close-pop-up.svg
Fasadebilde Pilestredet 77/79
Pilestredet 77/79 har mottatt Murverksprisen 2020. Boligbygget har arkitektur i verdensklasse, og den fargede murmørtelen er levert av Weber.
Byggeprosjekt
PIlestredet 77/79
Byggeår
2020
Utførende
Mjøndalen mur & puss/ Mur Direkte

– Materialer er som klesplagg, sier arkitekten selv, Reiulf Ramstad.

Det er valgt få materialer, og de som er benyttet er valgt for å være robuste, varige og enkle å vedlikeholde. Prosjektet er kledd med håndbanket, sløret tegl i ulike fargesjatteringer. Sammen med selve muringen og utstrøkne, fylte fuger, gir det fasadene ekstra dybde.

murverksprisenP77-79-2©Reiulf-Ramstad-Arkitekter (1).jpg
Den håndbankede teglsteinen har ulike fargesjatteringer. Fargenyansene i mørtelen (Weber FM 1202 gråhvit) varierer også. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter.

Materialer er som klesplagg.

Reiulf Ramstad. 

Reiulf Ramstad Arkitekter

Løfter frem robuste materialer

Bygget vant frem i en arkitektkonkurranse tilbake i 2015. Arkitektkontoret Reiulf Ramstad Arkitekter er stolte, naturligvis: 

– Vi er stolte og glade for at boligene vi har prosjektert og fulgt til ferdigstillelse, er tildelt Murverksprisen for 2020. 

Pilestredet og Reiulf Ramstad.png
Arkitekt Reiulf Ramstad. Foto: Ivar Kvaal.

Murverksprisen deles ut for fremragende arkitektur i henholdsvis tegl- og blokkmurverk.

Selve utdelingen av Murverksprisen skjedde på Norsk murdag i oktober. Begrunnelsen fra fagjurien var at Pilestredet 77-79 er et godt sammensatt prosjekt med fokus på enkelhet og høy boligkvalitet. "Prosjektet er rikt på arkitektoniske kvaliteter. Det har gjennomarbeidede løsninger som forener tradisjon og innovasjon på en nøye reflektert måte". 

murverksprisenP77-79-6©Reiulf-Ramstad-Arkitekter.jpg
Leilighetene er fordelt på tre bygninger; to med samme utførelse og en større hjørnebygning. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter.

 

Et bærekraftig bygg

– Vi har alltid vært opptatt av bærekraft, sa Reiulf Ramstad selv da han mottok prisen før han understreket hvor viktig byggematerialer og arkitektur er for oss mennesker. 

– Arkitektur er forankret i stedene og folkene som bor der. Byggebransjen er opptatt av materialer. Men det er bare hinner. Det er tette vegger. Men menneskene er i rommene. Materialene er som klesplagg. Arkitektur er de største klærne vi har, mener Ramstad. 

murverksprisenP77-79-1©Reiulf-Ramstad-Arkitekter (1).jpg
– Materialer er som klesplagg, mener arkitekten bak Pilestredet 77/79. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter.

Mellom grønn park og stram byarkitektur

Tomten til Pilestredet 77/79 ligger mellom Majorstuas stramme kvartalstruktur og et område med åpnere park- og villabebyggelse, med Stensparken og Fagerborg kirke som nærmeste nabo.

Omgivelsene er sammensatte med stort spenn i arkitekturhistorien. Her er det store villaer fra rundt 1890, her ligger Fagerborg kirke fra 1903, et industrianlegg fra 1930-tallet,leiegårder fra 20- og 30-tallet, i tillegg til nyere bebyggelse.

Pilestredet 77/79
Pilestredet 77/79 har store karnapper og felt med flettverksmuring. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter.

Den største bygningen har spesielt urban karakter og hjørne-leilighetene har en ekstra fasade mot byen.

Fasade Pilestredet 77/79
Utforming og materialbruk er tilpasset områdene rundt. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter.

Leilighetssammensetningen består av mindre, mellomstore og store leiligheter, og med uteoppholdsareal på taket. 

Bygningene har støpte dekker, avstivende betongskiver og kledning med en tradisjonell halvsteins vange. Inngangspartiene er staselige og ønsker velkommen. Flettverksmuringen rundt de tette inngangsdørene gir lysspill begge veier.

Om Murverksprisen

Norsk murforum og Norske arkitekters landsforbund deler hvert år ut Murverksprisen til et fremragende murverksprosjekt. Murverksprisen deles ut av Norsk murforum, og det har har vært gjort siden 1979, med noen opphold. 

Fakta om Pilestreedet 77/79

  • Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter AS
  • Byggherre: Aspelin Ramm Eiendom AS
  • Murmester: Mjøndalen Mur & Puss As

Har du spørsmål om murmørtel? Ta kontakt med