close-pop-up.svg
Nationalmuseet i København
De gamle murene under Nationalmuseet i København ble skjemmet av saltutslag innvendig. Weber dry renovation, en spesiell puss utviklet for Venezias kanalbygninger, har blitt brukt på den fuktige overflaten.
Byggeprosjekt
Sannering i kjelleren under Nationalmuseet i København
Byggeår
2018
Utførende
Murermester Jens G. Andersen A/S
Produktgruppe
Mørtel og fasade , Puss

Tørre kjellere på Nationalmuseet

Med kjellervegger opp til én meter tykke kommer det ikke som noen overraskelse at man flere steder i Nasjonalmuseets kjeller kunne finne saltutslag med en lagtykkelse på opptil 1-2 cm.

Saltet vansiret veggene under utstillingsgulvene og utgjorde en potensiell trussel mot bygningens helse. Derfor takket Slotts- og kulturetaten, som har ansvaret for det staselige bygget, ja til tilbudet da Weber foreslo å bruke ny oppussingspuss på den fuktige kjellerkonstruksjonen.

Brukt gjennom 10 år i Venedig

weber dry renovation er utviklet i Italia, hvor håndverkerne har brukt det de siste 10 årene på bevaringsverdige eiendommer i blant annet Venezia. Nettopp den verdenskjente kanalbyen har vært det ultimate stedet å utvikle et produkt av denne typen. Dette vakte Slotts- og Kulturetatens interesse, og det ble avtalt med Weber å bruke den nye restaureringspussen på en spesielt hardt rammet del av den gamle kjellerveggen under museet.

Fanger fukt og salter i luftporer

weber dry renovation inneholder mye luftporer, som absorberer fuktighet og salter som transporteres mot veggens overflate. Vannet fordamper inne i porene, som på denne måten holder på saltene. Saltutslaget på overflaten forhindres så lenge porene ikke er fylt. Selv om det derfor er en tidsbegrenset løsning, er den mer skånsom, og totaløkonomien i den er langt bedre enn en grundig oppussing – hvis noe slikt i det hele tatt er mulig.

weber dry renovation har blitt testet av flere team av murere i Danmark siden lanseringen. Og de er begeistret. Arbeidet utføres ved å fjerne eksisterende puss for så å påføre ny puss til et totalt lag på 20-40 mm. Deretter rettes og filses overflaten, hvoretter overflaten kan stå som den er, eller den kan etterbehandles, for eksempel med finere puss eller maling.

Sparer tid for murerne

Murerne har vært spesielt fornøyd med den raske tørketiden sammenlignet med andre oppussingspuss, noen timer i stedet for 4-5 timer. I tillegg er det ikke behov for ulike produkter som ved tradisjonelle løsninger (en for trekk og en for puss). Hele prosessen utføres med weber dry renovation.

Ved Nasjonalmuseet viste weber dry renovation seg å være effektiv etter svært kort tid. Og med flere års positiv erfaring i Italia og Nederland, er forventningen at weber dry renovation vil være en foretrukken løsning når fuktige og saltholdige vegger skal vedlikeholdes, enten det gjelder for arbeider i historiske og bevaringsverdige eiendommer, eller hjemme i den private kjelleren.

Se veiledningsfilm her.