsninger Murerfirma Gjesdal og Rødberg AS primært jobber med, men bad og innvendig murarbeid. Gjesdal var derfor litt skeptisk til å ta på seg fasaderehabiliteringen.

– Det viste seg å bli en «no brainer» å bruke den komplette VentiGuard-løsningen, siden vi slapp å finne løsningen selv. Systemet er gjennomtenkt og komplett. Det er en veldig stor fordel for oss som utførende. Det er en trygghet for oss at det er godkjente og gjennomprøvde løsninger og produkter, forteller Gjesdal.

Han ble positivt overrasket over at også ulike profiler fulgte systemet og sørget for robuste, sømløse avslutninger, kanter og hjørner, som i tillegg ble enklere å få pene og rette.

– Vi hadde ikke tatt denne jobben om vi ikke hadde hatt en løsning som Weber leverer her. Det var enkelt å følge systemoppbygningen, og Weber var på ballen med en gang. Svar på det vi lurte på var alltid bare en telefon unna. Vi kunne tatt et slikt oppdrag igjen, sier Gjesdal.

Veggene var rettet i samme operasjon som aquapanel-platene ble montert, så det var bare å gyve løs på pussjobben. Steg for steg løste de prosjektet og forholdt seg til Vestlands-klimaet.

– Vi måtte planlegge i forhold til drittvær, kommenterer han.

Kort tid etter at han drar fra stedet, øser regnet ned over den kremhvite VentiGuard-fasaden.

Det viste seg å bli en «no brainer» å bruke den komplette VentiGuard-løsningen, siden vi slapp å finne løsningen selv. Det er en veldig stor fordel for oss som utførende.

Entreprenør Bjørn Gjesdal med lyst, totaltrehabilitert murbygg i bakgrunnen.

Bjørn Gjesdal

Murerfirma Gjesdal og Rødberg AS

Farge påvirker fasadens temperatur

– Her valgte vi å legge på 3 – 4 prosent farge fordi det øker temperaturen i veggen med noen få prosent. Det gjør at fuktigheten fortere forsvinner fra konstruksjonen, og det blir mindre renner og begroing.

Ordene kommer fra salgssjef Atle Thu i Modena Stangeland, som under rehabiliteringen var Webers mann på prosjektet.

– På skyggesiden vil det komme litt begroing uansett hvilke materialer en bruker, men det er ikke farlig, så lenge det blir fjernet jevnlig. Fem år er nok litt for lenge uten å vaske, kommenterer Thu.

– Problemet i dag

Per Ove Øglænd er medeier i Norgeshus Forus, og valgte fasadeløsningen til prosjektet.

– Vi valgte dette fordi vi vet det er et godkjent system som fungerer. Ikke alle løsninger er like gode. Men med Weber VentiGuard får vi ventilert kledningen på en god måte, konkluderer Øglænd.

Det mener han er enda viktigere nå enn før.

– Problemet i dag, er at folk bruker for lite ventilasjon bak kledningen med originale lekter. Nye krav og tettere hus krever bedre lufting. Fuktdannelsen bak blir ikke luftet tilstrekkelig ut og etter noen år begynner det å råtne bak veggen. Det har vi erfaring med her på Vestlandet, sier Øglænd.

Han viser til flere pågående reklamasjonssaker på Vestlandet som en følge av dette.

– Vi har hus her som er helt råtne etter bare ti år. Lufta står helt stille bak kledningen. Veggen får ikke puste, rett og slett.

– Det bygget har jeg lyst til å bo i

Nils Arne Johnsen har bodd i tredje etasje siden leilighetene var nye.

– Da jeg så tegningene på Facebook, tenkte jeg «det bygget har jeg lyst til å bo i». Det er et signaturbygg i Sandnes. Jeg ventet i ett år før det ble ferdig og jeg kunne flytte inn. Det er helt topp å bo i murhus, sier han.

Da han var 12-14 år, sprang han rundt og lekte rundt den nedlagte mølla. Nå står han på verandaen til en av leilighetene i øverste etasje, der han har bodd i fem år. Som styreleder i sameiet har han god oversikt. Ingenting har blitt gjort med den lyse fasaden i det regntunge vestlandsværet etter ferdigstillelsen.

– Nå etter fem år trengs det å vaskes. I fjor så vi nesten ikke alger. Det har holdt seg bra, konstaterer han.  

Distriktssjef - Agder og Rogaland, Weber

Rune Løvland

Distriktssjef - Agder, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal Sør +47 906 62 567
+

Rune Løvland

Distriktssjef - Agder, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal Sør +47 906 62 567
+