close-pop-up.svg
Elementmontering AS har understøpt og fugestøpt flere hundre sjaktvegger for Jotun. Til det store oppdraget, brukte de Webers utstyrsconteiner og spesialmørtel.
Byggeprosjekt
Jotun
Byggeår
2019
Utførende
Elementmontering AS

– Byggebasene var tidlig på meg for at vi skulle kjøpe inn mer av dette Weber-produktet, forteller John Arnt Brandal i Elementmontering AS.

I over ett år, jobbet firmaet på Jotun-oppdraget i Sandefjord. Totalt har de bygget noen hundre kvadratmeter sjaktvegger. Den massive utbyggingen skjer fordi Jotun skal samle forskning, utvikling og administrative funksjoner på ett og samme sted. Til oppdraget leide entreprenørfirmaet Webers utstyrsconteiner og brukte den frostbestandige og ekspanderende elementfugemørtelen Weber EXM 741.

Trenger mindre forskalling

Frostsikker_spesialmoertel_Jotun_10.jpg
Elementmontering AS har understøpt og fugestøpt flere hundre m2 sjaktvegger ved Jotuns hovedkontor i Sandefjord.

– Massen har rett konsistens og er veldig fleksibel. Den er lettere å jobbe med enn det vi har brukt tidligere. Vi slapp mye forskalling, forteller Brandal.

I sjaktene skal det installeres trapper, heiser og ventilasjon. Men Elementmontering har også satt opp amfivegger i Jotun-bygget. Spesialmørtelen inneholder antifrostmidler, så mørtelen herder selv i mange minusgrader.

– Vi er veldig fornøyde med massen. Tidligere har vi brukt et annet kjent merke, men vi vil nok fortsette med EXM 741 på det neste store prosjektet vi skal i gang med, sier Brandal.

Les også: Spesialtilpasset mørtelen til stort bygg i Barcode

Avhengige av verktøyconteiner

Da vegg etter vegg ble fugestøpt, fulgte Webers verktøyconteiner med håndverkerne både høyt og lavt. Den er rundt 3 x 3 meter stor, slik at det også er plass til å stå inni conteineren å blande om det blåser kraftig ute. Conteineren kan kobles på varme.

– Da vi fikk dette oppdraget, tok jeg straks kontakt for å få den conteineren. Den er vi veldig avhengige av, og hiver den med oss i etasjene med kran. I conteineren oppbevarte vi pumper, tank og alt annet vi trengte. Vi kunne henge slangene på den, og ikke minst er det en fordel at alt sto tørt og frostfritt, forteller Brandal.

Støvavsug, vanntank på inntil 1.000 liter og varmekolber til vannet kan også være kjekt å koble på eller oppbevare her.

Bedre resultat med god oppbevaring

Frostsikker_spesialmoertel_Jotun_22.jpg

– Når sementpulveret slipper å ligge ute i 20 minusgrader unngår du å få iskrystaller i blandingen. Når vann og produkt holder romtemperatur inni conteineren blir resultatet bedre, forklarer senior prosjektingeniør Rune Sannes i Weber.

Selve produktet og muligheten til å pumpe spesialmørtelen rett inn i fugene mellom betongelementene uten forskalling gir mindre etterarbeid og høyere effektivitet. Alt kan gjøres i én operasjon.

– Det er klart vi har spart mye tid på dette. Tilbakemeldingene fra byggebasene har vært veldig, veldig gode, forteller Brandal i Elementmontering AS.

Siden produktet var så godt å jobbe med, vil de også bruke den frostsikre mørtelen i de varme årstidene.

Det er Spenncon AS som har prosjektert og beregnet fugestøp-jobben, samt levert hulldekkene og elementene til sjaktveggene.