close-pop-up.svg
Et av Norges mest fotograferte fyr er nå rehabilitert og oppgradert i sin majestetiske røde fasade.
En kort båttur ut fra Ørlandet ligger Kjeungskjær fyr som et flott skue i havgapet.
Byggeprosjekt
Kjeungskjær fyr, Ørlandet kommune .Full fasaderehabilitering / betongrehabilitering
Byggeår
Ferdigstilles: November 2022
Utførende
Smørholm
Produktgruppe
Betongrehabilitering

Det er entreprenøren Smørholm som i løpet av høsten 2022 har utført arbeidet med antikvarisk rehabilitering av Kjeungskjær fyr. Weber har samarbeidet på prosjektet med rådgivning og velegnede produkter på betongrehabiliteringen. Et godt stykke kulturhistorie er ivaretatt for neste generasjon.

Åttekantet fasade

Med sin spesielle åttekantede form og røde farge, har fyret fått navnet ”Den røde seiler”. Lykta på fyret ble første gang tent i 1880. I 1906 ble tårnet bygd høyere og ruver nå 20,6 meter over havskorpa. Det tilhører historien at fyrvokterfamilier bodde og vokste opp ute på fyret. Daglig passerer en rekke fritidsbåter, Hurtigruta, og fiske- og lastebåter. Fyret disponeres av Kjeungen kystlag, som leier ut for overnatting.

Godt grunnarbeid sikrer levetid

Den nye fasaden skinner nå i oppfrisket, signalrød farge.
– Men kanskje vel så viktig er det som er bak malingen, for å gi et varig resultat, forklarer Trond Gunnar Foss, murmester og salgsingeniør for betong og anlegg i Weber.

Han har fulgt prosjektet og bistått med råd for å sikre en varig fasade med Weber-produkter. Befaring og utføring på fyret har gitt interessante dager på jobb.

– Det betyr noe ekstra at vi kan bidra til å sikre historiske bygg for framtida, sier Foss.

I praktisk arbeid er han opptatt av å sikre et godt fundament. Webers Rep-produkter, som er brukt til rehabiliteringen, er populære for de som vet om disse. Murmesteren gjentar sitt mantra:

– Forarbeidet er avgjørende. Det er viktig med samhørighet mellom produktene, og spesielt på bygg som dette, der det ofte er gammel betong. Det er blant annet viktig at det ikke er for sterk fasthet, som kan få konsekvenser ved at underlaget slipper. Det må vi sørge for at det blir tatt hensyn til, understreker Foss. Han har fulgt prosjektet fra start til slutt.

Det er viktig for oss bidra til å rehabilitere og ta vare på norske bygg og historie. Det vil vi få mye større oppmerksomhet på i tida framover

Gunnar Foss

Murmester og salgsingeniør for betong og anlegg i Weber.

Bevarer norsk kystkultur

Kjeung-fyr-rehab-3.JPG
Arbeidet på Kjeungskjær fyr er gjennomført høsten 2022.

Både Smørholm og Weber mener det er meningsfylt å jobbe med å ta vare på kulturhistorien vår.

–  Fyrene våre er en del av den norske historien, understreker Morten Smørholm i familiebedriften Smørholm.

Entreprenøren har spesialisert seg på rehabilitering av betong, og har de siste årene gjort flere tilsvarende oppdrag med å ivareta norsk kystkultur, og har også rehabilitert Ona, Kvitholmen, Slettringen og Runde fyr. Smørholm ble tildelt kontrakten på Kjeungskjær fyr våren 2022. Fasadeentreprenøren ferdigstiller prosjektet i november i år. All transport ut til fyret har foregått med helikopter eller båt.

Fyrene våre er en del av den norske historien

Morten Smørholm

Familiebedriften Smørholm.

En solid fasadejobb

Det er en omfattende jobb som er utført på Kjeungskjæret, på galleri, gulv og rekkverk, samt fyrvegger, betong og sokkel. Det er gjort antikvarisk rehabilitering av trevinduer, ytterdører, naustport og stålvinduer. Malingsfjerning og overflatebehandling er også en del av arbeidet. Vinduer og dører er rehabilitert for hele bygget. Det er gjort spekking av fuger i naturstein og diverse oppgradering av rekkverk på sokkel.

Produkter for betongrehabilitering

Produktene fra Weber som er brukt er Weber Rep 05 heftpro og reparasjonsmørtel Weber Rep 25. Overflaten er malt med Silco paint. Trond Gunnar Foss trekker særlig fram Rep 25, som er beregnet for reparasjon av betong med normal trykkfasthet B20 til B30. Ved reparasjon av betong med høyere fasthet, eller der hvor høyere trykkfasthet er nødvendig, benyttes weber Rep 45 eller Rep 65 reparasjonsmørtel..