close-pop-up.svg
Byggingen av Vøyenenga Hageby i Bærum har gått raskere med bruken av ferdige veggelementer nesten ferdig pusset.
Byggeprosjekt
Naturbetong
Byggeår
2018
Utførende
Tømrermester G Sætheren AS

Vøyenenga hageby

På et gammelt gartneri ikke langt fra Kirkerudbakken i Bærum er det på kort tid reist en ny liten hageby. Med blokker og rekkehus i kombinasjon har utvikleren lagt vekt på gode uteområder. I alt skal det bygges over 250 leiligheter, 53 rekkehus, 15 eneboliger i tillegg til 30 tomannsboliger.

Ferdig grunnet

Veggelementene på prosjektet bygges på Hønesfoss av Sætheren Element. For første gang har de også montert, grunnet og sparklet platene på fabrikken. Sluttpuss og maling gjøres på byggeplass.- Vi får bedre kvalitet på veggelementene og har bedre utstyr til kapping og tilpassing av platene på fabrikken. I produksjonen på Hønefoss opererer vi med avvik på millimetre, ikke centimetre som det kan bli på en byggeplass, sier Nils Olav Sætheren, daglig leder i Sætheren Element AS.

Erfaringene med monteringen av pussplatene i Webers Ventiguard-system er så positive at de elementfabrikken på utvider produksjonslinjen med nytt utstyr. Vakuumløftere gjør at belastningen på arbeiderne blir mindre og fabrikken vil ta i bruk større plater. Det gir raskere produksjon og færre skjøter i fasaden.

- Når elementene kommer på byggeplass er det bare overgangene mellom platene som skal sparkles, samt maling av fasaden som gjenstår, forteller han.

Tørre vegger

En av de største fordelene med produksjon av elementer innendørs er at veggene er tørre når de monteres på byggeplass. Problemer med fukt i isolasjon og nedbør er ikke lenger et tema.- Ved at vi har ferdig grunnet veggene tåler de å stå lenge ute før sluttpussen gjøres. Det betyr at entreprenøren kan vente til det er best forhold for pussing, nemlig om sommeren, sier Sætheren. Om kort tid starter også byggingen av en ny fabrikkhall på Hønefoss. Den gjør at Sætheren Element AS kan tredoble produksjonskapasiteten.- Vi har levert over 200 veggelementer med Webers Ventiguard-system, ferdig montert på fabrikken. Og vi har ikke hatt noen problemer med platene, verken i produksjon, transport eller montasje, forteller han.